SOKOVI IZ ZELENJAVE IN SADJA


 Ne samo, da vemo zelenjavo in sadje pridelati... 

V delavnici smo izdelovali sokove iz zelenjave in sadja, ki raste v našem šolskem vrtu. Delavnico sva pripravili in vodili učiteljica Renata Hrnčič in svetovalna delavka Slavka Krznar. Za izdelovanje sokov iz zelenjave in sadja so se prijavili še učenci iz OŠ Artiče, OŠ Danila Kumer Ljubljana, OŠ Šmarjeta, OŠ Prosenjakovci in OŠ Jesenice. V delavnici sta sodelovali tudi dve učenki iz naše šole.
Sokove smo izdelovali v gospodinjski učilnici. Na razpolago smo imeli tri sokovnike in električni mešalnik. Pripravili smo: korenček, paradižnik ter jagode, jabolka, pomaranče in limone. Že prej smo poskrbeli še za ostale sestavine, dodatke, ki smo jih potrebovali za izdelavo sokov. Učenci smo pripravili mize, pladnje s kozarčki, slamice. Pomagali smo pri čiščenju zelenjave. Nekaj učencev se je tudi naučilo delati s sokovniki.
Pripravili smo korenčkov, paradižnikov in jagodni sok ter jagodni frape, skupaj približno 12 litrov svežega soka. Gostom je bil najboljši jagodni frape, zelo všeč jim je bil tudi zajčkov kokteil. Tretje in četrto mesto sta zasedla korenčkov in paradižnikov sok.
Učencem je bila takšna oblika dela zanimiva. Bili so veseli, da so lahko sami izdelovali, poizkušali in tudi ponujali sokove našim gostom.
Učenci so spoznali, da lahko dobimo z mešanjem zelenjave in sadja zelo okusen, osvežujoč napitek.
Spoznali smo, da so sokovi narejeni iz sveže zelenjave in sadja tudi zelo ZDRAVI, saj vsebujejo veliko vitaminov in drugih snovi, ki so za zdravo rast in razvoj otrok in mladostnikov še kako pomembni.
Recept za ZAJČKOV KOKTEIL
Potrebujemo:
Korenček , jagode
, janež, cimet, mandarine, pomaranče, vodo. Sestavine mešamo v električnem mešalniku. Nalijemo v vrček, v katerega smo dali nekaj kock ledu in malo pomešamo. Nalijemo v kozarce, okrasimo s svežo jagodo in postrežemo s slamico.
 
Voditeljici delavnice: Renata Hrnčič, Slavka Krznar

 


...tudi odlične napitke in solate vemo pripraviti iz njih...

...tudi odlične napitke in solate vemo pripraviti iz njih.... 

...in ponuditi našim gostom.