Začetna stran
Rastline po družinah Rastline po abecedi Droge po abecedi

Mitja Štukelj

ALLIUM SATIVUM

DROGA
Ime droge: Allii sativi bulbus - čebulica česna
Rastlina: Allium sativum (česen)
Sistematika:
Phylum Spermatophyta (Magnoliophyta) semenke
Subphylum Magnoliophytina kritosemenke
Classis Liliatae enokaličnice
Subclassis Liliidae  
Superordo Lilianae  
Ordo Liliales lilijevci
Familia Liliaceae lilijevke
Genus Allium luk

ZGODOVINA
Ime izvira iz keltske besede "all", kar pomeni gorenje, oziroma nekaj kar povzroča bolečino. Česen je bil priznano trgovsko blago že v antičnem Egiptu, njegove kvalitete so opisane tudi v zapisih v Keopsovi piramidi. Uporabljan je bil od zdravljenja gobavosti do zdravljenja bolečih ušes in naglušnosti.

KEMIZEM DROGE

 • česen vsebuje okoli 0,5 % hlapnega eteričnega olja, sestavljenega iz žveplovih učinkovin (dialildisulfidi, dialiltrisulfidi, metilaliltrisulfidi)
 • v strokih je brezbarvna aminokislina ALIIN (S-alil-L-cistein sulfoksid), ki je brez vonja in nima nobene farmakološke učinkovitosti. Ko strok zmeljemo, se sprosti encim ALINAZA, ki povzroči pretvorbo ALIINA v 2- propensulfensko kislino, ta pa dimerizira in tvori ALICIN.
 • ALICIN daje zdrobljenemu česnu značilen, neprijeten vonj, hkrati pa ji pripisujejo tudi nekatere farmakološke učinke rastline.

  UČINKOVINE:
  aliin (S-alil-L-(+)-cistein-sulfoksid)
  2-propen-sulfenska kislina alicin (dialiltiosulfinat)
  Z-ajoen E-ajoen
  2-vinil-(4H)-1,3-ditiin 3-vinil-(4H)-1,2-ditiin

  FARMAKOLOGIJA DROGE OZ. UČINKOVIN

 • raziskovalci japonske akademije medicinskih znanosti so poročali o antioksidativnih učinkih ALICINA. Odkrili so, da je ALICIN povišal nivo KATILAZE in GLUTATION PEROKSIDAZE, dveh pomembnih antioksidativnih encimov v krvi. To odkritje je potrdilo potencial alicina kot antioksidant in sredstvo, ki znižuje raven prostih radikalov.

 • japonski raziskovalci so proučevali žveplove učinkovine v staranem česnovem ekstraktu (popularna oblika česna, brez neprijetnega vonja) in našli pet učinkovin, ki so inhibirale lipidno peroksidacijo v jetrih. Te učinkovine naj bi imele tisočkrat večjo učinkovitost od samega ekstrakta.

 • česen je pritegnil pozornost strokovne literature zaradi svoje sposobnosti upočasnitve procesa ateroskleroze in kontrole hipertenzije.

  ŠTUDIJE NA ŽIVALIH IN LJUDEH
  Vsebnost aliina v česnuje različna (celo do desetkrat) in tudi vsebnost spojin, nastalih iz njega, je zelo odvisna od načina ekstrakcije (pri previsoki temperaturi se zmanjša aktivnost encima alinaze). Zato imajo česnovi preparati tudi do dvajsetkrat različno vsebnost alicina, kar otežuje primerjavo rezultatov. Najboljše so študije s pripravki s standardizirano vsebnostjo alicina.

  V širših studijah, kjer je več oseb uživalo česen šest mesecev, so poleg signifikantnega znižanja serumskega holesterola izmerili tudi povečanje nivoja HDL (lipoproteini velike gostote).

