|
|
|||
|
|
Lastnosti morske vode: Temperatura je odvisna od sončnega obsevanja, ogretosti obal in velikosti vodnih površin. Površinski sloj se segreva in ohlaja neposredno od energije Sonca, globinski sloji pa le z navpičnim kroženjem vodnih gmot. Temperature z globino padajo. Voda je zelo slab prevodnik. Slanost je odvisna od temperature (izhlapevanje), dotoka sladke vode in količine padavin. Visoke temperature in suh zrak povečujejo izhlapevanje in tudi slanost. Nizke temperature, obilne padavine, taljenje ledu in izlivi sladkovodnih rek slanost zmanjšujejo. V morski vodi so raztopljeni skoraj vsi kemijski elementi. Največ (78 %) je natrija in klora, ki tvorita kuhinjsko sol (natrijev klorid, NaCl). Vsebnost raztopljenih soli v vodi izražamo v promilih (‰).
Prozornost je odvisna od mnogih bioloških in kemičnih značilnosti morja, vremena in temperature, količine planktona v vodi ipd. Topla in slana morja so bolj prozorna.
|
||
|
||||
|