MRAVLJINČNA KISLINA
HCOOH
- V naravi je zelo razširjena, najdemo jo v žlezah mravelj,
čebeljem želu, koprivah, smrekovih iglah, sadju itd.
- Odkril jo je S. Fisher že leta 1670 pri destilaciji
mravelj.
-
- 1. Pridobivanje
- Danes jo v glavnem pridobivamo s sintezo iz ogljikovega
oksida in natrijevega hidroksida ter sledečo pretvorbo nastalega natrijevega
formiata z žveplovo(VI) kislino.
-
- 2. Lastnosti
- Mravljinčna kislina (metanojska kislina, v ang. formic
acid) je:
- - brezbarvna tekočina ostrega vonja,
- - vrelišče ima pri 100,5 °C, tališče pa pri 8,4 °C,
- - kislina se meša z vodo, etanolom, etrom, glicerolom idr.
ter
- - na koži povzroča mehurje.
-
- 3. Uporaba:
- Uporablja se v razne
namene:
- - med drugim tudi za konzerviranje sadnih sokov,
- - v industriji predelave kož,
- - za dezinfekcijo vinskih in pivskih sodov itd.