  PRIMER ŠTUDIJE
  Preizkusili so preparat Tegra R (eterično olje česna - vodni destilat, v kompleksu s ciklodekstrinom, v obliki dražejev s po 5 mg eteričnega olja, kar ustreza prbl. 2,5 g svežega česna oziroma 2000 alicinskim ekvivalentom), na 97 pacientih s primarno hiperholesterolemijo. Dnevni odmerek je bil dva dražeja, študija paje trajala 3 ali 6 mesecev.
  IZKLJUČUJOČI KRITERIJI: VSTOPNI KRlTERIJl:
  · težje motnje v delovanjujeter, ščitnice, trebušne slinovke, hipofize in ledvic
  · nosečnost
  · alkoholiki
  · terapija z antihiperlipemiki
  · jemanje zdravil, ki vplivajo na izmenjavo lipidov npr. hormoni ščitnice, kortikoidi, estrogeni, insulin, nor-/adrenalin
  , vazopresin, vitamin E
  · predhodna neuspešna terapija z antihiperlipemiki
  · skupni holesterol v krvi nad 260 mg /100 mL
  · starost med 40 in 70 let
  · plazemski trigliceridi pod 300 mg /100 mL
  CILJ: doseči znižanje plazemskega holesterola pod 260 mg /100mL. Pri 28 pacientih, kjer so to dosegli že po treh mesecih, je bila terapija ustavljena, podatki pa dokumentirani. Poleg skupnega holesterola so izmerili še trigliceride (GPO-PAP metoda), HDL (heparinska metoda) in izračunali LDL holesterol:
  [LDL] = [skupni holesterol] - [trigliceridi]/5 - [HDL]

  Od 97 pacientov je bil cilj dosežen pri 87 pacientih. Pri vseh pacientih se je znižal nivo skupnega holesterola, trigliceridov in LDL, ter zvišal nivo HDL holesterola.

  UČINKI
  INHIBICIJA SINTEZE LIPIDOV
  V česnovem olju so našli organske disulfide, ki lahko znižajo aktivnost tiolnih skupin (te najdemo pri velikem številu encimov) in oksidirajo NADPH.
  Tako lahko te učinkovine inaktivirajo tiolne encime, kot sta koencim A in HMG koencim A reduktaza in hkrati oksidirajo NADPH. Vsi ti faktorji pa so pomembni pri sintezi lipidov.
  · zmanjšajo nalaganje lipidov v aorti in zavirajo ateromatozne lezije pri zajcih, hranjenih z visokomaščobno hrano
  · zmanjšanje hepatičnih trigliceridov in koncentracije holesterola pri podganah
  · zavirajo sintezo triacilglicerolov s povečanjem aktivnosti LIPAZE in z interakcijo s tiolnimi skupinami

  INHIBICIJA TROMBOCITNE AGREGACIJE
  Obstojajo številne dokumentacije, da česnovo olje inhibira funkcijo trombocitov. Predlaganih mehanizmov je več, najverjetneje z vmešavanjem v sintezo tromboksana.
  Česen naj bi zmanjšal sintezo tromboksana preko inhibicije ciklooksigenaze in lipoksigenaze, ihibicije membranske fosfolipaze in inkorporacije arahidonske kisline med fosfolipide v membranah trombocitov.
  Skupina znanstvenika Arige je izolirala komponento česnovega olja s funkcijo inhibiranja agregacije trombocitov: MATS (metilaliltrisulfid).
  MATS je prisoten v olju v koncentraciji od 4 % do 10 %. Čista učinkovina inhibira ADP, pa tudi s kolagenom, adrenalinom in arahidinsko kislino inducirano agregacijo, v koncentraciji manj kot 10 mmol/L plazme.

  Nadaljne študije so pokazale, da je proti trombozam najučinkovitejša učinkovina v česnu 4,5,9-tritiadodeka-1,6,11-trien-9-oksid, bolj znan kot AJOEN.

  Ajoen nastane v kislo katalizirani reakciji dveh molekul ALICINA, ki ji sledi premestitev. Učinkovino je mogoče tudi komercialno sintetizirati, njen učinek je odvisen od odmerka in je reverzibilen "in vitro" in "in vivo".
  Ajoen naj bi učinkoval tako, da spremeni membrane trombocitov preko interakcij s sulfhidrilnimi skupinami.
  Za razliko od drugih preiskovanih antitrombotičnih učinkovin, AJOEN inhibira agregacijo trombocitov ne glede na mehanizem njene indukcije.

