Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Andreja Jurca

CHAMOMILLA RECUTITA

DROGA
Ime droge: Matricariae flos, Flores Chamomillae, Chamomilae flos - cvet kamilice
Rastlina: Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla, Matricariae recutita
Druga imena: kamilica, gamilica, gomilice, gomoljica, hermanek, kamenika, prava kamilica, maternik, maternjak, mrvca, rumenek, vonjavka
Sistematika:
Phylum Spermatophyta (Magnoliophyta) semenke
Subphylum Magnoliophytina kritosemenke
Classis Magnoliatae (Dicotyledonae) dvokaličnice
Subclassis Asteridae štiriobročne zraslovenčnice
Ordo Asterales košarnice
Famillia Asteraceae nebinovke
Genus Chamomilla kamilica
Farmakopeje, v katerih je droga oficinalna:
Droga je oficinalna v veliko farmakopejah, navajam pa samo najpomembnejše:

 • Pharmacopoea Italica
 • DAB 10 (dodatek iz l. 1992)
 • Ph Yug IV
 • Pharmacopee Belge
 • British Pharmacopoeia 1993
 • European Pharmacopoeia

  KEMIZEM DROGE
  Najpomembnejše snovi, ki so bile odkrite v drogi so:

 • eterično olje:
  V drogi je vsaj 0,4% eteričnega olja, ki ga sestavljajo številne spojine, med katerimi so najpomemebnejše:
 • flavonoidi:
 • kumarini:
 • druge sestavine: aminokisline, polisaharidi, rastlinske in maščobne kisline, vosek,...

  Za farmakološko delovanje pripravkov iz kamilice so pomembne predvsem naslednje učinkovine:
  (-)-a-bisabolol matricin hamazulen
  hamaviolin spatulenol cis-enin diciklo-eter trans-enin diciklo-eter

  FARMAKOLOGIJA UČINKOVIN
  Kamilica je znanstveno dobro raziskana in preizkušena. S poskusi na živalih in na ljudeh so dokazali, da imajo učinkovine v kamilici širok spekter farmakoloških aktivnosti.
  S poskusi na podganah so dokazali, da bisabolol zmanjšuje vnetje, deluje blažilno in zaviralno na ulkus (inhibicija ulkusa povzročenega z indometacinom, stresom ali etanolom) in ima antipiretično delovanje. Antiinflamatorni učinek imajo tudi matricin, hamazulen in cis-spiroeter. Azulenske komponente eteričnega olja so v morskih prašičkih preprečevale alergijske reakcije (domnevajo, da inhibirajo sproščanje histamina), pri poskusih na psih in mačkah pa je eterično olje po peroralni administraciji povečalo izločanje in koncentracijo holesterola v žolču. Pri dozi 0,2 mL/kg je deloval hipotenzivno in depresivno na srce in dihanje. Eterično olje tudi regenerira jetrno tkivo (poskusi na podganah) in zmanjšuje koncentracijo uree v serumu (poskusi na zajcih). Na izoliranem ileumu morskega prašička je bilo dokazano spazmolitično delovanje flavonoidov (posebej močno deluje apigenin, ki je 3-krat močnejši od papaverina) in bisabolola, relaksacijo gladkih mišic pa je povzročil tudi cis-spiroeter. Flavonoidi prispevajo tudi k protivnetnemu delovanju.
  Izvedene so bile tudi študije o delovanju ekstrakta iz kamilice na človeka, ki so pokazale, da ima kamilica protivnetno, antipeptično in spazmolitično aktivnost na želodec in dvanajstnik ter da deluje sedativno. Razredčen ekstrakt, ki se uporablja 5 ali 6-krat na dan v obliki ustne vode, deluje adstringentno. Krema, ki vsebuje učinkovine iz kamilice, je imela pri pacientih z infekcijo kože v kombinaciji z obstoječo terapijo dodatno protivnetno, rahlo anestetično hladilno in deodorantno delovanje.

  UPORABA DROGE
  Zaradi širokega spektra delovanja učinkovin iz kamilice je vzrok za uporabo kamilice v raznovrstne namene. Aplikacija pripravkov je notranja in zunanja.
  Pripravki za notranjo uporabo so pomembni pri zdravljenju bolezni želodca in črevesja, saj delujejo kot antiflogistiki, spazmolitiki, stomahiki in karminativi, imajo pa tudi baktericidno in fungicidno delovanje. Uporabljajo se pri odpravljanju želodčnih krčev, pri zdravljenju vnetja debelega in tankega črevesa (enteritis) in želodčne sluznice (enteritis), driske ter želodčnih in črevesnih čirov, pomagajo pa tudi pri menstrualnih težavah. Kamilični čaj ima ugodne učinke tudi pri razdražljivosti, nespečnosti in preutrujenosti.
  Pripravke iz kamilice predvsem zaradi razkuževalnega učinka veliko uporabljamo tudi zunanje. Tople obkladke s kamiličnim čajem in kopeli priporočajo pri vseh ranah, kjer se pokažejo vnetja, otekline, tvori, čiri, čaj pa uporabljamo tudi za izpiranje pri vnetjih v žrelu, ustih, nožnici in pri hemoroidih. Kamilčne parne kopeli so primerno sredstvo proti kroničnemu kihanju, akutnim in kroničnim sluzničnim vnetjem v nosu, žrelu, bronhitisu in vnetju sinusov, saj eterično olje poleg že omenjenih delovanj tudi inaktivira strupe nekaterih bakterij, povzročiteljev gnojnih vnetij, zato je inhalacija kamiličnih par smotrni način zdravljenja vnetij dihalnih poti, zlasti angine.
  Kamilica je zelo dobro poznana zdravilna rastlina, zato se znanstvenomedicinska uporaba skoraj vedno sklada z ljudsko, saj je medicinska znanost potrdila ljudska priporočila in navodila. Recepti iz ljudskega zdravilstva, ki so zapisani v starih zeliščarskih knjigah pa so vsekakor zanimivi.
  Navajam dva primera:
  Protinaste ude hitro pozdraviš, če jih natareš s kamiličnim oljem, zmešanim z žganjem in jih nato zaviješ v ruto.
  Po umivanju glave s kamiličnim zavrelkom se utrde možgani.

  STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
  Zmerne količine kamiličnega čaja niso strupene, če pa ga pijemo vsak dan več let namesto drugih čajev, pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroča slabosti in omotico, vnetja očesne veznice in živčno nemirnost.
  Poročali so tudi o alergičnih reakcijah na kamilico, v nekaj primerih pa je prišlo celo do anafilaktične reakcije. Pacienti niso bili preobčutljivi samo na kamilico ampak tudi na druge predstavnike iz družine Asteraceae. Zunanji kontakt kamilice s kožo lahko povzroči alergično reakcijo na koži, uživanje kamiličnega čaja pa lahko poslabša že obstoječe alergično stanje. Alergične reakcije pripisujejo seskviterpenskemu laktonuantekotulidu, ki je prisoten v nizkih koncentracijah in matricinu. Cvetovi vsebujejo antemično kislino, ki v velikih dozah deluje emetično.
  Akutna toksičnost eteričnega olja je nizka. LD50 za zajca je pri peroralni in dermalni aplikaciji večji kot 5 g/kg. (-)-a-bisabolol je po peroralni aplikaciji toksičen v dozi 15 ml/kg, LD50 za cis-spiroeter pa je pri miši 670 mg/kg.

  KONTRAINDIKACIJE
  Testi na teratogenost na podganah, zajcih in psih so pokazali, da je toksična doza za (-)-a-bisabolol po peroralni aplikaciji 1-3 mL/kg.