Svetlobno onesnaženje v Slovenski Bistrici

Še se spominjam, ko sem veliko svojih astronomskih opazovanj lahko opravil kar z domačega vrta v Slovenski Bistrici. V drugi polovici devetdesetih let 20. stoletja pa se je svetlobna onesnaženost tako povečala, da lahko Rimsko cesto iz istega mesta vidim le še nekajkrat letno, ko so pogoji res odlični. Tudi pogled na Pohorje je porazen. Medtem ko je bilo v začetku 90. let ponoči povsem temno, je danes osvetljeno kot božično drevesce. Tako je tudi na Pohorju danes izjemno težko najti mesto, kjer je nebo res temno. Si občina, ki z velikim delom svojega ozemlja pokriva bodoči Regijski park Pohorje, in mesto Slovenska Bistrica res ne zaslužita boljše javne razsvetljave?

Neokrnjeno nočno nebo je del naravnega okolja, ki pa ga mnogi sploh ne opazijo. Medtem, ko obstajajo številna gibanja za ohranitev gozdov, voda, živali, pa je pobud za ohranitev temnega neba veliko manj. Še posebej v Sloveniji. In kaj izgubljamo? Morda na prvi pogled ni tako očitno, a poglejmo nekaj že kar privzetih 'modrosti': Uran je s svojo 5,7 magnitudo na meji vidljivosti s prostim očesom, najšibkejše zvezde vidne s prostim očesom imajo sij 6,5 magnitude, M33 je s prostim očesom vidna le ob najboljših nočeh na najtemnejših lokacijah. Uran je uradno res odkril William Herschel, a s prostim očesom so ga opazovali že stari Grki. Na temnem nebu je Uran zelo dobro viden s prostim očesom! Res je mejni sij neba zelo odvisen od ostrine vida, a večina ljudi bi na temni lokaciji morala doseči mejni sij 7,0! M33 je v zadnjem času postala simbol temnega neba, na res temnem nebu pa je ta galaksija zelo očiten objekt. Gegenschein in zodiakalni pas pa sta med evropskimi astronomi praktično neznana.

Žal je v zadnjih nekaj letih tudi Pohorje, od koder opazujem in je še za časa kometa Hale-Bopp imelo zelo temno nebo, slepo sledilo razvoju in zdaj ima razkošno javno razsvetljavo že skoraj vsaka vas in zaselek. Prav ironično se je peljati ponoči skozi takšno vas, ko ni nikogar na spregled, pa vendar je vas močno razsvetljena. Še več, pogosto so razsvetljeni manjši zaselki, v katerih so hiše daleč narazen, cesta pa je razsvetljena po celotni dolžini, od prve do zadnje hiše.

Morda se ljudje celo premalo zavedamo hitrosti, s katero izginja naše nebo. Vidne razlike pri kvaliteti nočnega neba ne nastopajo v časovnih intervalih generacij, niti desetletij, ampak iz leta v leto! Mnogi starejši občani se gotovo spominjate nočnega neba iz vaše mladosti kot mnogo temnejšega kot danes, neba na katerem je bila Rimska cesta izrazita celo z vašega dvorišča. Danes pa nebo pospešeno uničujejo ne le umetni viri iz mest, ampak tudi iz podeželja, ki je bilo vedno pojem temnega neba. Izumiranje nočnega neba pa ni neizbežno posledica razvoja. To kažejo prav izkušnje članov MBK Teama s potovanja po Arizoni, kjer so z nameščanjem zasenčenih svetilk dosegli primerno osvetljenost naselij, zmanjšali porabo energije in ohranili temno nebo današnji in bodočim generacijam. Prizadevanja za ohranitev temnega neba, kakršnim smo bili priča v Arizoni, so pravzaprav pravi pokazatelj razvitosti države. Morda se to zdi ekstremen primer, a podobne ukrepe sprejemajo tudi druge države ZDA in tudi države po Evropi. Očitno je s pozitivnim pristopom možno ohraniti nočno nebo, ne da bi se zato morali odpovedati tehnološkemu razvoju.

