Samostojno boste odpotovali do rojstva evropske civilizacije. Za Evropejce se je namreč vse začelo tam daleč na jugovzhodu Evrope, v milem sredozemskem podnebju in ob toplem ter širnem morju.

Spoznali boste nastanek ter bojevit obstanek grške civilizacije. Razumeli boste, zakaj so Grki razvili tako visoko kulturo, zakaj je grška umetnost še danes aktualna, zakaj vas še danes učitelj matematike "muči" s Pitagorovim izrekom, zgodovinar s Herodotom, slovenist z grško tragedijo in komedijo ter zakaj tehnik, ko "šraufa", vedno sprašuje po Arhimedovem vijaku. Ugotovili in spoznali boste izvor olimpijskih iger in razumeli pojme, ki jih vsak dan slišite - demokracija, tiran, politika, komedija, tragedija, teater, trojanski konj, muzej, Apolon, labirint, gimnazija, maraton, alfabet...

...ja, vse se je začelo tam daleč na jugovzhodu Evrope...


 

UČNO GRADIVO

Snov je razdeljena na poglavja:

  1. Kretsko-mikenska kultura
  2. Grške mestne državice-polisi
  3. Kolonizacija
  4. Dvig Makedoncev
  5. Kultura in znanost
  6. Verovanje in olimpijske igre

V osrednjih delih so podane osnovne informacije, aktivne povezave (linki) pa pripeljejo do podrobnejših pojasnil in zanimivosti. V naslovni vrstici vsakega poglavja so izpostavljene fotografije, tipične za posamezno učno enoto.


 

VAŠE DELO

Pri vsakem poglavju:

Učno gradivo preštudirajte in si ga čim več zapomnite. Če stvar zaškripa, pozorno preberite učno gradivo še enkrat. Določene vsebine so ponazorjene s prilogami. Na voljo vam je ponekod tudi pomoč. Viri učnega gradiva (besedil, podatkov, fotografij) so posebej navedeni v zavihku "avtor".


 

KAJ POMENIJO POSAMEZNI ZNAKI?

Naloge, ki jih morate rešiti.

Zanimive priloge, ki se jih splača ogledati.

Vir učnega gradiva, s katerim si lahko pomagate tudi vi.

 

Korajža velja!

 

ANTIČNA GRČIJA - navodila za delo