OŠ Prežihovega Voranca Bistrica kulturnazsola

S kakovostnim delom in medsebojnim spoštovanjem, želimo mladim privzgojiti odgovornost do sočloveka, dela in življenja.

 

Aktualno dogajanje ...

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

petek21. november 2014

1 2 3 4

V petek, 21. novembra 2014 je na naši šoli potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so kot vsako leto za zajtrk jedli med, maslo, mleko, črni kruh in jabolko. Moto letošnjega zajtrka je bil dan slovenske hrane. Učenci od 1. do 6. razreda so imeli naravoslovni dan. Temi izvedenih dejavnosti sta bili zdrava prehrana in gibanje. Učenci 1. triade so izdelovali pogrinjke in naredili so sadna nabodala, katera so tudi pojedli. Učenci 2.triade so izdelovali plakate, prehrambeno piramido in zapisovali pravila obnašanja v jedilnici. Vsi učenci so se razgibali v šolski telovadnici, kjer so imeli aerobiko in jogo. Na koncu so učenci bili utrujeni, vendar zadovoljni.

 

 

Nogometno tekmovanje starejših dečkov

torek18. november 2014

1 2 3

V četrtek,  13.11.2014, so starejši dečki odigrali nogometni tekmi prve medobčinske skupine v Turnišču. Proti OŠ Turnišče so učenci zmagali 4:0, proti  DOŠ Dobrovnik pa 4:2.  Sedaj jih čaka tekmovanje proti finalistu iz druge medobčinske skupine (Črenšovci, Odranci, Lendava, V. Polana). Čestitke fantje!

 

Sobotna šola na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica

sobota29. november 2014

V soboto, 29. 11. 2014 od 8. 30 naprej bomo na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica organizirali sobotno šolo za nadarjene učence z različnimi kreativnimi delavnicami. Opis delavnic najdete na tej povezavi (priponka .pdf).

 

 

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino, starše in učitelje

četrtek27. november 2014

Slovenska podjetja bodo v četrtek, 27. novembra 2014, ob 16h odprla svoja vrata za učence, njihove starše in učitelje osnovnih šol. Namen te akcije je približati poklice, ki so manj poznani, učencem in  njihovim staršem. Več si lahko preberete na tej povezavi (priponka .pdf).

 

Zbiralna akcija odpadnega papirja

petek7. november 2014

Spoštovani starši,
obveščamo vas, da bo 1. zbiralna akcija odpadnega papirja potekala v času od 24. 11. do 26. 11. 2014. Ker bodo v ponedeljek tudi pogovorne ure, lahko pripeljete odpadni papir tudi v popoldanskem času, v torek in sredo pa od 6.00 do 16.00 ure.
Letos se bo odpadni papir zbiral po razredih. Denar, ki ga bo posamezni razred zbral, bo namenjen stroškom zaključne ekskurzije.
Z lepimi pozdravi,
kolektiv OŠ P. V. Bistrica

 

Šolski ples 9. razreda

četrtek23. oktober 2014

1 2 3 4

V četrtek, 23. 10. 2014, se je v šolski telovadnici odvijal  ples za učence na temo "ZBOR ČAROVNIC". Učenci so bili namaskirani v čarovnice ali pa tudi v druge maske. Čarovnice so pridno plesale na svojih metlah, se predstavile na karaokah in sodelovale v smešnih igricah.  Vzdušje je bilo veselo, učenci pa zadovoljni. Ples so pripravili  učenci 9. razreda.

