Potovanja ŽerovnikUvod in pojasnilo

Knjiga opisuje doživetja dr. Marka in dr. Angelce Žerovnik na petindvajsetih potovanjih v petintrideset dežel izven Evrope. Najprej sta obiskala nekdanjo Sovjetsko zvezo in nato v časovnih presledkih: Jordanijo in Izrael; Kenijo in Tanzanijo; Argentino; Indijsko Himalajo; Radžastan; Mjanmar; Sulawesi; Zahodno puščavo Egipta; Vzhodno Turčijo; Severni Pakistan; Bali, Papuo (Irian Jayo) in Flores; Vietnam in Kambodžo; Jemen; Kitajsko in Kirgizijo; Zahodno Turčijo; Iran; Nepal, Sikim, Butan in Bengalijo, Tajsko (deloma tudi Laos); Šrilanko; Maroko (dvakrat); Južno Indijo; Jemen, Eritrejo in Sokotro; Džamu in Kašmir; Venezuelo. Skupno sta bila na potovanju 457 dni oziroma eno leto, tri mesece in osem dni.

Na potovanjih je Angelca dogodke zapisovala v dnevnik in jih deloma tudi fotografirala, Marko pa je predvsem fotografiral. Na osnovi zapisov iz dnevnika, spomina in fotografij je Marko nato napisal to knjigo. V uvodnih delih je k vsakemu potovanju dodal še kratek geografski pregled in krajšo zgodovino, pri čemer je več podatkov pridobil s spleta. Pri tem je treba poudariti, da popodatki v uvodnem delu niso napisani po enotni shemi, so le prilagojeni posameznemu potovanju. Na spletu je preveril tudi nekatere podatke iz dnevnika. Angelca je vsebino knjige pregledala in po potrebi kaj dodala.

Knjiga obravnava naravno okolje, kulturno pokrajino, kulturne znamenitosti, krajevne značilnosti, navade ljudi in običaje, utrinke iz šolstva, zdravstva, poroke, pogovore z domačini, prehrano, prevoze, trekinge, živalski svet, udobje in neudobje, nevarnosti, verske značilnosti, doživljanje visoke nadmorske višine, razne slovesnosti itd. Obseg opisov posameznih potovanj je narekovala globina doživetij na teh potovanjih in ne čas, preživet tam. Te razlike so v nekaterih primerih v knjigi očitne.

Barvne slike, razen zemljevidov, ki so povzeti s spletnih strani obravnavanih držav, so delo avtorjev knjige: Marka in Angelce Žerovnik. Poleg zemljevidov so s spleta povzete tudi slike Sovjetske zveze ter Izraela in Jordanije.
Fotografije imajo dokumentarni pomen in niso vedno najbolj kvalitetne.

Preberite intervju z avtorjema:
https://www.modre-novice.si/pogovori/dr-marko-in-dr-angelca-zerovnik-potovanja-cloveka-obogatijo/

Video posnetek predavanja obeh avtorjev o Indonezijski provinci Papua Nova Gvineja:
https://www.youtube.com/

Za prikaz pdf datotek morda potrebujete brezplačni program, ki ga dobite na Adobe Reader (kliknite TUKAJ)

Preberite tudi drugo avtorjevo knjigo (2014):

Marko Žerovnik: Po trnovi poti

Knjiga govori o avtorjevem otroštvu,
ki ga je hudo zaznamovala druga svetovna vojna

Povezava do knjige: kliknite TUKAJ

2017 je izšla tretja avtorjeva knjiga:

Opojnost gora

V knjigi spoznamo avtorjeva potovanja po svetu prek planinskih vzponov (Slovenija, Avstrija, Švica, Francija, Italija), skrivnostnih divjin Afrike, zelenih nacionalnih parkov Argentine, zapeljivih, a krutih ubijalskih ostenj indijskega in pakistanskega dela Himalaje ter ob koncu doživeli še srečanje z neverjetno kulturo ljudožercev, ki domujejo v prostranstvih Papue.

Povezava do knjige: kliknite TUKAJ

2012 je dr. Marko Žerovnik
napisal in izdal monografijo

IVAN SELAN

Od ponarejanja denarja
do slavnega kartografa

Iz avtorjevega predgovora h knjigi:

Na prigovarjanje prijateljev, tudi univerzitetnih učiteljev, sem se po daljšem razmišljanju odločil, da napišem monografijo o Ivanu Selanu. Zatrjevali so mi, da sem celo dolžan, da kot edini še živeči njegov sodelavec predstavim širši javnosti njegovo nadvse uspešno ustvarjalno pot v kartografiji. Zavedam se, da sem se lotil zelo zahtevne naloge, saj se je Selan kalil v slavnega slovenskega kartografa preko zelo burnih doživetij...

Povezava do knjige: kliknite TUKAJ

spletna stran: Branko Novak 2016-2018