PREDSTAVITEV KRAJA IN TURISTIČNEGA DRUŠTVA


Pričakali so nas "muzikanti", ki so naznanili , da  bo sklepno dejanje našega srečanja potekalo v veselem vzdušju. 

Po kosilu smo se zbrali v farni cerkvi svetega Miklavža, kjer so nam učenke domače šole predstavile kraj in  naše goste seznanile z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi občine Zavrč in Haloz.
Sledil je odhod v Drenovec na "Žurmanov breg", kmečki turizem Pungračič.Tu so nas že čakali člani turističnega društva Zavrč. Prikazali so nam nekaj  opravil, ki so značilna za te kraje. 
Kako je potrebno "klepati" koso in jo nabrusiti brusnim kamnom, kakšno kladivo (klepač) pri tem potrebujemo in kaj je "babica" smo izvedeli najprej.
Videli smo kako se pripravijo leskove vitre za pletenje koša, kako se koš plete in  čemu koš sploh služi. 
Seveda se je v vinorodnih krajih razvila stara domača obrt - sodarstvo. Ogledali smo si način tesnjenja dog z rogozom in prisluhnili mojstru, ki nam je opisal postopek izdelave sodov. Izvedeli, da se les hrasta ali akacije nažaga v doge, ki se sušijo na prostem najmanj dve leti. Nato se doge obdelajo, sod zloži skupaj, s pomočjo toplote se in orodij za vpenjanje sodar sod oblikuje v dokončno obliko.
Gostitelj nam je tudi bogato postregel z dobrotami iz svoje kuhinje. Sledil je  ogled kleti in preskušanje  doma pridelanih vrhunskih vin.
So pa člani turističnega društva tudi dobri glasbeniki, saj so nas ves čas našega srečanja razveseljevali z vedrimi vižami in pesmijo.
                                                             

 


Prikaz nekaterih opravil, značilnih za Haloze. Klepanje kose...

.. kako se pripravijo vitre za pletenje haloškega koša in kako se vpletejo v koš ... 

...in seveda kako in s katerim orodjem se izdelujejo, popravljajo sodi in podobna lesena posoda...