OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

 

Aktualno dogajanje ...

 

25. medšolski otroški parlament v Veliki Polani

torek24. februar 2015

1 2 3

V torek, 24. 2. 2015, sta se učenki Larisa in Nina udeležili 25. medšolskega otroškega parlamenta v Veliki Polani. Po krajšem kulturnem programu so šole predstavile poročila na temo »Izobraževanje in poklicna orientacija«, ki so nastala v okviru šolskih parlamentov in podali sklepe. Izbrali so tudi predstavnike za regijski in nacionalni parlament.
Predstavljen je bil tudi poklic fotografa, nato pa smo si ogledali domačijo Miška Kranjca.

 

Zimski tabor »Pridruži se – beremo!«

ponedeljek in torek16.,17. februar 2015

1 2 37 54 68 910

11 112 12151234

664234 12345 232 678

 

Prav prijetno vznemirjeni so se učenci od 1. do 5. razreda začeli zbirati prvi dan zimskega počitniškega tabora v šoli. Kmalu po prihodu so se odpravili na obisk Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, kjer so celo dopoldne uživali v poslušanju pravljic in spoznavali knjižnico samo. Popoldne so začeli s prebiranjem pravljic Babica zima in Koliko je ura? nato pa so sami ustvarili like živali iz pravljic in suvereno pravljici tudi dramatizirali. Po večerji jih je pričakal Polžek Vladek in njegova druščina.
Najbolj zanimiva pustolovščina se je začela zvečer, ko so se učenci odpravili iskat zaklad. Postaje so bile skrite po celi šoli in učenci so se ob odkrivanju zakladov neizmerno zabavali.
Prijetno utrujeni so legli k težko pričakovanemu počitku, a zaradi vznemirljivega dne so morali še malce poklepetati in si deliti svoje izkušnje, preden so končno lahko zaspali.
Pustno jutro in zvok budilke sta prišla skoraj prekmalu, a že takoj po zajtrku so bili pripravljeni na izzive novega dne. Dopoldne so svojo ustvarjalnost urili ob izdelovanju mask, po kosilu pa se je zdelo, kot da učencev ni bilo več nikjer, namesto njih so veselo zarajale pustne maske z velikimi sladkimi krofi. Pustne šeme so se po rajanju poslovile, z njimi pa tudi naši učenci.

Učiteljica Karmen Rob

 

Program NE-ODVISEN.SI

četrtek12. februar 2015

1 2 34

5 678

V četrtek 12. 2. 2015 je na šoli potekal program NE-ODVISEN.SI. Program sestavlja, dopolnjuje in gradi mreža priznanih  slovenskih strokovnjakov. Organiziran je tako, da se v enem dnevu izvede program za vse generacije (najmlajši, mladostniki, odrasli).
Učenci 1. triade so preko predstavitve »Jaka išče nov dan« spoznali in utrjevali znanje o zdravju, knjigi, odgovornosti in medosebnih odnosih. Učenci 2. triade so preko video stripa »Zarja in Svit s prijatelji« sprejeli sporočila o sprejemanju samega sebe, odgovornosti, pasteh zasvojenosti, prostem času in medosebnih odnosih. Učenci 3. triade so s terapevtom in moderatorjem spregovorili o zasvojenosti, odgovornosti, samostojnosti in pozitivni samopodobi.
Večer je sledil družabni večer za odrasle, kjer sta gosta Miha Kramli, terapevt in vodja ambulante za zdravljenje neodvisnosti in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic spregovorila o medosebnih odnosih, vlogi staršev, postavljanju meja in vzgoji otrok.

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

petek6. februar 2015

1 2 3

4 5 6

V petek, 6. februarja 2015, smo izvedli kulturno prireditev v čast slovenskega kulturnega praznika. Po Zdravljici so učenke in učenci navdušili s poučnim glasbeno-literarnim programom.

