IZBERITE POVEZAVO:
  Belgijski dan na III. OŠ Celje

  DOMOV

  O ŠOLI

  KONTAKT

  ZAPOSLENI

  OBVEZNI PROGRAM

  RAZŠIRJENI PROGRAM

  SKUPNOST UČENCEV

  ZA STARŠE

  ŠOLSKA SVETOVALNA SLUŽBA

  ŠOLSKA KNJIŽNICA

  PODALJŠANO BIVANJE

  PROJEKTI

  AKTUALNO

  JEDILNIK

  SPLETNE POVEZAVE
     

GRADIVO ZA POSAMEZNE PREDMETE 

 

 

 
 

V šolskem letu 2010/2011 se na III. OŠ Celje poigravamo z Belgijo, državo dveh dežel, Valonije in Flandrije, državo treh uradnih jezikov, francoščine, nizozemščine in nemščine, državo, ki ji pravimo tudi srce Evrope. Spoznavamo vse značilnosti Belgije, gledamo risanke o SMrkcih, beremo Tintina, slikamo, ustvarjamo, izdelujemo stripe, plešemo, pojemo in še marsikaj. V sproščenem, a delovnem vzdušju smo preživeli tudi vrhunec našega letošnjega projekta Evropska vas, Belgijski dan. Četrtek, 17. marec, je bil na III. OŠ Celje v znamenju Belgije. Veliko smo o tej državi že vedeli, saj jo preučujemo celo šolsko leto, ostalo pa smo odkrili na belgijskem dnevu. Naša šola se je za en dan spremenila v čisto pravo belgijsko šolo. Po zvočniku se je razširjala belgijska glasba, iz številnih učilnic pa vonj po sveže pečenih vafljih.

                                             

 
                                  
                               Oglejte si GALERIJO fotografij.
 Učenci razredne stopnje so ustvarjali s svojimi razredničarkami. V prvem razredu so izdelovali Smrkce iz odpadnih tulcev, sestavljali sestavljanke, se posladkali s pralineji, ki so jih sami naredili, izdelali igrico Smrkec, ne jezi se in izdelovali tapiserije. Pravzaprav so v prvih razredih cel teden poimenovali Belgijski teden in cel teden so spoznavali Belgijo na najrazličnejše načine. Kako zelo uspešni so bili, si lahko pogledate v prostorih 1. razredov. Druge razrede je navdušila barvna preproga iz cvetja, ki jo vsake dve leti pred mestno hišo v Bruslju lahko občuduje cel svet. Tiskali so cvetlične vzorce in se pri tem zelo zabavali. Druga skupina pa se je pošteno naplesala, saj so že začeli s pripravami na zaključno prireditev Evropske vasi, kjer bodo predstavili belgijski ples. Da bi se medtem malo oddahnili, so slikali Smrkce ter si izdelali igro Spomin z belgijskimi motivi. Tretjim razredom so bili najbolj všeč Smrkci, ki so jih izdelovali iz odpadnih materialov, v oči pa so jim padle tudi »Smrčje« hišice, ki so jih poslikali, iz das mase pa so izdelovali tipične stopničaste belgijske hiše. In 4. razred? Iz učilnice se je razširjal vonj po vafljih, bolj »resno« delo pa je bilo posvečeno čipkam in značilnostim Belgije, o katerih so pripovedovali Smrkci in Smrkete. Risali so zemljevid Belgije, odtiskovali idrijsko čipko v das maso ter primerjali idrijsko z belgijsko čipko. Druga skupina je izdelala »Smrčje« hišice iz odpadnih materialov ter jih poslikala. Pete razrede so najbolj navdušile belgijske hiše, ki so tipično stopničaste. Za model so si izbrali mesto Brugge ter izdelali mestno ulico, dekleta so vezla, izdelovala preproge iz cvetja, fantje pa so se preizkusili v izdelavi gradu v Antwerpnu, pa še svetilnike iz plastenk so izdelali.

