PRIMERI KISLIN

Nazaj Mesec kemije Naprej

ETANOJSKA ALI OCETNA KISLINA

CH3COOH

Oh, kako je kislo!
Etanojska kislina je najstarejša znana organska kislina, ki so jo odkrili pri kisanju vina.
V naravi je zelo razšerjena, nekaj jo je v obliki estrov, nekaj pa proste.
Kot kis jo je človek uporabljal že v davni preteklosti, brezvodno etanojsko kislino pa jo je leta 1700 prvi pripravil Stahl. Ker se strdi v ledu podobno maso že pri 16,7 °C, je dobila ime ledocet.
Pridobivanje
Pridobivajo jo z:
- oksidacijo razredčenih raztopin etanola (vino, mošt) s pomočjo ocetnokislinskih bakterij (ocetnega kisanja)
- suho destilacijo lesa,
- sintetično iz etina ali acetilena.
Lastnosti
Etanojska kislina (ocetna kislina, v ang.acetic acid) je:
- tekočina ostrega vonja,
- kislina se meša z vodo v vseh razmerjih,
- šibka kislina.
Uporaba
Uporablja se v razne namene:
- kis je 3-5% raztopina ocetne kisline (ker zavira rast organizmov, vlagamo zelenjavo v kis)
- sintezi organskih spojin, barvil, zdravil, dišav, itd.
Povezave na sorodne spletne strani lastnosti

strupenost in prva pomoč

modeli etanojske kisline

prevodnost etanojske kisline

Eksperiment: titracija etanojske kisline z natrijevim hidroksidom

kis

Oblikovanje strani: mag. Mojca Orel