- Etanojska kislina je najstarejša znana organska kislina, ki so jo
odkrili pri kisanju vina.
- V naravi je zelo razšerjena, nekaj jo je v obliki estrov, nekaj pa
proste.
- Kot kis jo je človek uporabljal že v davni preteklosti, brezvodno
etanojsko kislino pa jo je leta 1700 prvi pripravil Stahl. Ker se strdi v ledu podobno
maso že pri 16,7 °C, je dobila ime ledocet.
| Pridobivanje
|
- Pridobivajo jo z:
- - oksidacijo razredčenih raztopin etanola (vino, mošt) s pomočjo ocetnokislinskih
bakterij (ocetnega kisanja)
- - suho destilacijo lesa,
- - sintetično iz etina ali acetilena.
|
| Lastnosti
|
- Etanojska kislina (ocetna kislina, v ang.acetic acid) je:
- - tekočina ostrega vonja,
- - kislina se meša z vodo v vseh razmerjih,
- - šibka kislina.
|
| Uporaba |
- Uporablja se v razne
namene:
- kis je 3-5% raztopina ocetne kisline (ker zavira rast
organizmov, vlagamo zelenjavo v kis)
- - sintezi organskih spojin, barvil, zdravil, dišav, itd.
|
| Povezave na
sorodne spletne strani |
lastnosti strupenost in prva pomoč
modeli etanojske kisline
prevodnost
etanojske kisline
Eksperiment:
titracija etanojske kisline z natrijevim hidroksidom
kis |