EVROPSKA VAS 2010/2011 - BELGIJA       

                                                 KULINARIKA

Belgijska specialiteta so brez dvoma njene čokolade, ki so cenjene po vsem svetu, in vaflji. Najljubše jedi Belgijcev so školjke in francoski krompirček, ki naj bi bil, če gre verjeti legendi, belgijski izum.

Ocvrti krompirček, belgijski frites je preprosto najboljši na svetu. Ocvrejo ga v kakovostnem olju, in to ne enkrat, ampak dvakrat, da je na koncu zlato rumene barve in hrustljav. Frites se lahko je kot priloga ali kot samostojna jed, če ga postrežejo skupaj z majonezo.

Školjke in raki: morska hrana ima v belgijski kuhinji posebno mesto. Dagnje z ocvrtim krompirčkom (moules-frites)

so praktično nacionalna jed. Prav tako so priljubljene surove ostrige in kuhane pokrovače. Ljudje si za kosilo zelo radi pripravijo krožnik morske hrane in ga počasi pojedo.

Jedi s pivom: s pivom pripravljajo več klasičnih belgijskih jedi, med njimi velja zlasti omeniti dušeno govedino carbonnades flamandes ali vlaamse stoverij. V nekaterih restavracijah je skoraj vsem jedem dodano pivo.

Belgijski radič: gre za velik belgijski izum. Ko je neki bruseljski vrtnar okoli 1840 skušal obdržati solato chicoree čez zimo, je ogotovil, da so zrasli sočni poganjki, podobni solati. Lahko se jedo surovi, vendar njihov sladki in rahlo grenki okus pride do polne veljave šele, ko so kuhani, bodisi kot priloga bodisi kot sestavine glavne jedi.

Vaflji (gaufres/wafels) so pomemben del belgijske tradicije. Sveže pripravljeni in posuti s sladkorjem v prahu si priljubljen prigrizek na sejmih, ob morju ali na ulici. Ponavadi se pojavljajo ob različnih slovesnostih in belgijske družine ob praznikih rade vključijo svoje pekače za pripravo vafljev.




10 TRADICIONALNIH BELGIJSKIH JEDI

Carbonnades flamandes/vlaamse stoverij: dušena govedina, kuhana v belgijskem pivu – bogato, sočno in sladko. Jed se najbolje ujema z ocvrtim krompirčkom, gorčico in majonezo.

Moules-mariniere: pokrovače v vinu, poparjene, da se odprejo, začinjene z zeleno, čebulo in peteršiljem. Navadno jih postrežejo v posodi, podobni vedru, ter zraven postavijo krožnik ocvrtega krompirčka.

Waterzooi: piščanec ali riba v omaki je lahka kremna jed, značilna za Gent.

Chicons au gratin: belgijski radič, zavit v šunko in pečen v kremni sirovi omaki..

Anguilles au vert/paling in 't groen: jegulje, kuhane v omaki iz sveže zelenjave.

Garnaalkroketten: ocvrti krompirjevi kroketi, polnjeni s svežimi škampi; odlično za predjed ali kot prigrizek.

Salade liegeoise: topla solata iz krompirja in stročjega fižola ali salade frisee z ocvrtimi koščki slanine.

Stoemp: pretlačen krompir, zmešan s korenjem, zeleno ali mesom.

Flamiche aux poireaux: kolač, podoben piti, vendar narejen s porom.

Jets d'houblon: hmeljeve brste – spomladanski »stranski proizvod« priprave piva – ponavadi postrežejo v kremni omaki. Po okusu so podobni belušem.

 
© 2007. III. osnovna šola Celje. Vse pravice pridržane!                                                                                                                           Stran ureja: Urška Sotler