Tradicionalni slovenski zajtrk

 

15.11.2019

 

Na Dan slovenske hrane smo na IV. osnovni šoli Celje izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, v povezavi z naravoslovnim dnevom.

 

Sestavljala so ga lokalna živila: kruh s kmetije Jug iz Poljčan,  mleko s kmetije Podpečan iz Galicije pri Žalcu, maslo z Mlekarne Celeia, EKO med iz Metlike in jabolka s kmetije Aškerc iz Rimskih Toplic.

 

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju.


Javnosti se  predstavi pomen kmetijstva in čebelarstva, ter spodbuja k  pravilni in zdravi prehrani. Ozavešča o pomenu živilsko-predelovalne industrije.  Posebno pozornost pa namenja pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

 

Zajtrk naj postane reden obrok vašega dneva, saj opažamo, da nekateri redno izpuščate zajtrk in ne zajtrkujete. Dokazano je, da vsakodnevno uživanje zajtrka prispeva k večji zbranosti in tako uspešnosti učencev pri pouku.

 

Učence smo pozvali h kulturnem obnašanju pri jedi med vsakim obrokom in spoštovanje hrane kot dobrine.

 

 HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!