![]() |
V rahlo raztepen beljak dodamo žlico koruzne moke in zmešamo. Oblogo nanašamo tako, da s prsti gladimo kožo v krogu, nato pa pustimo da se posuši. Te vrste obloge si naredimo zvečer pred spanjem. 1. JEDRCA KUMARIČNIH ALI BUČNIH PEČK ter jedrca jedilnih buč (dinje, melone) zdrobimo in dodamo toliko mleka, da je obloga primerna za mazanje (lahko dodamo tudi malo soka limone) ter jo nanesemo na obraz in vrat. Oblogo lahko pustimo na obrazu tudi dalj časa. 2. ZA VSE VRSTE KOŽE se dobro obnesejo obloge iz 2 dag kvasa, žlice ajdove moke in toliko toplega mleka, da lahko naredimo mazavo oblogo, ki jo nanesemo na obraz in vrat. Čez oblogo položimo svilen papir in od časa do časa toplo mokro krpo, da se zmes ostane dalj časa mokra oz. da se ne posuši. V kvasu je dosti vitaminov, ki krepijo kožo in krvni obtok; po taki oblogi se koža osveži in postane bolj napeta in mehka. 3. PŠENIČNE OTROBE prelijemo z vinskim kisom. Vse to naj stoji pet ur, tako da se otrobi dobro namočijo v kisu. Nato stepemo pet jajc in jih dodamo otrobom. To pustimo stati pet dni, nato tekočino odcedimo in jo pustimo stati še nekaj dni. Potem si to tekočino večkrat na dan natiramo na obraz in vrat. 4. PRI IZSUŠENI KOŽI (kjer imajo centralno kurjavo je to pogost pojav), je dobro nanesti na kožo na obrazu in vratu zmes enega beljaka in dveh žlic sirčka. Ta obloga povrne koži potrebno vlažnost, da le-ta postane napeta in gladka. |