Sicer pa vprašanje temnega neba ni le vprašanje peščice naravovarstvenikov. Danes morda še, a če se bo svetlobno onesnaženje nekontrolirano bohotilo še naprej, naši otroci in vnuki nikoli ne bodo doživeli lepot temnega nočnega neba.

Svetloba iz najoddaljenejših delov Vesolja potuje do nas stotine, tisoče in milijone let. Kakšna škoda, da jo izgubimo prav v zadnjem trenutku njenega potovanja! In ne pozabimo: Zemlje nismo podedovali, ampak smo si jo sposodili od naših otrok!

Kaj je svetlobno onesnaženje?
Svetlobno onesnaženje je vsaka oblika umetnega osvetljevanja območij, kamor ne sodi, še posebej pa tako, ki je usmerjeno nad vodoravnico. (Češki Zakon o varovanju atmosfere, poglavje o svetlobnem onesnaženju)
Svetlobno onesnaženje opazimo kot:

 • žarenje neba v smeri mest, ki ga lahko opazimo na desetine kilometrov daleč. Nastane zaradi sipanja svetlobe neustreznih svetilk na prahu ali vlagi v zraku,
 • bleščanje - neprijeten občutek, ko je vid zaradi močne svetlobe oviran,
 • svetenje preko mej zemljišča, najbolj moteča je, ko ponoči sveti skozi okna.
 • Kaj lahko storimo?

 • Zunanje svetilke naj bodo postavljene samo na mestih KJER je to potrebno, samo TAKRAT, ko je to potrebno in Z JAKOSTJO, ki je potrebna!
 • Zahtevajmo boljšo ulično razsvetljavo, torej tako, ki sveti le navzdol!
 • V nočnem času (recimo do 22. ure) naj bodo osvetljeni le najpomembnejši kulturno-zgodovinski objekti. Uporaba rešetk za usmerjanje svetlobe je nujna! Če je le možno, objekte osvetljujemo od zgoraj. Pozno ponoči tudi najpomembnejših kulturno-zgodovinskih objektov ne bo nihče občudoval, zato naj se njihova osvetlitev ugasne.
 • Občani, ki imajo okoli hiš dekorativno razsvetljavo, naj poskrbijo za to, da bo snop svetlobe usmerjen proti tlem, uporabljena pa najmanjša moč žarnice. V nočnih urah (recimo po 22. uri) naj bo taka razsvetljava ugasnjena. Tako se bodo izognili nepotrebnemu nadlegovanju sosedov in pokazali spoštvljiv odnos do ravnanja z energijo.
 • Občani z močnimi reflektorji, ki se prižigajo ob mimoidočih, naj tipala usmerijo tako, da zaznajo le tiste, ki se dovolj približajo objektu, reflektor pa naj bo manjše moči in usmerjen tako, da njegova svetloba ne gre nad vodoravnico.
 • Kaj bomo imeli od tega, da zmanjšamo svetlobno onesnaženje?

 • Povečana prometna varnost, saj primerne svetilke ne svetijo voznikom v oči, zato ni neprijetnega bleščanja. Tako so bolj varni tudi pešci, ki hodijo ob cesti.
 • Manjše tveganje za bolezni, povezane z izpostavljenostjo svetlobi ponoči. Izboljšan spanec za tiste, ki jih svetloba v sobi moti.
 • Prihranili bomo pri energiji.
 • Varovali bomo naravo - predvsem živali, ki jih nočna svetloba moti, ker jo zamenjajo z Luno ali Soncem (ptice, netopirji, žuželke,...).
 • Neokrnjen pogled na nočno nebo.
 • Na strani je zbrana problematika svetlobnega onesnaženja v občini Slovenska Bistrica, zaenkrat omejena samo na občinsko središče. Zgledi si sledijo od objektov, ki so dobro osvetljeni ali rešitev, ki so okolju prijazne (ZELENA LUČ), do tistih, ki so slabo osvetljeni in škodujejo okolju (RDEČA LUČ). Po sprejetju Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja leta 2007 se v mestu Slovenska Bistrica v glavnem nameščajo svetilke, ki so v skladu z Uredbo, torej svetijo le navzdol.
  Stran bomo dopolnjevali z novimi dobrimi in slabimi zgledi, pregled pa bomo razširili na območje celotne občine.

