Opombe
Diaprojekcija
Oris
1
PREHRANA
V ŠOLI GABROVKA – DOLE IN VVE ČEBELICA
  • Osnovni podatki


  • O jedilnikih


  • Osnovne usmeritve pri sestavljanju jedilnikov


  • Spremljevalne aktivnosti


2
OSNOVNI PODATKI
  • Hrano pripravljamo na dveh lokacijah:
  • kuhinja  OŠ Gabrovka (glavna kuharica Natalija Brlogar ter pomočnici Bernarda Strah in Marija Sluga),
  • kuhinja na Podružnični šoli Dole pri Litiji (kuharica Anica Jamšek).
  • V razdelilni kuhinji v VVE Gabrovka, razdelimo hrano, ki jo pripravimo v kuhinji OŠ Gabrovka (pomočnica Helena Kotar).


  • Ponujamo in pripravljamo štiri obroke hrane:
  • zajtrk,
  • dopoldansko malico,
  • kosilo,
  • popoldansko malico.
3
JEDILNIKI
  • Pri sestavljanju jedilnika upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah (november 2005) ter Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah od 1. leta starosti naprej (2008).


  • Jedilnike pripravlja šolska komisija:
  • kuharici Natalija Brlogar in Anica Jamšek, vodja VVE Čebelica Marinka Lenart, vodja šolske prehrane Marjana Kolar, v.d. ravnateljice Maja Plazar.


  • Komisija upošteva pri sestavljanju jedilnikov tudi predloge učencev, staršev ter učiteljev, v kolikor so predlogi v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja.
4
OSNOVNE USMERITVE PRI SESTAVLJANJU JEDILNIKOV
  • pestra, kvalitetna in sveže pripravljena hrana,
  • redno na jedilniku sveže sadje in zelenjava (pri vsakem obroku),
  • kruh in pekovski izdelki iz različnih vrst moke (praviloma ne ponujamo belega kruha in pakiranih pekovskih izdelkov),
  • praviloma ne ponujamo sladkih in mastnih izdelkov, ki so pripravljeni iz bele moke,
  • hrano pripravimo z malo maščobami in uporabimo kvalitetne rastlinske maščobe,
  • sladice pripravljamo v šolski kuhinji,
  • redno ponujamo mleko in mlečne izdelke iz delno posnetega mleka, v vrtcu pa iz polnomastnega mleka,
  • napitki so brez dodanega sladkorja, le občasno je čaj slajen z naravnim sladilom – med,
  • za žejo ponujamo vodo in neoslajen čaj.


  • Z zdravim jedilnikom poskrbimo tudi za kronično bolne otroke (diabetes) ter s prilagoditvami jedilnika za  otroke, ki so preobčutljivi na mleko, jajca, oreščke, agrume
5
OSNOVNE USMERITVE PRI SESTAVLJANJU JEDILNIKOV
  • Spremljajoče vzgojne aktivnosti:


  • redno, pestro in umirjeno prehranjevanje (5-6 dnevnih obrokov, v prijetnem in umirjenem okolju),
  • higiena rok,
  • urejenost prostora,
  • uživanje tekočine pri vsakem obroku,
  • spoštljiv odnos do hrane,
  • ločevanje odpadkov ter sodelovanje pri vzdrževanju reda v jedilnici.