Prva stran Novice OŠ Gabrovka Dogodki OŠ Gabrovka Zdrava šola – S sodelovanjem do zdravja in trajnostnega razvoja
Zdrava šola – S sodelovanjem do zdravja in trajnostnega razvoja
Ponedeljek, 18 November 2013 11:10
zdrava sola
OKROGLA MIZA
S SODELOVANJEM DO ZDRAVJA IN TRAJNOSTNEGA RAZVOJA

 

 

Shema šolskega sadja in zelenjave, v okviru katere s finančno podporo Evropske unije v Osnovni šoli Gabrovka-Dole že peto šolsko leto razdeljujemo kakovostno lokalno pridelano sadje in zelenjavo, je priložnost za lokalne pridelovalce hrane, so potrdili tudi udeleženci okrogle mize, ki je bila na dan slovenske hrane v petek, 15. 11. 2013, v osnovni šoli v Gabrovki.

Srečali smo se lokalni pridelovalci hrane (Peter Kraševec ter Robert in Jožica Strmec), svetovalki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija (Sonja Zidar Urbanija in Vesna Velikonja), ki skrbita za strokovno podporo pridelovalcem hrane na območju Občine Litija in Šmartno pri Litiji, podžupanja Občine Litija (Lijana Lovše), strokovna delavka Zadruge

JARINA, ki promovira in trži izdelke, proizvedene na območju Srca Slovenije (Nataša Smrekar), zdravstvena delavka in izvajalka preventivnega zdravstvenega programa Cindi v ZD Litija (Ljudmila Pavlin), predsednica Društva podeželskih žena Gabrovka (Helena Perko), predsednica Društva podeželskih žena in deklet Dole pri Litiji (Irena Bostič), ravnatelj OŠ Gabrovka-Dole (Igor Hostnik), starši, člani projektnega tima Zdrave šole, pedagoški delavci vrtca in šole.

Okrogla miza je bila organizirana z namenom spodbujanja lokalnih pridelovalcev hrane, da bi v času gospodarske krize izkoristili priložnosti, ki se ponujajo pridelovalcem ekološke ali integrirane prehrane, se pojavili na tržišču in zapolnili vrzeli v trenutni ponudbi. Z majhnimi finančnimi vložki, ustreznim znanjem, premišljenim načrtovanjem in ob strokovni pomoči svetovalcev Kmetijsko gozdarske zbornice R Slovenije ter delavcev Zadruge JARINA, ki pomaga pri trženju izdelkov, bi marsikatera podeželska družina, ki ceni zdravje, neokrnjenost pridelovalnih površin in lepote osrednje Slovenije, našla priložnost za dopolnilno dejavnost.

Znanje, ki ga že vrsto let na slovenskem podeželju širijo šole, vrtci in različna društva, pogosto društva podeželskih žena, so prispevala k temu, da so se na podeželju ohranile ali ponovno obudile dejavnosti pridelovanja in predelovanja hrane. Mnogo izdelkov visoke kakovosti je že dosegljivih na kmetijah ali lokalnih tržnicah, še več pa je takih, ki še niso našli poti do kupcev. Izkušnje gostov in udeleženca okrogle mize kmetovalca Miroslava Brinovca so, da se uspešno prodajajo izdelki z dodano vrednostjo, ki se na kmetijah proizvedejo v okviru dopolnilne dejavnosti in jih kupci vedno bolj cenijo.

Prav tako je bila okrogla miza namenjena staršem in krajanom, da bi v razgovoru s pridelovalci hrane in strokovnjaki pridobili dodatna znanja in odgovore na vprašanja o sodobnih načinih pridelave hrane ter vplivu lokalne, zdrave in sezonske hrane na zdravje otrok in odraslih. Z uživanjem le-te se zmanjša možnost za nastanek bolezni sodobnega časa, ki se, žal, vedno pogosteje pojavljajo pri zelo mladih ljudeh in celo otrocih.

Z uživanjem lokalne in sezonske, čimbolj zdravo pridelane hrane poskrbimo za zdravje, čisto okolje ter prispevamo k razvoju lokalne skupnosti, s svojim ravnanjem pa vplivamo na razvoj pozitivnih vrednot pri naših otrocih. To pa je najpomembnejše delo, ki ga opravimo starši in pedagoški delavci.

 

Maja Plazar
P.S. fotografije dogodka se nahajajo tukaj.