OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

 

Aktualno dogajanje ...

 

Cankarjeva kavica

četrtek18. oktober 2018

1 2 6

3 4 5

Otroci hočejo objem, naročje, prijazno besedo,
dotik, nekoga, da jim prebere pravljico,
nekoga, da se z njimi smeje in pogovarja.

(John Thompson)

S to mislijo smo v tednu otroka na šolo povabili naše babice in dedke in se z njimi skupaj spomnili 100. obletnice smrti pisatelja Ivana Cankarja.
Ob kavici in prijetnem druženju so stari starši z nami delili svoje občutke in misli, ki so jih z veseljem zapisali. Tako smo lahko občudovali njihovo pisavo, kateri se bomo poskušali tudi sami čim bolj približati.

 

Igrivi šolski prostori

četrtek18. oktober 2018

V sredo, 3. 10. 2018, učenci naše šole nismo bili navadni učenci, temveč načrtovalci idej, risarji, arhitekti, mizarji, preoblikovalci notranjih prostorov, pisci preprostih finančnih načrtov in prošenj za donacije, ustvarjalci novih iger in predvsem otroci, ki smo aktivno sodelovali pri spreminjanju učnega okolja. V okviru tehniškega dne z naslovom Igrivi šolski prostori smo navadne šolske stopnice spremenili v poučne. Kadarkoli bomo hodili po njih, se bomo nezavedno učili ali ponavljali poštevanko. Hodnike in učilnice smo opremili s talnimi igrami, da nam bo med odmori čas še hitreje minil. Ves dan smo razvijali praktično in izkustveno učenje, sodelovali med seboj, pridobivali izkušnje, bili zelo motivirani, inovativni in podjetni. Podjetnost je tudi osnovno vodilo projekta Krepitev kompetence podjetnosti in spodbujanje prožnega prehajanja med izobraževanjem in okoljem v osnovnih šolah v katerega je vključena tudi naša šola. Ravno cilj podjetnosti, ki učencem omogoča lažji in uspešnejši prehod na trg dela, smo zasledovali v celotnem dnevu in na koncu spoznali, da bomo med drugim uspešni tudi takrat, ko bomo dovolj pogumni. Utrinke tega dne si lahko ogledate na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Teden otroka

četrtek18. oktober 2018

1 2

3 4 5

Za nami je pester in zanimiv teden … TEDEN OTROKA. Letošnji  teden otroka je potekal pod skupno temo PROSTI ČAS pod okriljem ZPMS. Na naši šoli smo se osredotočili na pomen kvalitetnega preživljanja prostega časa. Zavedamo se kako dragocen in pomemben je tako za učence, kot za njihove družinske člane. Tudi tokrat smo pripravili razne zanimive dejavnosti. Sprejeli smo naše prvošolce v šolsko skupnost, udeležili smo se medobčinskega krosa v Črenšovcih, kjer so učenci osvojili veliko medalj, ogledali smo si gledališko predstavo Mala murska deklica, risali talne igre s kredami na zunanje površine šole in le-te preigravali in bili pogumni na tehniškem dnevu Igrivi šolski prostori.

 

Jesenska doživetja

četrtek11. oktober 2018

1123

Topli jesenski dnevi nam omogočajo, da lahko veliko časa preživimo na prostem in raziskujemo, s čim nas je narava letos obdarila.
Tako smo si ogledali domači vrt in vrt na njivi, ki mu po domače kar rečemo "gredno". Najlepše doživetje pa so za učence bile skrivalnice v koruzi. Koga nismo našli, je skrit še danes.

 

Obisk vaške knjižnice in gasilskega doma na Srednji Bistrici

četrtek27. september 2018

1 2 3 4

Četrtek, 27. 9. 2018, je bil za učence podaljšanega bivanja pestro obarvan. V okviru projekta "Beremo skupaj" smo se odpravili v vaško knjižnico, kjer nas je lepo sprejela knjižničarka Lidija. Ob sebi je imela sovaščanki, ki sta redni obiskovalki knjižnice. Prebrali sta nam pravljico in nas navdušili s svojimi zgodbami.
Z gasilcem pa smo se podali na ogled gasilskega doma in gasilskega vozila.
Izvedli smo tudi vajo z vedrovko ter se pomerili v gasilskih spretnostih.
Učiteljice OPB in knjižničarka

 

Teden pisanja z roko 2019

četrtek27. september 2018

Naša šola bo sodelovala v tednu pisanja z roko 2019.
Zakaj je pisanje z roko pomembno?
Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti  razvijamo z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.
KAJ želimo doseči s Tednom pisanja z roko?

  1. Ozavestiti mlajše in starejše  o pomenu pisanja z roko.
  2. Spodbuditi pisanje z roko, ne le z računalnikom.
  3. Vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko.
  4. Poudariti pomen razvoja individualnosti. Pisava vsakega človeka je neponovljiva.
  5. Spodbuditi razvoj fine motorike. Vaja dela mojstra.
  6. Spodbuditi izražanje spoštovanja in naklonjenosti. Pisanje z roko je bolj osebno.

O tem, kaj vse se bo dogajalo na šoli, vas bomo sproti obveščali.

Koordinatorica aktivnosti pisanja z roko Elizabeta Petrovič

 

Dan zdrave šole

četrtek20. september 2018

1 2 3 4

V soboto, 15. 9. 2018, smo na naši šoli imeli dan dejavnosti NARAVOSLOVNI DAN – DAN ZDRAVE ŠOLE. Vsi sodelujoči smo se zjutraj zbrali na šolskem igrišču. Po uvodnem pozdravu so učenci od 1. do 5. razreda aktivno sodelovali v zabavno - športnih igrah. Deklice od 6. do 9. razreda so pod vodstvom OK Lendava spoznavale prvine odbojke. Fante od 6. do 9. razreda so navduševali za nogomet trenerji NK Bistrica. Starši, stari starši in zaposleni so opravili test telesne pripravljenosti, ki so ga izvedli strokovni delavci Zdravstvenega doma Lendava. V nadaljevanju smo se vsi prisotni odpravili na očiščevalno akcijo po vseh treh Bistricah. Dan je bil malo drugačen, športno obarvan, aktiven in poln družabnosti.

 

Prvi šolski dan

sreda5. september 2018

1 2

3 4 5

Po prijetnih in brezskrbnih počitnicah je v ponedeljek, 3. 9. 2018, naša šola odprla vrata in pozdravila 158 učencev. Učitelji so učence pričakali v šoli, kjer jih je pozdravila gospa ravnateljica in nov zaščitni znak naše šole, Lovrobot. V nadaljevanju so učenci skupaj z razredniki nadaljevali pouk po načrtovanem urniku.
Ta dan je bil še posebej pomemben in vesel praznik za naših 13 prvošolcev. V spremstvu staršev so prestopili velika šolska vrata, kjer so jih v telovadnici šole pričakali ravnateljica mag. Terezija Zamuda, razredničarka Petra Ritonja ter učenci in učiteljice, ki so za dobrodošlico pripravili kratek kulturni program. Prvošolčki so si s starši ogledali šolo, se posladkali s torto in se spoznali s svojimi varuhi, nato pa se polni novih vtisov odpravili domov.
Vsem učencem želimo pri učenju veliko uspehov in izzivov ter novih prijateljskih vezi.