  Tudi v občini Slovenska Bistrica se stvari premikajo na bolje:
  Potem, ko do leta 2008 v občini skoraj nismo mogli videti uličnih svetilk, ki bi ustrezale naši zakonodaji, so se stvari v letu 2009 začele premikati na bolje. V mestu Slovenska Bistrica so zamenjali približno polovico zastarele javne razsvetljave s potratnimi sijalkami, ki so predtem v veliki meri svetile v nebo. Vse v tem času nameščene svetilke so skladne z zakonodajo, v nekaj primerih pa so seveda možne rešitve, ki bi še manj škodovale okolju.

 • V poskusni fazi so nočni izklopi delov bistriške javne razsvetljave.
 • Kopica popolnoma zasenčenih in tudi pravilno usmerjenih svetilk stoji na krožiščih pri priključku na avtocesto in ob bodoči industrijski coni ter na vpadnici iz smeri Poljčan. Žal je nivo osvetljevanja teh krožišč nekajkrat previsok, zato kljub temu, da so svetilke v principu okolju prijaznejše, povzročajo znatno svetlobno onesnaženje. Hkrati so tudi neprijetne za oči voznikov. Tisti, ki prihajajo v mesto, so nenadoma močno osvetljeni, vozniki, ki gredo iz mesta, pa nekaj sekund slabo vidijo, dokler se jim oči ne privadijo na osvetlitev avtomobilskih žarometov. Kot zanimivost naj navedem, da je vsako od majhnih krožišč v Slovenski Bistrici (ta imajo premer 30-40 m) osvetljeno z enakim številom sijalk kot največje slovensko krožišče Tomačevo v Ljubljani s premerom 230 m in štirimi voznimi pasovi. Hitrost in gostota prometa sta v bistriških krožiščih seveda bistveno manjši...
 • Dve popolnoma zasenčeni svetilki sta bili že pred veljavo Uredbe postavljeni v ulici Pohorskega odreda, a sta nepravilno nameščeni in svetita precej nad vodoravnico.
 • Tudi parkirišče pri stari telovadnici so dodatno osvetlili s štirimi reflektorji, ki pa so nameščeni pod kotom in zato svetijo tudi navzgor.
 • V blokovskem naselju in naselju Tirgot je nameščeno večje število svetilk z belimi LED sijalkami, ki niso primerne za uporabo v zunanji razsvetljavi zaradi poudarjenega izseva v vijolično-modrem delu spektra, kar je lahko škodljivo za ekosistem in tudi ljudi.
 • "Stilske" svetilke, ki niso v skladu z zakonodajo, saj polovico svetlobe oddajo v nebo, so v Čopovi ulici postavili po veljavi Uredbe. Svetilke so sicer prvič prižgali šele dve leti kasneje in s tem začeli kršiti zakonodajo. Svetilke je potrebno predelati tako, da bo sijalka nameščena na vrhu ohišja, steklo ob straneh pa je potrebno odstraniti.

 • Povezave s sorodno tematiko:

  Pobuda za temno nebo - Dark Sky Slovenia

  Svetlobno onesnaženje - raziskovalna naloga v OŠ

  (1.3MB) Svetlobno onesnaženje: javna predstavitev mnenj


  International Dark-Sky Association

  Campaign for Dark Skies (UK)

  Dark Sky Switzerland

  Light Pollution in Italy

  Licht-verschmutzung (DE)

  Platform Lichthinder (NL)

  Sekce pro temné nebe (CZ)

  Svjetlosno onečišćenje Hrvatske

  www.lightpollution.org (HR)

  Save the Stars

   


  Omenjena podjetja:
  Petrol d.d.
  Plima d.o.o. (Stik)
  Javna razsvetljava Slovenska Bistrica
  Almont d.o.o.
  MOL d.o.o.
  Segra d.o.o. (Kondor)
  Tarantela d.o.o.
  Daewoo
  Avtohiša Jurič
  Mercator d.d.
  Katoliška cerkev
  Metropolis media d.o.o.