               
Učenci od 6. do 9. razreda so bili razdeljeni v skupine, saj je vsak učitelj pripravil svojo delavnico: likovno, jezikovno, ustvarjalno, kuharsko, tehnično, glasbeno … Za začetek smo na ulicah Celja preverili poznavanje Belgije. Naši novinarji so poleg tega zabeležili dogajanje na šoli s pomočjo fotoaparata in zapiskov. Intervjuvali so učence ter pripravili fotografije za splet.
Iz gospodinjske učilnice se je razlegal vonj po vafljih. Izdelali smo več vrst vafljev in ob napovedi degustacije se je hodnik napolnil z lačnimi usti, vafljev pa je v trenutku zmanjkalo. V učilnici za tehniko so morali biti učenci zelo natančni. Izdelovali so namreč velik svetilnik, pa to ne kakršen koli, ampak v tehniki mozaik, ki terja veliko natančnosti. Dekleta so šivala oblačila za Smrkce in Tintine. Še ena skupina se je preizkusila v šivanju. Ti so iz filca šivali Smrkce, Smrkete in njihove hišice. To je bil kar velik zalogaj, a glede na izdelke in dejstvu, da je bila več kot polovica udeležencev delavnice fantov, jim je zelo lepo uspelo. Cel dan nas je o dogajanju obveščal radio Bruselj, ki nas je seznanjal z aktualnostmi, izvedel intervju z našim »belgijskim« učencem Juretom, prebiral zanimivosti, rezultate ankete.

         

V računalniški učilnici so učenci sestavljali kviz in križanko o Belgiji. Če se želite preizkusiti v poznavanju Belgije, lahko to storite pred računalniško učilnico. Smrkec, ne jezi se, je očitno nova priljubljena namizna igra naših učencev, saj so jo izdelovali tudi starejši, prav tako pa igra spomin z belgijskimi znamenitostmi. V sosednem razredu so nastajali magnetki, ki jih boste lahko prejeli, če nas boste obiskali na stojnici Evropske vasi. Petjezični slovar na temo zdravja so učenci izdelovali v angleški učilnici. Zakaj petjezični? Tri jezike Belgije smo že omenili, to so francoski, nizozemski in nemški, dodali so jim še angleškega in slovenskega. Še nekaj likovnih delavnic je potekalo. Nastal je mega Smrkec in Tintin (z obveznim kužkom), preproge iz cvetja v tehniki kolaž, za katero smo ugotovili, da je zelo zamudna in terja veliko natančnosti, v likovni učilnici so učenci izdelovali čudovite belgijske hiše iz gline, za stojnico Evropske vasi pa sceno ogromnih belgijskih hiš. Ste že slišali za belgijsko vezavo knjig? Z njo so se »spopadli« v eni izmed delavnic, kjer so vezali beležke z omenjeno vezavo, pa tudi petjezični slovar. Starejši učenci so že pravi mojstri vezenja, saj na naši šoli poteka tudi izbirni predmet vezenje. Kar nekaj pa se jih je vezenja lotilo prvič in odlično jim je šlo od rok. Nekaj blazin z belgijskimi motivi je že nastalo, ostale umetnine pa boste lahko občudovali na naši stojnici. Pa še ene sladke delavnice ne smemo pozabiti. Kekse v obliki zastave, ki so jih učenci s pomočjo staršev spekli, so pobarvali s čokoladami v barvi belgijske zastave. Iz glasbene učilnice, kjer so preučevali belgijsko glasbo, smo slišali tudi eno izmed pesmi belgijske skupine Vaya Con Dios, ki so se jo udeleženci glasbene delavnice naučili. V šolski knjižnici pa so učenci z računalniškim programom oblikovali zgibanke na temo Belgije, ki jih bomo prav tako lahko razdelili na prireditvi ob zaključku projekta Evropska vas.                                               

Veliko izdelkov je nastalo, veliko dejavnosti je potekalo in na koncu smo si vsi zadovoljni lahko ogledali slikovito razstavo na naših šolskih hodnikih. Do 10. maja, ko se bomo predstavili v centru Celja, imamo tako čas pripraviti še nekaj zanimivih izdelkov, da bo naša predstavitev spet zelo uspešna, tako kot je bila pretekla leta. 

Projekt Evropska vas je na III. OŠ vedno med najuspešnejšimi in najbolj prepoznavnimi. A tega uspeha ne bi bilo brez zagnanih učiteljev in učencev, ki so se potrudili, da naš projekt živi celo šolsko leto, šolski hodniki pa pričajo o odličnem delu. Komaj čakamo 10. maj, ko bomo svoje delo predstavili še širši celjski javnosti na Evropski vasi 2011. Vabimo vas, da se nam pridružite!                                                                                  Vodja projekta Evropska vas: Urška Sotler, prof.

 
© 2007. III. osnovna šola Celje. Vse pravice pridržane!                                                                                                                           Stran ureja: Urška Sotler