Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Boštjan Hudomalj

JUNIPERUS COMMUNIS

DROGA
Ime droge: Juniperi fructus - plod navadnega brina (brinove jagode)
Rastlina: Juniperus communis L. - navadni brin
Sinonimi: Baccae juniperi, Galbuli juniperi
Sistematika:
Phylum Spermatophyta semenke
Subphylum Coniferophytina igličastolistne golosemenke
Classis Pinatae  
Subclassis Pinidae storžnjaki
Ordo Pinales  
Familia Cupressaceae cipresovke
Genus Juniperus brin
Farmakopeje, v katerih je droga oficinalna:
avstrijska (OAB), belgijska, češka, nemška (DAB 10), madžarska, portugalska, romunska, ruska, švicarska (Ph. Helv. VII), jugoslovanska (Ph. Jug. IV), britanska in evropska (Ph. Eur. 3ed).

KEMIZEM DROGE
Droga vsebuje 0,5-2,0 % eteričnega olja, v katerem so izolirali več kot 70 različnih sestavin.
Največ, okoli 58 %, je monoterpenov: a- in b-pinen, sabinen, kamfen, kafra, 1,4-cineol, p-cimen, limonen, -terpinen, terpinen-4-ol, terpenilacetat, -tujen, borneol. Izmed seskviterpenov vsebuje največ kariofilena.
Nadalje vsebuje droga še približno 30 % invertnega sladkorja ter 3-5 % kateholtaninov, flavonoidov in levkoantocianidinov.
Za diuretični učinek je odgovoren terpinen-4-ol, medtem ko a- in b-pinen močno dražita ledvice:
terpinen-4-ol a-pinen b-pinen

FARMAKOLOGIJA DROGE oz. UČINKOVIN
Farmakološki učinki, ki so dokumentirani, se v glavnem nanašajo na eterično olje, pridobljeno iz brinovih jagod. Večinoma gre za študije in vitro, in situ in in vivo na živalih, medtem ko za klinične študije ni podatkov.
V poskusih na živalih so ugotovili, da ima eterično olje diuretični učinek, antiseptični učinek za gastrointestinalni trakt in iritirajoč učinek. Diuretični učinek pripisujejo terpinen-4-olu, ki poveča glomerulno filtracijo. Pri tem se poveča v glavnem le izločanje vode, izguba Na+ ionov pa je majhna.
S poskusi na podganah so ugotovili, da ekstrakt deluje kot abortiv, o teratogenosti pa ni poročil. Dokumentiran je tudi stimulativni učinek na uterus za eterično olje.
Za ekstrakt so v primarni celični kulturi iz človeških amnionskih celic ugotovili, da močno in netoksično inhibira citopatogene učinke virusa Herpes simplex tipa 1. Za protivirusne učinke sta odgovorna dezoksipodofilotoksin in delno tudi flavonoid amentoflavon.
S poskusi na podganah so ugotovili tudi antiinflamatorno delovanje ekstrakta brinovih jagod, ugotovili so tudi kratkotrajno hipertenzijo, ki ji sledi dlje trajajoča hipotenzija.
Dokumentirano je tudi fungicidno delovanje proti Penicillium notatum.
Adstringentno delovanje je povezano s tanini, ki so jih našli v brinu.
Vodni dekokti brinovih jagod imajo hipoglikemični učinek pri podganah.

UPORABA DROGE
Uporaba v uradni medicini:
V uradni medicini se uporablja kot diuretik, urinarni antiseptik in pri prebavnih motnjah.
Uporaba v ljudski medicini:
Uporaba brinovih jagod v ljudski medicini je zelo mnogostranska. Največ se uporablja eterično olje, ki zunanje deluje kot rubefacient, saj močno draži kožo, tako da le-ta peče, srbi in pordeči, večja količina pa povzroči vnetje, otekline in mehurje. Eterično olje deluje tudi kot razkužilo, uporablja se tudi pri boleznih sklepov, vnetnih boleznih dihal in pri zelo vlažnem bronhitisu, ugodno deluje tudi pri vseh boleznih želodca in črevesja.
Iz jagod pridobivajo z destilacijo žganje brinjevec, ali pa plodove na soncu namakajo v žganju in dobijo Tincturo Juniperi. Brinjevec in tinktura sta priljubljeni ljudski zdravili za pokvarjen želodec, bronhialni katar, astmo, bolezni ledvic in mehurja, protin, ishias in revmatizem; pri zadnjih treh boleznih ga pogosto uporabljajo kot vtiralo. V žganju namočene jagode so tudi domače zdravilo zoper drisko, črevesne krče, vodenico in pri prvih znamenjih gripe.
Čaj iz brinovih jagod dobro vpliva na moteno prebavo, sirup pa se uporablja za zdravljenje sušice pri otrocih.
Dim brinovih jagod vdihavajo pri zobobolu, zmečkane jagode pa namažejo na čelo pri glavobolu. Iz še zelenih zmečkanih jagod pripravljajo mazilo proti srbečici, lišajem, kožnim izpuščajem, oteklinam in čirom. Pri jetrnih boleznih, želodčnih čirih in zlatenici zgrizejo 3 do 5 jagod zjutraj na tešče.
Brinove jagode se uporabljajo veliko tudi v veterinarstvu in v gospodinjstvu.

STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
Eterično olje pri zunanji uporabi deluje iritirajoče, simptomi zastrupitve so opekline, rdeči kožni madeži, vnetje z mehurji in edemi.
Pri interni uporabi se pri daljšem jemanju ali predoziranju lahko pojavijo poškodbe ledvic zaradi iritirajočega delovanja terpinen-4-ola. Pri predoziranju se pojavi bolečina v ali poleg ledvic, močna diureza, albuminurija, hematurija, škrlatast urin, tahikardija, hipertenzija, redko konvulzije in splav.
Vrednost LD50 znaša 3g/kg.

KONTRAINDIKACIJE
Brinove jagode so kontraindicirane pri ledvičnih vnetjih (nefritis, pielitis) in pri nosečnosti.

LITERATURA
(1) M. Wichtl: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, Medpharm, Stuttgart, 1994, 283-285
(2) C. A. Newall, L. A. Anderson, J. D. Phillipson: Herbal Medicines (A Guide for Health-care Proffesionals), The pharmaceutical press, 1996, 176-177
(3) R. Willfort: Zdravilne rastline in njih uporaba, Založba obzorja, Maribor, 1997, 57-61
(4) A. Mlinarič, S. Kreft, A. Umek, B. Štrukelj: Navodila za vaje iz farmakognozije (prvi del), Fakulteta za farmacijo, Ljubljana, 1998, 6-8