 

Nogometno četrtfinalno tekmovanje

sreda11. februar 2015

1 2 3

Učenci 8. in 9. razreda so  v sredo, 11. 2. 2015, odigrali tekme v skupini B četrtfinalnega državnega tekmovanja, kamor so se uvrstile ekipe iz OŠ Voličina, OŠ Zreče in 1. OŠ Slovenj Gradec.
Igralci so začeli obetavno, saj so si proti Voličini na začetku priigrali dva zadetka prednosti, a žal na koncu popustili in izgubili 5:2. Nič še ni bilo izgubljeno, saj nas je v nadaljevanju čakala ekipa Zreč. Po lepi prednosti smo priložnost izpustili in remizirali 6:6. Upali smo na zmago OŠ Voličina nad ekipo Zreč, a zaman. Ekipa OŠ Zreče je zmagala in upov o napredovanju je bilo konec. Končni vrstni red skupine B v četrtfinalu državnega tekmovanja:

1. mesto: OŠ Zreče  (7 točk)
2. mesto: OŠ  Voličina (6 točk)
3. mesto: I. OŠ Slovenj Gradec (3 točke)
4. mesto: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (1 točka)

Znanje, trud in borbenost so bile nagrajene že z uvrstitvijo v četrtfinale.  Učencem je zmanjkal kanček psihološke vzdržljivosti in malo sreče. Doseženi rezultati dokazujejo timsko in strokovno delo  klubov NK Virs Bistrica in drugih ter aktivnega dela v šolskem športu. Fantje, iskrene čestitke!

 

 

Zimski športni dan

torek27. januar 2015

1 2 3 4

5 6 7 8

V torek, 27.1.2015, so učenci 6., 7., 8. in 9. razreda opravili zimski športni dan. Večina učencev se je odpravila na drsanje in bowling v Mursko Soboto. Učenci si bili razdeljeni v dve skupini. Medtem ko je prva skupina (6., 7. r.) bila na bowlingu v Maximusu, je druga skupina (8., 9. r.) drsala v središču Murske Sobote. Učenci so uživali v podiranju kegljev in drsalnih korakih. Delo jim je šlo dobro od rok.

Skupina 12 učencev pa se je odpravila na smučanje na Roglo, kjer je prava zimska idila. Na smučišče smo prispeli ob 9.00 uri, se preoblekli v smučarsko opremo, razdelili smučarske karte, se ogreli in se spustili po belih strminah. Smučali smo do 14.30 ure, nakar smo se zadovoljni in rahlo utrujeni vrnili proti domu.

 

Področno finalno tekmovanje v nogometu

ponedeljek19. januar 2015

1 2 3 4

Po uspešnih nastopih so starejši učenci (letnik 2000 in mlajši) odigrali finale pomurskega nogometnega tekmovanja. Z znanjem, pristopom in borbenostjo so dokazali, da so trenutno najboljši v Pomurju. Uvrstili so se na državno četrtfinalno tekmovanje. Fantje, srečno do konca!

 

 

Otroški parlament - dan dejavnosti na šoli

petek16. januar 2015

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

V petek 16. 1. 2015 so uspešni podjetniki in občani občine Črenšovci na okrogli mizi  na temo »Izobraževanje in poklicna orientacija« (tema 25. Otroškega parlamenta) učencem od 5. do 9. razreda predstavili svojo poklicno pot.
Na okrogli mizi so se predstavili župan občine Črenšovci Anton Törnar, direktor podjetja Saubermacher Komunala Drago Dervarič,  podjetnik Anton Kolarič (Projektiranje in nadzor Atrij Odranci), zdravnik Štefan Horvat, novinarka Majda Horvat, podjetnik Damir Horvat (Avtodiagnostika in avtoservis iz G. Bistrice), podjetnik Sandi Žibrat (Krovstvo Žibrat iz D. Bistrice), Matej Kolenko (Kmetija Kolenko, pridelovanje in predelovanje poljščin iz Črenšovec), policist – komandir Janko Šobak in glasbenica Karmen Sreš (skupina Avantura).
Vsi povabljeni  gostje so nam  predstavili svoj poklic in svoje delovne naloge, ki jih opravljajo ter odgovarjali na vprašanja učencev.

Iskrena hvala vsem gostom, ki so s svojimi bogatimi poklicnimi izkušnjami našim učencem dali pomembne življenjske nasvete za odločitev o izbiri poklica.

                                                                                                               Mentorica otroškega parlamenta
                                                                                                                        Elizabeta Petrovič

 

 

Kulturni dan za učence 8. in 9. razreda v Mariboru

četrtek8. januar 2015

1 2 3

Učenci 8. in 9. razreda so v četrtek, 8. januarja opravili kulturni dan. Odpravili so se v Maribor in si po prihodu ogledali najprej stolno cerkev, kjer so izvedeli marsikaj zanimivega iz življenja Antona Martina Slomška. Po ogledu Maribora iz ptičje perspektive z vrha cerkvenega zvonika so si ogledali še spomenik NOB-ja v centru Maribora, sledil pa je ogled opere Čarobna piščal v SNG-ju.