  Svetlobno onesnaženje v Slovenski Bistrici v slikah Okoliški kraji

  Nočno nebo iz Kostanjevca pri Slovenski Bistrici.
  Posneto 11. septembra 2004 ob 02h. MBK Teamova vsenebna kamera, osvetlitev 1 ura pri f/4 na film Kodak 400.
  Na Zgornji Ložnici (oddaljeni 1 km) je največji svetlobni onesnaževalec cerkev Sv. Venčesla. Veliko svetlobno kupolo seva Slovenska Bistrica (4 km), očitne pa so tudi svetlobne kupole Maribora (25 km), Slovenskih Konjic (15 km), Celja (30 km), Poljčan (10 km) in Zagreba (100 km).

  Ocena:
  PORAZNO!

  Bencinska črpalka Petrol - pogled v smeri Celja.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:23. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 5.4-mm f/2.8.
  "Svetla" izjema pri osvetljevanju bistriških objektov je Petrolova črpalka. Popolnoma zasenčene svetilke osvetljujejo le površine, ki jih je potrebno osvetliti. V času, ko črpalka ne obratuje, se luči ugasnejo. Pohvalno!

  Mimogrede: Petrol ima enaka svetila in politiko ugašanja pri večini svojih črpalk in je lahko vzor za veliko podjetje, ki tudi na tak način skrbi za varčevanje z energijo.

  Ocena:
  ODLIČNO!

  Bencinska črpalka Petrol - pogled z druge strani, v smeri proti centru.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:33. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 13.4-mm f/4.5.
  Pogled na črpalko iz druge strani ni tako prijeten. Voznike močno zmoti bleščanje svetlobe iz reflektorja, ki je usmerjen na vozišče.

  Ocena:
  VPRAŠLJIVO!

  Bencinska črpalka Petrol - po polnoči.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 01:35. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 11.3-mm f/4.0.
  Ugasnjene, sicer popolnoma zasenčene svetilke.

  Ocena:
  ODLIČNO!

  Prodajalna Stik na Stepišnikovi ulici.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:47. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 5.4-mm f/2.8.
  Stavba prodajalne ponoči ni osvetljena. V notranjosti so osvetljene police v trgovini. Lep primer pravilnega gospodarjenja z energijo!

  Ocena:
  ODLIČNO!

  Bencinska črpalka MOL v Slovenski Bistrici.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:39. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 9.4-mm f/3.5.
  Svetilke na novi benčinski črpalki MOL v Slovenski Bistrici so neprimerne, saj oddajajo velik del energije v nebo (delno zasenčene svetilke). Bleščanje svetlobe moti voznike, ki se peljejo skozi Slovensko Bistrico. Bomo novim ponudnikom goriva v Slovenski Bistrici plačevali pretirano porabo energije?
  V marcu 2004 so bile svetilke nekaj časa ponoči ugasnjene. Primerjajte sliko!

  Ocena:
  PORAZNO!

  Pogled z vzhodnega roba Ajdovega hriba v smeri proti blokom/vrtcu.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 22:47. Canon PowerShot A40, osvetlitev 8 sekund z 5.4-mm f/2.8.
  Vse svetilke v smeri fotografiranja oddajajo velik del energije v nebo. Ponoči so stanovanja v blokovskem naselju osvetljena s svetlobo uličnih svetilk, saj te svetijo tudi v najvišja nadstropja.

  Ocena:
  PORAZNO!