 

 

Tehniški dan na Razkrižju

torek21. oktober 2014

r1 r2 r3 r4 r5

Učenci 6. in 7. razreda so v četrtek, 16. 10. 2014 v okviru tehniškega dne obiskali sosednjo vas Razkrižje. Tam so si ogledali kovaški muzej in kovačijo Horvat, kjer jim je kovaški mojster Anton Horvat povedal marsikaj zanimivega o življenju nekoč in pokazal, kako se kuje kovaški žebelj. Po obisku kovačije so se učenci s spremljevalci odpravili še v prazgodovinsko naselbino na Šafarskem, kjer so domačini prikazali, kako se živeli naši predniki pred 5000 leti. Učenci so si med drugim ogledali delo na polju s kamnitim ralom, prevoz lesa z vozom, izdelavo kamnite sekire in preizkusili prazgodovinski kruh iz pirine moke.

 

Mobilnost na Finskem v okviru projekta Erasmus+

torek21. oktober 2014

Naša šola v tem šolskem letu ponovno sodeluje v mednarodnem projektu, ki tokrat nosi ime Erasmus+ - Seek and Find Nature. V tokratnem projektu sodelujejo ob naši šoli še nam že znane šole iz Finske, Nemčije, Madžarske ter novi šoli iz Češke in Madžarske. Prva mobilnost v projektu je potekala v tednu med 6. in 10. oktobrom v Kesälahtiju na Finskem, udeležili pa smo se je tokrat samo učitelji, učenci pa bodo del že naslednje mobilnosti marca 2015 na Češkem. Nekaj utrinkov in vtisov iz mobilnosti si lahko ogledate in preberete spodaj.

 

Ponedeljek, 6. oktober

1 2

3 4 5

Prvi dan mobilnosti so nas gostoljubni in prijazni domačini sprejeli kar v njihovih narodnih nošah. Domači učenci so nam pripravili uvodno proslavo s pesmijo, plesom in recitalom. Tuji učitelji smo si ogledali tudi projektno drevo na steni šolske telovadnice, ki so ga uredili in oblikovali domači učenci. Drevesa in narava so tudi v ospredju tokratnega projekta. V nadaljevanju prvega dne smo si ogledali tudi nekaj ur pouka v različnih razredih.

 

Torek, 7. oktober

Drugi dan mobilnosti smo se odpravili v bližnje mesto Kitee, kjer smo si ogledali srednjo šolo, ki je po načinu delovanja in vzgojno-izobraževalnega procesa podobna naši gimnaziji. Tam nas je sprejel ravnatelj, ki nam je povedal marsikaj zanimivega o finskem šolskem sistemu. V nadaljevanju smo se udeležili tudi ur pouka pri psihologiji, angleščini in matematiki.

11 12 13

 

Sreda, 8. oktober

V sredo smo se podali na dolgo avtobusno popotovanje do enega izmed finskih nacionalnih turističnih in naravnih biserov, nacionalnega parka Koli. V prijetnem in za ta čas na Finskem toplem vremenu smo opravili pohod sredi pisane narave in uživali v prelepem razgledu na eno izmed tisočerih jezer na Finskem ter njegove otočke.

112114 115 116

 

Četrtek, 9. oktober

c1 c2 c3 c4p

Ta dan smo si učitelji iz tujih držav skupaj z gostitelji ogledali muzej na prostem. Posebnost tega muzeja je, da je postavljen v obliki hiš iz minulih stoletij iz različnih delov Finske, ki so jih z namenom oblikovanja muzeja preselili in na novo postavili v Kesälahtiju. V muzeju nas je sprejel lokalni vodič Ari in nam povedal, kako se je na Finskem živelo pred tremi stoletji. Popoldne smo si ogledali podeželsko šolo v kraju Vilalla, ki jo obiskuje le 10 učencev, katere poučuje samo ena učiteljica. Žal se tej šoli v naslednjem šolskem letu obeta zaprtje. Zvečer smo tuji gostje imeli možnost preizkusiti tudi tradicionalno finsko savno in kopanje v mrzlem jezeru takoj po tem.

