Prva stran Novice OŠ Gabrovka Dogodki OŠ Gabrovka PREHRANA – OD NJIVE DO KRUHA IN MLEKA
PREHRANA – OD NJIVE DO KRUHA IN MLEKA
Petek, 22 November 2013 17:28

Dan slovenske hrane smo v 1. in 2. razredu obeležili z izvedbo naravoslovnega dne o prehrani. Prvošolci smo si ogledali pridelavo mleka na kmetiji Marn na Jezeru pri Trebnjem. Gospa Nada nam je opisala postopek od trave do jogurta, sirov, namazov… in nam pokazala hlev s kravami in telički, prostore, pripomočke in končne izdelke, ki jih izdelajo na njihovi kmetiji. Poskusili smo tudi njihove odlične izdelke z domačim kruhom. Na poti domov smo si ogledali tudi njihov mlekomat v Trebnjem in preizkusili njegovo delovanje.
Drugošolci so si ogledali mlin in pekarno na Bistrici pri Šentrupertu. Gospa Janja in gospod Milan sta učencem opisala in predstavila delo v mlinu in pekarni. Učenci so si ogledali postopek priprave testa. Pod vodstvom spretnih Milanovih in Janjinih rok so si učenci izdelali najrazličnejše pekovske izdelke, jih vzhajali in spekli. Dišeče in lepe izdelke so učenci s ponosom odnesli domov. Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Lidija Jevšovar