  Pogled z južnega obrobja Slovenske Bistrice (Cigonca) v smeri proti zahodnemu robu mesta.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:06. Canon PowerShot A40, osvetlitev 8 sekund z 5.4-mm f/2.8.
  Vse svetilke v smeri fotografiranja oddajajo velik del energije v nebo.

  Ocena:
  PORAZNO!

  Reklamni plakat podjetja Metropolis ob avtocesti tik pred Slovensko Bistrico.
  Posneto 28. marca 2004 ob 02:08. Canon PowerShot A40, osvetlitev 15 sekund z 5.4-mm f/2.8.
  Popolnoma neprimerno osvetljen plakat. Ker so svetila premočna, brez rešetk in svetijo na plakat s spodnje strani, v veliki meri svetijo mimo plakata in tako motijo voznike, ptice in druge živali ter močno kazijo okolje. Dokler se ne uredi drugačna osvetlitev plakata, zahtevamo izklapljanje svetil ponoči!
  Tudi tebe moti nepravilno osvetljen plakat? Piši mi, da bomo skupaj ukrepali pri odgovornih!

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Daewoo center Slovenska Bistrica, Na Ajdov hrib 2.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 22:55. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 6.6-mm f/3.2.
  Mnogo premočne svetilke, ki oddajajo več kot 50% svetlobe v nebo. Svetila so tako svetla, da povsem oslepijo pešce, ki ob mraku in ponoči gredo po parku.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Avtohiša Jurič Slovenska Bistrica, Lackova 3.
  Posneto 28. marca 2004 ob 02:25. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 5.4-mm f/2.8.
  Svetilke okoli avtohiše so prižgane celo noč in kazijo okolico. So neprimerne, saj oddajajo velik del energije v nebo (delno zasenčene svetilke). Bleščanje svetlobe tudi moti voznike, ki se peljejo skozi Slovensko Bistrico.

  Ocena:
  PORAZNO!

  Ulica Na Ajdov hrib - pogled po hribu navzdol.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 22:50. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 5.4-mm f/2.8.
  Svetilke v ulici so neprimerne, saj oddajajo več kot 50% svetlobe v nebo (nezasenčene svetilke). Ponoči osvetljujejo tudi sobe, ki gledajo na ulico.

  Ocena:
  PORAZNO!

  Pogled iz Šlandrove ulice proti Mercatorju na oddaljenosti 400 metrov (svetlobni snop!).
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:02. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 5.4-mm f/2.8.
  Parkirišče Mercatorja je osvetljeno preko cele noči z neprimerno visokimi nivoji osvetlitve. Za koga je zaprto parkirišče osveljeno celo noč??? Tudi svetila so neprimerna, saj velik del svetlobe gre neposredno v nebo.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Pogled na Mercatorjevo parkirišče.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:18. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 5.4-mm f/2.8.
  Parkirišče Mercatorja je osvetljeno preko cele noči z neprimerno visokimi nivoji osvetlitve.
  Predlog: v času, ko je parkirišče zaprto, naj bodo luči ugasnjene. Svetila, katerih svetloba se od zrcala odbije proti parkirišču, naj imajo nameščene rešetke in naj bodo usmerjena v sredino zrcala.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Svetila okrog glavnega transformatorja v Slovenski Bistrici.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:46. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 7.8-mm f/3.5.
  Svetilke so neprimerne, saj oddajajo več kot 50% energije v nebo (nezasenčene svetilke).

  Ocena:
  PORAZNO!

  Svetila okrog glavnega transformatorja v Slovenski Bistrici - pogled proti križišču s Titovo cesto.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:49. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 7.8-mm f/3.5.
  Svetilke so neprimerne, saj oddajajo več kot 50% energije v nebo (nezasenčene svetilke).

  Ocena:
  PORAZNO!

  Zupančičeva ulica.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:14. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 16.2-mm f/4.8.
  Skrajno neprimerne svetilke v Zupančičevi ulici v Slovenski Bistrici. Pozor vozniki! Vozite izredno previdno, saj zaradi bleščanja svetlobe ne boste opazili pešcev!

