|
1
|
- Osnovni podatki
- O jedilnikih
- Osnovne usmeritve pri sestavljanju jedilnikov
- Spremljevalne aktivnosti
|
|
2
|
- Hrano pripravljamo na dveh lokacijah:
- kuhinja OŠ Gabrovka (glavna
kuharica Natalija Brlogar ter pomočnici Bernarda Strah in Marija Sluga),
- kuhinja na Podružnični šoli Dole pri Litiji (kuharica Anica Jamšek).
- V razdelilni kuhinji v VVE Gabrovka, razdelimo hrano, ki jo pripravimo v
kuhinji OŠ Gabrovka (pomočnica Helena Kotar).
- Ponujamo in pripravljamo štiri obroke hrane:
- zajtrk,
- dopoldansko malico,
- kosilo,
- popoldansko malico.
|
|
3
|
- Pri sestavljanju jedilnika upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v
vzgojno – izobraževalnih ustanovah (november 2005) ter Praktikum
jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah
od 1. leta starosti naprej (2008).
- Jedilnike pripravlja šolska komisija:
- kuharici Natalija Brlogar in Anica Jamšek, vodja VVE Čebelica Marinka
Lenart, vodja šolske prehrane Marjana Kolar, v.d. ravnateljice Maja
Plazar.
- Komisija upošteva pri sestavljanju jedilnikov tudi predloge učencev,
staršev ter učiteljev, v kolikor so predlogi v skladu s smernicami
zdravega prehranjevanja.
|
|
4
|
- pestra, kvalitetna in sveže pripravljena hrana,
- redno na jedilniku sveže sadje in zelenjava (pri vsakem obroku),
- kruh in pekovski izdelki iz različnih vrst moke (praviloma ne ponujamo
belega kruha in pakiranih pekovskih izdelkov),
- praviloma ne ponujamo sladkih in mastnih izdelkov, ki so pripravljeni iz
bele moke,
- hrano pripravimo z malo maščobami in uporabimo kvalitetne rastlinske
maščobe,
- sladice pripravljamo v šolski kuhinji,
- redno ponujamo mleko in mlečne izdelke iz delno posnetega mleka, v vrtcu
pa iz polnomastnega mleka,
- napitki so brez dodanega sladkorja, le občasno je čaj slajen z naravnim
sladilom – med,
- za žejo ponujamo vodo in neoslajen čaj.
- Z zdravim jedilnikom poskrbimo tudi za kronično bolne otroke (diabetes)
ter s prilagoditvami jedilnika za
otroke, ki so preobčutljivi na mleko, jajca, oreščke, agrume
|
|
5
|
- Spremljajoče vzgojne aktivnosti:
- redno, pestro in umirjeno prehranjevanje (5-6 dnevnih obrokov, v
prijetnem in umirjenem okolju),
- higiena rok,
- urejenost prostora,
- uživanje tekočine pri vsakem obroku,
- spoštljiv odnos do hrane,
- ločevanje odpadkov ter sodelovanje pri vzdrževanju reda v jedilnici.
|