|
Belgijska
specialiteta so brez dvoma njene čokolade, ki so cenjene po
vsem svetu, in vaflji. Najljubše jedi Belgijcev so školjke in
francoski krompirček, ki naj bi bil, če gre verjeti legendi,
belgijski izum.
Ocvrti
krompirček,
belgijski frites je
preprosto najboljši na svetu. Ocvrejo ga v kakovostnem olju,
in to ne enkrat, ampak dvakrat, da je na koncu zlato rumene
barve in hrustljav. Frites se lahko je kot priloga ali kot
samostojna jed, če ga postrežejo skupaj z
majonezo.
Školjke
in raki: morska
hrana ima v belgijski kuhinji posebno mesto. Dagnje z ocvrtim
krompirčkom (moules-frites)
so
praktično nacionalna jed. Prav tako so priljubljene surove
ostrige in kuhane pokrovače. Ljudje si za kosilo zelo radi
pripravijo krožnik morske hrane in ga počasi
pojedo.
Jedi s
pivom: s pivom
pripravljajo več klasičnih belgijskih jedi, med njimi velja
zlasti omeniti dušeno govedino carbonnades flamandes ali
vlaamse stoverij. V nekaterih restavracijah je skoraj vsem
jedem dodano pivo.
Belgijski
radič: gre za
velik belgijski izum. Ko je neki bruseljski vrtnar okoli 1840
skušal obdržati solato chicoree čez zimo, je ogotovil, da so
zrasli sočni poganjki, podobni solati. Lahko se jedo surovi,
vendar njihov sladki in rahlo grenki okus pride do polne
veljave šele, ko so kuhani, bodisi kot priloga bodisi kot
sestavine glavne jedi.
Vaflji (gaufres/wafels) so
pomemben del belgijske tradicije. Sveže pripravljeni in posuti
s sladkorjem v prahu si priljubljen prigrizek na sejmih, ob
morju ali na ulici. Ponavadi se pojavljajo ob različnih
slovesnostih in belgijske družine ob praznikih rade vključijo
svoje pekače za pripravo vafljev.

10 TRADICIONALNIH BELGIJSKIH
JEDI
Carbonnades
flamandes/vlaamse stoverij: dušena
govedina, kuhana v belgijskem pivu – bogato, sočno in sladko.
Jed se najbolje ujema z ocvrtim krompirčkom, gorčico in
majonezo.
Moules-mariniere:
pokrovače v vinu, poparjene, da se odprejo, začinjene z
zeleno, čebulo in peteršiljem. Navadno jih postrežejo v
posodi, podobni vedru, ter zraven postavijo krožnik ocvrtega
krompirčka.
Waterzooi:
piščanec ali riba v omaki je lahka kremna jed, značilna za
Gent.
Chicons
au gratin:
belgijski radič, zavit v šunko in pečen v kremni sirovi
omaki..
Anguilles
au vert/paling in 't groen:
jegulje, kuhane v omaki iz sveže
zelenjave.
Garnaalkroketten: ocvrti
krompirjevi kroketi, polnjeni s svežimi škampi; odlično za
predjed ali kot prigrizek.
Salade
liegeoise: topla
solata iz krompirja in stročjega fižola ali salade frisee z
ocvrtimi koščki slanine.
Stoemp:
pretlačen krompir, zmešan s korenjem, zeleno ali
mesom.
Flamiche
aux poireaux: kolač,
podoben piti, vendar narejen s porom.
Jets
d'houblon:
hmeljeve brste – spomladanski »stranski proizvod« priprave
piva – ponavadi postrežejo v kremni omaki. Po okusu so podobni
belušem.
|
|