je naravno visoko hranilno in visokoenergijsko sladilo. Poleg sladkorja vsebuje še številne minerale, vitamine, folno kislino, antioksidante in aminokisline.

JAVORJEV SIRUP

Javorjev sirup je navadno narejen iz drevesnega soka sladkornega javorja (Acer Saccharum) ali črnega javorja. Drevesa v svojih deblih in koreninah pred zimo shranijo škrob, ki se nato spremeni v sladkor in se potem spomladi dviga z drevesnimi sokovi. Drevo mora rasti približno 40 let, da doseže premer 30 centimetrov, saj je šele pri tej velikosti primeren za pridobivanje sladkega soka. Iz drevesa pridobivajo sok 4-6 tednov, da drevesu pustijo dovolj energije za rast. Luknje, ki jih pozorno zvrtajo v deblo, se nato zarastejo. Iz 20-40 l nacejenega soka pridobijo 1 l javorjevega sirupa.

Podobno kot med pri Slovanih, je bil javorjev sirup cenjeno trgovsko blago, dokler ga ni izpodrinila uporaba sladkornega trsa.  

V Quebecu pridelajo 70 % vsega javorjevega sirupa na svetu. Leta 2017 je 7300 quebeških proizvajalcev javorjevega sirupa, v sodelovanju s 13500 kmeti, pridelalo več kot 30 milijonov litrov sirupa. Večino so ga izvozili v ZDA.

 

Zbiranje javorjevega soka

Javorjev sirup so uporabljali že indijanci. V drevesno skorjo so naredili zareze ali luknjice, iz katerih je pritekal sok, ki so ga zbirali v posodah, narejenih iz brezovega lesa. Z vročimi kamni so več dni segrevali posodice, da je voda izhlapela, koncentriran hranilni sirup pa je ostal v posodi. Med segrevanjem v sirupu nastajajo ali se izločajo določene spojine, ki dajejo sirupu značilni okus in hranilne vrednosti; javorjev sok vsebuje do 3% sladkorja, javorjev sirup pa najmanj 64%

 

Iz 20-40 l nacejenega soka pridobijo 1 l javorjevega sirupa.

 

Jesenski sirup je temnejši, spomladanski svetlejši.

 

Javorjev list je uradni simbol Kanade.