OSNOVNE USMERITVE PRI SESTAVLJANJU JEDILNIKOV 
•pestra, kvalitetna in sveže pripravljena hrana,
•redno na jedilniku sveže sadje in zelenjava (pri vsakem obroku),
•kruh in pekovski izdelki iz različnih vrst moke (praviloma ne ponujamo belega kruha in pakiranih pekovskih izdelkov),
•praviloma ne ponujamo sladkih in mastnih izdelkov, ki so pripravljeni iz bele moke,
•hrano pripravimo z malo maščobami in uporabimo kvalitetne rastlinske maščobe,
•sladice pripravljamo v šolski kuhinji,
•redno ponujamo mleko in mlečne izdelke iz delno posnetega mleka, v vrtcu pa iz polnomastnega mleka,
•napitki so brez dodanega sladkorja, le občasno je čaj slajen z naravnim sladilom – med,
•za žejo ponujamo vodo in neoslajen čaj.
Z zdravim jedilnikom poskrbimo tudi za kronično bolne otroke (diabetes) ter s prilagoditvami jedilnika za  otroke, ki so preobčutljivi na mleko, jajca, oreščke, agrume