Prva stran Novice vrtec
Novice vrtec
Počitniške taborniške dejavnosti v vrtcu Čebelica
Ponedeljek, 01 September 2014 20:58

POČITNIŠKE TABORNIŠKE DEJAVNOSTI V VRTCU ČEBELICA

Kljub poletnim počitnicam v vrtcu ne počivamo. Tudi otrok ni ravno malo. Za njih se odvijajo različne sprostitvene dejavnosti. Otroci se družijo iz različnih skupin. Prav zabavno zna biti. V zadnjem tednu počitnic smo dve skupini, skupaj 40 otrok, spoznavali življenje tabornikov. Tudi vreme nam je šlo na roko. Bili smo lahko veliko zunaj. Najprej smo si preko spleta pogledali posnetke različnih taborniških skupin ter dobili predstave o življenju in pomenu taborniškega življenja. Nato smo si skupini izbrali ime, izdelali svojo zastavo, rute, naučili smo se taborniškega pozdrava, taborniško himno… Najbolj zanimivo pa je bilo na prostem, ko smo dvigali svojo zastavo, prepevali taborniško himno, postavljali šotor, se v njem igrali, kurili ogenj, pekli koruzo, hrenovke …

Kar prehitro je minil teden, ko smo se poslovili od prijateljev, ki odhajajo v šolo in začeli na  novo, v novo oblikovanih oddelkih, z novimi prijatelji.  A tudi to bo lepo, o tem ne dvomimo.

Fotografije dejavnosti si lahko pogledate tukaj .

                                                                         

Za male čebelice Marinka Lenart

 
Planeti našega osončja v oddelku Pikapolonice
Sreda, 09 Julij 2014 09:52

PLANETI NAŠEGA OSONČJA

Vedoželjnost naših otrok nas je vodila, da smo ob temi »Varno s soncem«, ki jo imamo vsako leto v poletnih mesecih, nadaljevali z raziskovanjem vesolja in našega osončja. Raziskovanje  je potekalo preko iskrivih vprašanj in zanimanj naših otrok.

Otroci so naše osončje spoznavali preko didaktičnih pogovorov, igre in lastne ustvarjalnosti. Z globusom smo ponazorili vrtenje Zemlje okoli svoje osi in spremljanje Lune. Kako pa je s soncem in letnimi časi? Tudi to smo si pogledali preko spleta in si ponazorili s pomočjo svetilke. Domišljijsko smo potovali na Sonce, Merkur, Venero, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Predstavo o poletih na Luno in dogajanju v vesolju so otroci dobili preko posnetkov izstrelitev raket, vesoljskih odprav astronavtov in fotografij v knjigah in preko računalnika.

Skupaj smo izdelali plakat planetov v našem osončju. Otroci so kaširali, barvali planete, jih razvrščali po velikosti in po vrstnem redu oddaljenosti od sonca. Spoznali smo značilnosti posameznih planetov. Vsi skupaj smo se veliko novega in zanimivega naučili.

Pogoji življenja na Zemlji so čisto drugačni, kot kjerkoli drugje v vesolju. Tu imamo zrak, vodo in pridelujemo hrano. Na nas deluje gravitacija, ki jo čutimo kot silo teže.  V vesolju pa je sila teže drugačna. Ponekod je ne čutimo, drugje je manjša, ponekod pa je tako velika, da bi se takoj spremenili v pašteto.  Tudi hoja astronavtov v vesoljskih oblekah je drugačna kot naše sprehajanje po Zemlji.

Ob prebiranju knjige Vida Pečjaka Drejček in trije marsovčki, slikanic Zvezdice Zaspanke, Malica v vesolju in Luna gre na pot so še dodatno doživljali fantazijsko dogajanje v vesolju. Če je Sonce veliko kot krožnik, so planeti veliki kot različni plodovi (lešnik, oreh, čičerika, soja, ješprenj…) ali različno napihnjeni baloni ali različno velike krogle iz papirja.

Kakšno pa bi bilo življenje na Zemlji brez vročega sonca? Sonce je kot žareča krogla, ki nas boža svojimi toplimi in svetlimi rokami.

Še in še bi lahko naštevala o vesoljskem dogajanju, saj so tudi vprašanja zvedavih otrok segala v neskončnost, tako kot je neskončno naše vesolje. Tudi za naše otroke je v njem še veliko skrivnosti, ki jih bodo morda odkrili, ko zrastejo. Kdo ve, morda pa se bodo že oni prevažali po naši galaksiji v pravih raketah?

Fotografije dejavnosti si lahko pogledate tukaj .

Za male Pikapolonice Marinka L. in Simona R.

 
Litijski tek Metuljčki
Torek, 24 Junij 2014 10:43

LITIJSKI TEK

V soboto, 14. 6. 2014, smo se otroci vrtčevske skupine »Metuljčki« udeležili Litijskega teka 2014. Z vzgojiteljicama smo se zbrali na ploščadi pred občino, nato pa smo skupaj odkorakali proti startu, kjer smo se pripravljali na začetek teka…visoki start, nizki start, eno roko naprej, drugo nazaj, nogo naprej…uf, kar nismo vedeli, kako bi se pripravili. Nato pa kar naenkrat zaslišimo: »Tri , štiri, zdaj!« In smo pričeli teči. Tekli smo, tekli, kolikor je bilo mogoče…leva, desna,  leva, desna…gremo, »šibat«…Toooo, in cilj je bil naš! Vsi smo pretekli progo in dobili medalje! Zmagali smo!

Na cilju je do nas prišla gospa s številkami. Naš Blaž je izmed vseh malih tekačev izžrebal srečnega nagrajenca, ki je prejel vožnjo s kočijo v Medvedkovem brlogu. Izmed vseh pa je izžrebal kar samega sebe.

Na teku smo vsi uživali in se neizmerno zabavali. Sobotno dopoldne smo preživeli v krogu družine in svojih prijateljev, pa še razgibali smo se. Litijski tek 2015 naj nas pričakuje!  

                                                                                                          SAM_8230

SAM_8243

Mag. Simona Hribar

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 35