MRAVLJINČNA KISLINA

HCOOH

V naravi je zelo razširjena, najdemo jo v žlezah mravelj, čebeljem želu, koprivah, smrekovih iglah, sadju itd.
Odkril jo je S. Fisher že leta 1670 pri destilaciji mravelj.
 
1. Pridobivanje
Danes jo v glavnem pridobivamo s sintezo iz ogljikovega oksida in natrijevega hidroksida ter sledečo pretvorbo nastalega natrijevega formiata z žveplovo(VI) kislino.
 
2. Lastnosti
Mravljinčna kislina (metanojska kislina, v ang. formic acid) je:
- brezbarvna tekočina ostrega vonja,
- vrelišče ima pri 100,5 °C, tališče pa pri 8,4 °C,
- kislina se meša z vodo, etanolom, etrom, glicerolom idr. ter
- na koži povzroča mehurje.
 
3. Uporaba:
Uporablja se v razne namene:
- med drugim tudi za konzerviranje sadnih sokov,
- v industriji predelave kož,
- za dezinfekcijo vinskih in pivskih sodov itd.