Ali ste vedeli, da v povprečnem življenju pojemo in popijemo približno 35 ton hrane in pijače in zato ni vseeno, kakšna je ta hrana in kako jo vnašamo v telo. Že Hipokrat je izrekel preprosto ugotovitev, da naj bo živilo naše zdravilo in zdravilo naše živilo. Pa se tega držimo?
Nekateri se, drugi ne, tretji pa bi se radi, pa ne vedo kako. Ko smo starejši izkušnje pridejo same po sebi, otroke in mladino pa moramo učiti, da jim ne bo potrebno tako dolgo čakati na izkušnje. Morda jih bomo na ta način obvarovali vsaj pred delčkom slabih izkušenj in jih pravi čas prepričali, da osvojijo načela zdravega in polnega življenja. In k tem načelom spada tudi osnovno znanje o prehrani…
S področja gospodinjstva, ki spada v izobraževalno vzgojno skupino šolskih predmetov, šola Anton Aškerc ponuja izbirni predmet Sodobna priprava hrane.
Izbirni predmet traja eno šolsko leto in ga lahko obiskujejo učenci 7., 8. in 9. razreda.
 V 7. in 8. razredu je predvidenih 35 ur IP SPH, v 9. razredu pa 32 ur IP SPH.
Izbirni predmet se mora izvajati najmanj uro na teden, zaradi lažje organizacije pa ga izvajamo vsakih 14 dni po dve uri.
S poučevanjem izbirnega predmeta SPH bi radi dosegli tri glavne učne cilje :
- učence naj spozna karakteristiko in pomen zdrave, varne, varovalne, uravnotežene vsakodnevne prehrane, ki je temelj dobrega počutja in samoobnove celic.
- učenci osvojijo veščine praktične priprave hrane.
- učenci osvojijo vseživljenjsko znanje in veščine za svojo dobrobit in dobrobit svoje (bodoče) družine.
Polovico predpisanih učnih ur namenimo hranoslovju, drugo polovico pa kulinariki. Pouk hranoslovja poteka bolj teoretično z manjšimi demonstracijami in animacijami. Učenci izdelajo seminarsko nalogo v kateri analizirajo svoje prehrambene navade in jih primerjajo s teoretičnimi vsebinami pouka. Spoznajo hranilne snovi, njihovo sestavo in vpliv na organizem aditive v prehrani, bolezni zaradi neuravnotežene prehrane…
 Kulinarični del prealiziramo v obliki 8 praktičnih vaj, pri katerih pripravljamo celotno klasično kosilo ( juha, glavna jed, priloga in sladica). Hrana je pripravljena za 6 oseb in pripravijo degustacijo.Učenci se naučijo izračunavati hranilno in energetsko vrednost obroka.
V učbeniškem skladu je učencem na voljo izposoja učbenika. Stroški, povezani s poučevanjem SPH, so denarno nadomestilo za nakup živil za praktične vaje.
Izbirni predmet se ocenjuje z ocenami od 1 do 5, z najmanj tremi ocenami v šolskem letu.
Ocenjujem teoretično znanje in praktične veščine.
Izbirni predmet priporočam vsem učencem, še posebej pa tistim, ki se mislijo poklicno orientirati na gostinsko živilske šole, trgovsko šolo in zdravstveno šolo.
Učiteljica izbirnega predmeta SPH Alenka Felicijan
|