Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Boris Jagodič

HARUNGANA MADAGASCARIENSIS

DROGA
Rastlina: Harungana madagascariensis Choisy
  Slovensko: haronga
Sistematika:
Phylum Spermatophyta (Magnoliophyta) semenke
Subphylum Magnoliophytina (Angiospermae) kritosemenke
Classis Magnoliatae (Dicotyledonae) dvokaličnice
Subclassis Rosidae  
Superordo Theanae  
Ordo Theales čajevci
Familia Hypericaceae krčničevke
Genus Hypericum krčnica

OPIS RASTLINE
Haronga je do 15 metrov visok grm ali drevo s pokončnimi in razprostrtimi vejami. Mladi lističi so po obeh straneh pokriti z rdečkastimi laski in izgledajo kot mastna klobučevina. Odrasli listi pa so eliptični, do 20 cm dolgi, tanki, usnjati in s številnimi temnimi lisami. To so majhne, kroglaste votlinice, v katerih je dišeče in hlapljivo rdečkasto olje. Skorja je luskasta, redko debelejša kot pol cm in aromatičnega vonja. Nepomembni, zelo drobni, belo rumeni cvetovi so združeni v kobulastih socvetjih. Iz njih se razvijejo bezgovim plodovom podobna semena.
RASTIŠČE IN RAZŠIRJENOST:
Haronga raste v tropski Afriki in na Madagaskarju v gozdovih, zaradi zdravilnosti pa jo tudi gojijo.
Sorodne rastline: šentjanževka (Hypericum perforatum)

DROGA
Domačini lupijo debelo skorjo z debla ali iz večjih vej, nabirajo pa tudi mlade, puhaste liste in nabrano posušijo v senci na prepihu.

ZDRAVILNE UČINKOVINE
Lubje vsebuje oranžno barvilo harunganin, betulinsko kislino, krozofansko kislino in še nekatera druga barvila. V listih pa so odkrili hipericin, flavonske glikozide in fitosterole.

UČINKOVANJE IN UPORABA
Domačini radi žvečijo koščke svežega lubja tedaj, ko imajo mastno pojedino. Sok, ki se sprošča z žvečenjem, spodbuja izločanje prebavnih sokov, zlasti želodčne kisline, žolča in sokov trebušne slinavke. Zato uporabljajo to lubje pri različnih težavah s prebavo, pri krvavih driskah, pri slabokrvnosti, vnetjih sečil in rodil. Z njim zdravijo malarijo, pa tudi božjastne napade in druge živčne bolezni. Rdeči sok je tudi odlično zdravilo zoper garje in druge kožne bolezni. Poleg tega pa uporabljajo mlade brstiče kuhane na palmovem olju kot odlično zdravilo zoper otroške bolezni, zoper povišano temperaturo in tudi za lajšanje težav pri nespečnosti in notranji duševni napetosti.
Izvlečki iz listov in skorje imajo različno delovanje na bolezni prebavil, zlasti ugodno deluje pri kroničnemu in akutnemu vnetju trebušne slinavke, pri težavah z žolčnimi kamni, vnetjih jeter ter po operativni odstranitvi žolčnih kamnov. Izvleček iz listov tudi zavira rast škodljivih bakterij, ki povzročajo driske in druge prebavne motnje, uničuje glivice in viruse. Zelo zanimivo je delovanje čaja iz haronginega lubja pri vnetju trebušne slinavke, ki ima vzroke v vnetnih obolenjih žolčnih izvodil, v raznih okužbah in zaradi nepravilne prehrane, ki vsebuje premastno hrano in tudi preveč popitega alkohola.

PRIPRAVKI
Iz skorje in posušenih listov kuhajo čaje tako da skorjo veliko za dve dlani drobno sesekljajo in dajo v posodo ter čez nalijejo toliko mrzle vode, da je skorja pokrita. To pustijo namakat toliko časa, da postane voda rdeča. Nato precedijo in vso tekočino popijejo naenkrat.
Iz posušenega lubja, ki ga lahko kupimo v lekarnah po Evropi, si pripravljamo čaj tako, da vzamemo eno kavno žličko lubja in jo prelijemo s 3 dl vrele vode, pokrijemo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi. Nato precedimo in čaj pijemo po požirkih. Čaj zdravi otekla jetra, preprečuje nabiranje sluzi v pljučih, odstranjuje težave v želodcu, ker spodbuja izločanje želodčnih prebavnih sokov in solne kisline ter pospešuje izločanje žolča. Tako se lepo uredi prebava, neprijetni občutki, ki spremljajo težave zaradi prevelike napihnjenosti, se odpravijo. Poleg tega pa se spusti visoko dvignjena prepona, pljuča se razširijo in tako tudi lažje zadihamo. Srce lažje deluje in to koristi zlasti starejšim ljudem. Tudi pri bolečine v desnem gornjem delu trebuha se zmanjšajo in s pitjem tega čaja lažje prenašamo mastno hrano in pozneje zginejo tudi slabost, vzdigovanje na bljuvanje in tudi glavobol, ki spremlja te težave.
Posušeno lubje lahko namočimo v 70% alkoholu in pustimo stati 14 dni na toplem. Nato precedimo in tinkturo spravimo v temno steklenico. Vsak dan popijemo 10 do 15 kapljic tinkture na kozarec vode po jedi, zlasti, če je le ta mastna in obilna.