Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Nena Pižmoht

MYROXYLON PEREIRAE

DROGA
Ime droge: BALSAMUM PERUVIANUM (lat.), BALSAM OF PERU, PERU BALSAM (angl.), PERUBALSAM (nem.), PERU BALZAM (slov.)
Rastlina: Myroxylon pereirae (Royle)
Sistematika:
Phylum Spermatophyta (Magnoliophyta) semenke
Subphylum Magnoliophytina kritosemenke
Classis Magnoliatae (Dicotyledonae) dvokaličnice
Subclassis Rosidae  
Superordo Fabanae  
Ordo Fabales stročnice
Familia Fabaceae (Leguminosae) metuljnice
Genus Myroxylon miroksilon
Farmakopeje, v katerih je droga oficinalna:

 • USP (od 1820 dalje)
 • DAB 7, 8
 • ŐAB 9
 • Ph. Helv. VI
 • Eur. Ph.
  Značilnosti:
  Balsam of Tolu (Myroxylon balsamum) je visoko drevo (20-25 m), ki uspeva v severnem delu Južne Amerike (Kolumbija, Peru, Venezuela, Argentina, Paragvaj, Bolivija). Sorodna vrsta Balsam of Peru (Myroxylon pereirae) pa raste v Centralni Ameriki (Gvatemala, El Salvador, Honduras, Mehika, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, Trinidad, Surinam, naknadno posajeno na Javi, Cejlonu, Sumatri), na pacifiški obali, na 300-500 m nadmorske višine. Ne raste v Peruju, droga je dobila tako ime, ker so jo prvotno v Evropo odpošiljali iz perujskega pristanišča Lima (že v 17. stol.). Droga je temno rjava viskozna tekočina (sok), ki jo pridobivajo iz zarezanih debel (šele pri poškodbi dreves nastane balzam) - kot npr. lateks iz kavčukovih dreves - po posebnem postopku rezanja debla in termične obdelave ter stiskanja pridobljene smole. Diši po benzojskih spojinah in vaniliji.

  KEMIZEM DROGE
  Spojine odkrite v drogi: droga vsebuje 50-65% hlapnega olja (zmes estrov), ki se im. cinamin (cinnamein) in okoli 25% smole. Olje vsebuje predvsem benzaldehid, benzojsko kislino, benzilni alkohol, benzil benzoat, benzil cinamat in druge estre benzojske in cimetne kisline ter nerolidol, v sledovih pa se nahajajo tudi kumarin, eugenol, stiren, tanin, vanilin in vosek. Sestava je močno odvisna od porekla droge.
  cinamin (benzil cinamat) benzil benzoat kumarin
  koniferil acetat eugenol vanilin

  UPORABA DROGE
  Se uporablja v različnih državah različno. Deluje predvsem
  - antiseptično,
  - antiparazitno,
  - antibakterielno in
  - pospešuje rast celic kože in drugih epitelijskih celic.
  Zato se uporablja topikalno v obliki krem, tonikov za lase, šamponov proti prhljaju, kot podpazduhni deodorant v obliki higijenskih sprejev, ustnih vod, proti različnim razjedam, ranam, ki se slabo celijo, kožnim zajedalcem (garjavost), ekcemom.
  Uporaba je tudi notranja kot ekspektorans (pri tuberkulozi, bronhitisu, laringitisu, kašlju) v obliki sirupa ali inhalanta, stomahik, proti kroničnim obolenjem respiratornega (astma), prebavnega (diareja, dizenterija) in urogenitalnega trakta, proti revmi, v svečkah proti hemeroidom.
  V Evropi se uporablja kot sredstvo proti raku.
  V Ameriki se zaradi privlačnega vonja uporablja v kozmetiki za parfume in mila ter v živilski industriji za čokolade in žvečilne gumije.

  STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
  Droga je kontaktni alergen, zato se lahko pojavi kontaktni dermatitis, pri dolgotrajni uporabi lahko pride do poškodb ledvic. Pride lahko tudi do sistemske toksičnosti za bradavice dojk doječih mater.

  LITERATURA
  (1) Spletne strani interneta
  (2) Zepernick, Langhammer, Luedcke: Lexikon der offizinellen Arzneipflanzen, Walter de Gruyter, Berlin 1984 (str. 278-280)
  (3) The Lawrence Review of Natural Products, nov 1992
  (4) Hildebert, Wagner: Pharmazeutische Biologie, Drogen und ihre Inhaltstoffe, Gustav, Fischer, Stuttgart-New York 1980 (str.74-75)
  (5) Monografija Balsamum peruvianum, Bundesanzeiger, no 173 (Sept.18,1986)
  (6) Morton JF: Major Medicinal Plants. Springfield, IL: C.C. Thomas, 1977.
  (7) Blumenthal: Plant Medicines from the New World, Whole Foods, marc 1997 (str.114)
  (8) H.A. Hoppe: Taschenbuch der Drogenkunde, Walter de Gruyer, Berlin-New York 1981 (str. 188-189)