Folklorni festival v Beltincih

Mednarodni folklorni festival ima že 30. letno tradicijo, saj ga društvo prireja od svoje ustanovitve naprej. Konec žetve je bil v pokrajini ob Muri vedno praznik, saj se je kmet veselil pospravljenega pridelka in to je bila prilika za pesem in ples. Z namenom, da se ti običaji ohranijo in prikažejo tudi širšemu občinstvu nas vsako leto v čudovitem ambijentu beltinskega gradu in parka ob njem družijo ples, pesem, glasba, šege in navade. Iz leta v leto je festival bogatil svoj program, z vaškimi igrami, razstavami, predstavitvami knjig ipd. Poseben poudarek smo dajali povezovanju zamejskih Slovencev z matičnim narodom.
Spoznavali smo kulturno bogastvo mnogih narodov iz 16 držav, poleg vseh pokrajin Slovenije še iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Avstrije, Madžarske, Italije, Španije, Francije, Finske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke, IzBolgarije, Daljne Mongolije in Kanade. Tako nas je 164 različnih skupin z več kot 400 nastopi obogatilo s svojo kulturo.
Dolgo časa je bil na Slovenskem edini pravi folklorni festival, ki je do danes ohranil svojo identiteto, se ni skomercializiral, zaradi domačnosti in toplega sprejema ter številnega občinstva, pomenil številnim skupinam nepozabno doživetje.
V dneh festivala si obiskovalci lahko ogledajo razstavo v gradu, v četrtek uživajo ob zvokih tamburaških skupin, v petek si lahko ogledajo tujo folklorno skupino, v soboto poskusijo številne dobrote iz bogate kulinarike, prisluhnejo ljudskim pevcem, ne manjka ljudske obrti in starih običajev, zvečer pa prisluhnejo skupinam na etno večeru.
Nedelja je praznik slovenske folklore saj se predstavijo številne folklorne skupine, ki so bile izbrane na področnih revijah širom po Sloveniji. Trud prirediteljev bo poplačan z vašim obiskom, zato lepo vabljeni.