10 časovnih pasov je skoraj "polovica" sveta


Čez Azijo poteka 10 časovnih pasov. Ko je ob Bosporju ura 06:00, je ob Beringovem prelivu 16:00. Kitajska je največja država, ki uporablja en čas v vsej državi (UTC+08:00). Zanimivo je tudi, da je čas v Iranu UTC+03:30, v Nepalu pa UTC+05:45.


Zemlja se v 24 urah zavrti za 360 stopinj okoli svoje osi - vsako uro torej za 15 kotnih stopinj (360 stopinj : 24 ur = 15 stopinj). V tem pasu imajo vsi kraji enak krajevni čas. Pas omejujeta dva poldnevnika in ga imenujemo časovni pas. Na Zemlji imamo torej 24 časovnih pasov.

Izhodiščni čas je grinviški svetovni čas (GMT-Greenwich Mean Time). Danes se v svetu uporablja GMT-jev "sorodnik" UTC (univerzalni koordinirani čas - Coordinated Universal Time), ki je mednarodno sprejet standardni čas. Uporablja se pri naćrtovanju vesoljskih in letalskih poletov, pri vremenskih napovedih, načrtih letalskih poletov, v ladijskem prometu, vojska ZDA pa mu je dala ime "zulu-time"


Ker se Zemlja vrti v smeri zahod-vzhod, ure od izhodiščnega časa (GMT-UTC) proti vzhodu prištevamo, proti zahodu pa odštevamo. Ko je na silvestrovo v Londonu ura 23:00 in si pri nas že voščimo novo leto, je na Japonskem ura že 08:00, 1. januarja.

 


Poišči karto časovnih pasov v atlasu in preveri, koliko je sedaj ura v Londonu, Ankari, Bangkoku in Pekingu. Ugotovitve preveri na svetovnem spletu, na enem izmed portalov s svetovnimi urami!