nazaj IZDELOVANJE SUROVEGA MASLA
Kravo smo (uspešno)pomolzli in dobili mleko. Kaj pa zdaj? Mleko lahko pijemo, iz njega pa lahko naredimo tudi surovo maslo. V naših krajih ga ponekod delajo še danes.
   
MLEKO SE NAJPREJ VLIJE V POSNEMALNIK, DA SE MLEKO LOČI OD SMETANE.
posnemalnik
                   
Posnemalnik
                               
SMETANA SE NATO DA V PINIJO IN SE JO VRTI TOLIKO ČASA, DA SE MAŠČOBA SPRIME V MAJHNE GRUDICE. TO JE MASLO, "STRANSKI PRODUKT", KI PRI TEM NASTANE, PA SE IMENUJE PINJENEC. ZA TA POSTOPEK JE POTREBNO IMETI VELIKO SMETANE. DANES PINIJE "NADOMEŠČAJO" SODOBNI ELEKTRIČNI MEŠALNIKI. PINJENEC SO VČASIH DALI ŽIVINI, DANES PA JE VSE BOLJ CENJEN KOT BIO NAPITEK.
Različne pinije
                               
MAJHNE MASLENE GRUDICE SE Z VELIKO LESENO ŽLICO MOČNO NATLAČI V LESENE MODELE, DA SE IZLOČI ŠE ZADNJA TEKOČINA (PINJENEC). MODELI SO REZBARSKO IZDOLBENI (OKRAŠENI Z RAZNIMI VZORČKI), TER NAMOČENI V HLADNO VODO, DA SE MASLO NE SPRIME Z DNOM. MODEL SE NATO OBRNE IN IZ NJEGA "IZTRESE" MASLO.
                               
 
Štručka surovega masla
 
Leseni model