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Titova cesta s parkirišča pred Domom Smreka.
  Posneto 5. decembra 2003 ob 23:20. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 16.2-mm f/4.8.
  Svetilke na glavni vpadnici v mesto so neprimerne, saj oddajajo velik del energije v nebo (delno zasenčene svetilke). Bleščanje svetlobe moti voznike, ki se peljejo skozi Slovensko Bistrico.

  Ocena:
  PORAZNO!

  Razsvetljava na parkirišču pred nakupovalnim centrom Kondor.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:23. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 5.4-mm f/2.8.
  Svetilke na parkirišču so neprimerne, saj oddajajo več kot 50% energije v nebo (nezasenčene svetilke).

  Ocena:
  PORAZNO!

  Neprimerno osvetljena stavba trgovine Tarantela v bistriški industrijski coni.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:34. Canon PowerShot A40, osvetlitev 8 sekund z 16.2-mm f/4.8.
  Mnogo premočni reflektorji, ki so v veliki meri usmerjeni mimo stavbe trgovine in so prižgani celo noč.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Svetila na dvorišču podjetja Almont v bistriški industrijski coni.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:36. Canon PowerShot A40, osvetlitev 1 sekunda z 11.3-mm f/4.0.
  Svetilke so neprimerne, saj oddajajo velik del energije v nebo (delno zasenčene svetilke).

  Ocena:
  PORAZNO!

  Svetila na vzhodnem robu stavbe podjetja Almont v bistriški industrijski coni.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 00:35. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 16.2-mm f/4.8.
  Svetilke so primerne, saj so popolnoma zasenčene. Vprašljiva pa je uporaba svetil preko cele noči.

  Ocena:
  VPRAŠLJIVO!

  Pogled s pokopališča proti mestu. V ospredju cerkev Sv. Jerneja in bistriški grad.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 01:02. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 7.8-mm f/3.5.
  Nebo nad Slovensko Bistrico osvetljuje neprimerna javna razsvetljava, svetila podjetij in številni neprimerno osvetljeni kulturno-zgodovinski objekti.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Pogled na grad Slovenska Bistrica z Grajske ulice.
  Posneto 6. decembra 2003 ob 01:10. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 5.4-mm f/2.8.
  Neprimerna ulična svetila Grajske ulice so tako močna, da popolnoma osvetlijo celotno zunanjost gradu. Le kaj bi na svetlobo v nočnem času z ulice v svojih sobanah porekel graščak?

  Ocena:
  PORAZNO!

  Cerkev Sv. Venčesl na Zgornji Ložnici, kot jo vidi voznik.
  Posneto 28. marca 2004 ob 01:41. Canon PowerShot A40, osvetlitev 4 sekunde z 6.6-mm f/3.2.
  Skrajno neprimerno osvetljena cerkev z močnim bleščanjem moti voznike, kazi naravno okolje in moti življenje številnih živali. Predlagamo boljšo osvetlitev (uporabo rešetk) in ugašanje luči po 22. uri (ko cerkev verjetno nikogar več ne zanima).

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Parkirišče avtoprevoznika Smogavec na Zgornji Ložnici.
  Posneto 28. marca 2004 ob 01:53. Canon PowerShot A40, osvetlitev 8 sekund z 16.2-mm f/4.8.
  Nizko nameščene "dekorativne" luči z bleščanjem močno motijo voznike v že tako nevarnem ovinku. Prav tako so neprimerne delno zasenčene svetilke, ki naj bi osvetljevale parkirišče.

  Ocena:
  KATASTROFALNO!

  Predlogi, pripombe, dobri in slabi zgledi? Pišite: Javor Kac
  Stran je na spletu od 1. februarja 2004.
  Nazadnje obnovljena: 11. septembra 2010


  | Na začetek | Astronomija | Rožice |Fotografija | Povezave |