 

Petek, 10. oktober

c12 c123 c2 5

V petek so učenci domače šole predstavili plesno-glasbeno predstavo o življenjskem ciklu drevesa, t. i. zgodbo o drevesu, ki jih bomo pisali tudi v ostalih sodelujočih šolah. Tuji učitelji smo se preizkusili v izdelovanju listov za drevo in jih dodali na steno šolske telovadnice. V popoldanskem delu zadnjega dne na Finskem smo se odpravili na ogled razstave izdelkov iz lesa malce izven Kesälahtija. Tako se je tudi zaključila mobilnost na Finskem, ki je minila v znamenju prijaznih in toplih domačinov, angažiranosti celotne šole, hladnega podnebja in čudovite narave.

 

Naravoslovni dan za učence 8. in 9. razreda

torek21. oktober 2014

n1 n2 n3 n4

V četrtek, 9. 10. 2014, so učenci 8. in 9. razreda v okviru naravoslovnega dne obiskali Arboretum Volčji Potok, kjer so spoznavali sistematiko rastlin, gliv in lišajev. Ogledali so si razstavo metuljev in kaktusov. V hiši eksperimentov so se preizkusili v različnih kemijskih in fizikalnih poskusih. V Prirodoslovnem muzeju so si ogledali stalno razstavo Mamut ter občasni razstavi Svet kristalov in Evolucija.

 

Plavalne vsebine

oktober 2014

1 2 3 4

V mesecu septembru in oktobru smo v okviru ŠPO opravili plavalne vsebine. Z učenci 4.-7. razreda smo opravili plavalni športni dan, z učenci 3. razreda 20. urni plavalni tečaj v Termah Radenci. Učenci napredujejo v znanju plavanja in uživajo v vodnih vragolijah. Učence 8. in 9. razreda čaka plavalni športni dan v meseci juniju.

 

 

 

Prvi šolski dan

ponedeljek1. september 2014

p2 p3 p4

Prvi šolski dan je bil kljub slabemu vremenu poseben za vse učence. Učitelji so učence pričakali v telovadnici, kjer jih je pozdravila gospa ravnateljica. V nadaljevanju so učenci odšli skupaj s svojimi razredniki v razrede, kjer so nadaljevali pouk po načrtovanem urniku.
Ta dan je bil še posebej pomemben in vesel praznik za naših 17 prvošolcev. V spremstvu staršev so prestopili velika šolska vrata, kjer so jih v telovadnici šole pričakali ravnateljica mag.Terezija Zamuda, razredničarka Petra Ritonja in druga strokovna delavka Melita Tompa Lebar ter nekaj učencev in učiteljic, ki so za dobrodošlico pripravili kratek kulturni program. Prvošolčki so si ogledali šolo in svoj razred, prejeli darilca od devetošolcev, se naučili pesmico in se posladkali s čokoladno torto.
Vsem učencem želimo pri učenju veliko uspehov in izzivov ter novih prijateljskih vezi.


Učenje naj bo edina skrb naših otrok - podariMalico

ponedeljek26. maj 2014

Pridružili smo se dobrodelnemu projektu podariMalico. Tako z vašo pomočjo želimo zbrati čim več sredstev za naše učence, ki pomoč potrebujejo.

Dobrodelni projekt podariMalico hitro in transparentno pomaga osnovnošolcem in dijakom, ki živijo v težkih materialnih razmerah. Doniranje je zelo preprosto, samo obiščite spletno stran www.podarimalico.si ter poiščite našo šolo, izberite število malic, ki jih želite donirati in na vaš kontaktni e-mail boste dobili podatke za nakazilo.

Čisto vsa sredstva, ki jih boste donirali pridejo do tistih, ki jih najbolj potrebujejo! 

Več o stanju na šolah in o projektu si lahko pogledate tudi v prispevku za 24 ur: http://www.24ur.com/novice/slovenija/video-vse-pogosteje-zmanjka-denarja-celo-za-solsko-malico.html

Če vsak naredi le majhno stvar, lahko skupaj naredimo res veliko!

Hvala vam, ker mislite na druge!