Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Andrej Pučnik

GALEOPSIS SEGETUM

DROGA
Ime droge: GALEOPSIDIS HERBA (žitni zebrat)
Rastlina: Galeopsis segetum Neck (Žitni zebrat)
Sinonimi: Galeopsis ochroleuca Lam.;Galeopsis dubia Leers, Galeopsis grandiflora Roth
Ljudska imena: konopljevka, konopljenka, ranjenica, rumenkasto beli zebrat, vodeničnica, v tuji literaturi tudi kot španski čaj, Blankenheimerjev čaj
Sistematika:
Phylum Spermatophyta (Magnoliophyta) semenke
Subphylum Magnoliophytina kritosemenke
Classis Magnoliatae (Dicotyledonae) dvokaličnice
Subclassis Lamiidae  
Superordo Lamianae  
Ordo Lamiales ustnatičevci
Familia Lamiaceae (Labiatae) ustnatice
Genus Galeopsis zebrat
Oficinalnost: nisem našel podatkov o oficinalnosti v farmakopeji, našel pa sem imena pripravkov ki vsebujejo ekstrakte te droge in sicer Pertusin* in Tussiflorin* (kapljice) in drugi; veliko se uporablja v »ljudski medicini« in homeopatiji.

KEMIZEM DROGE
Spojine: 4-10 % čreslovine, 0,6-1% silicijeve (kremenčeve) kisline od tega 0,1-0,2% kot vodotopni silikati, nadalje fitosterin, maščoba (v obliki eteričnega olja – zaestrena), sladkor (8-O-acetilharpagid, 5-O-glukozilantirinozid, grenak fruktozid in druge grenčine, saponin in pektin (dodaj narisane učinkovine, nekaj skeniraj)

FARMAKOLOGIJA DROGE
Farmakološki učinki: topljiva kremenčeva kislina, združena s saponinom povzroča mehčanje in izločanje v pljučih nabrane sluzi; poleg pospešenega izlocčnja sluzi deluje tudi kot sredstvo za povečanje teka in izboljšavo sestave krvi (Zebrat naj bi po Bohnovih ugotovitvah namreč imel zelo podobno rudninsko sestavo, kot jo ima kri).
Klinični testi: podatkov o kliničnih testih nisem našel.

UPORABA DROGE
Uporaba v uradni medicini:
Uporablja se pri zastrupitvah gastrointestinalnega trakta, infekcijskih obolenjih črevesja, pri akutni in kronični diareji, meteorizmu (nastajanju in prisotnosti plinov v abdomnu in intestinuumu), flatulenci, pri zadahu in izjemoma pri ranah in ulkusih kot posipalo. Je dober antidot pri zastrupitvah z alkaloidi in fosforjevimi spojinami. V homeopatiji se »Carbo vegetabilis« navadno uporablja kot katalizator. Drogo uporabljamo v obliki tablet aktivnega oglja, v kombiniranih zdravilih v obliki tablet, kompret in praška (adstringens).
Uporaba v ljudski medicini:
V ljudski medicini se uporablja kot sredstvo za povečanje izločanja sluzi, povečanja teka in izboljšanja sestave krvi, kjer je upravičeno pričakovati uspeh pri akutnih in kroničnih katarjih, pri slabih pljučih, pri katarju pljučnih vršičkov, pri nalezljivih gripoznih obolenjih, žolčnih in jetrnih boleznih ter slabokrvnosti. V ljudskem zdravstvu hvalijo zebrat tudi kot zelišče, ki odpravlja iz telesa nakopičeno vodo, proti vneti in otekli vranici in tvorom. Uživanje čaja pri tvoravosti je upravičeno, ker zebrat čisti in obnavlja kri ter tako dosežemo željeni učinek. Čaj iz žitnega zebrata ublaži celo napade oslovskega kašlja.

STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
Niso poznani.

KONTRAINDIKACIJE
Niso poznane.

LITERATURA
(1) P.Pahlow: Velika knjiga o zdravilnih rastlinah, CZ, Ljubljana, 1989
(2) P.Bohinc: Slovenske zdravilne rastline, MK, Ljubljana, 1988
(3) M.Wichtl: Teedrogen, Wissenschaftliche verlags-gesellschaft mbH Stuttgart, 1984
(4) R.Haensel, H.Hass: Therapie mit Phytopharmaka, Springer Verlag, Heidelberg, 1986