  Inhibicijo agregacije so opazili tudi pri ljudeh, ki uživajo sveži česen. Tako so v eni študiji dokazali popolno inhibicijo agregacije, inducirane s 5-hidroksitriptaminom, pri prostovoljcih, ki so užili 100 do 150 mg/kg česnovih strokov. Efekt ni bil več merljiv po dveh urah in pol po užitju.
  S sladkorjem obložene tablete česna naj po zgodnjih študijah ne bi imele učinka na nivo serumskih lipidov, apolipoproteine kot tudi ne na agregacijo trombocitov. Zadnje študije pa so pokazale signifikantno znižane vrednosti trigliceridov in LDL glede na osebe, ki so dobile placebo. Demografski podatki kažejo zmanjšano incidenco ateroskleroze v nekaterih področjih (Španije, Italije), kjer ljudje redno uživajo česen.

  ZNIŽUJE KRVNI PRITISK
  · znanstveniki Klinično razvojnega centra v New Orleansu so opazili, da veliki odmerki pripravka z 1,3 % ALICINA znižajo diastolični krvni pritisk. Za sistoličnega pa tega pa niso mogli statistično dokazati.
  · v neki drugi primerjalni študiji so dosegli signifikantno znižanje sistoličnega in diastoličnega tlaka pri terapiji s česnovim prahom, terapija s česnovim oljem pa ni pokazala signifikantnih sprememb krvnega pritiska.

  HIPOGLIKEMIČNI UČINEK

  ANTISEPTIČNE 1N ANTIBAKTERIJSKE LASTNOSTI
  Antiseptične in antibakterijske lastnosti česna so znane že stoletja.

  Ugotovili so, da česen inhibira rast številnih sevov mikobakterij (vključno z Mycobacterium tuberculosis), vendar v koncentracijah, ki jih je v človeškem tkivu težko doseči. Pripravki s česnovim ekstraktom so široko uporabljeni v Rusiji in na Japonskem, saj ekstrakt inhibira in vitro tako po Gramu pozitivne kot negativne bakterije:
  Staphylococcus, Escherichia, Proteus, Salmonella, Providencia, Citrobacter, Klebsiella, Hafnia, Aeromonas, Vibrio, Bacillus genera.
  Rast bakterij naj bi inhibiral primarno z inhibicijo sinteze RNA.
  Ekstrakt kaže "in vitro" tudi antifungične učinke (Microsporum, Epidermophyton, Trichophyton, Rhodotorula, Torulopsis, Trichosporon, Cryptococcus neoformans, Candida albicans kot tudi druge Candide), zato ga priporočajo za terapijo oralnih in vaginalnih kandidaz.
  Dokazali so tudi aktivnost proti glivicam "in vivo", saj je serumski vzorec prostovoljcev izključil aktivnost testiranih kandid in kriptokokov (znotraj tridesetih minut po užitju), za razliko od urinskih vzorcev, kjer niso ugotovili nobene biološke učinkovitosti. To nakazuje, da so česnovi ekstrakti pri zdravljenju sistemskih infekcij le omejeno uporabni.

  ANTINEOPLASTIČNI UČINKI
  V študiji so miškam injicirali rakave celice, predhodno izpostavljene česnovemu ekstraktu. V tej skupini mišk do šest mesecev ni bilo nobenega smrtnega primera, medtem ko so miške, injicirane z neobdelanimi rakavimi celicami umrle znotraj šestnajstih dni.

  Na spisku jedi, ki preprečujejo raka (po American National Cancer Institute), je na prvem mestu.

  DRUGI UČUNKI

  PRIPRAVKI
  TegraR:
  eterično olje česna (destilacija z vodno paro) v kompleksu s ciklodekstrinom.
  Glavni učinkovini sta dialildisulfid in dialiltrisulfid. Sestavine so stisnjene v obložene tablete - dražeje, v katerih je po 5,0 mg eteričnega olja, kar ustreza približno 2,5 gramom svežega česna, oziroma 2000 alicinskim ekvivalentom.

  ČESNOVA TINKTURA:
  120 g česna stremo in namočimo v liter žganja. Mešanico pustimo stati 14 dni pri 30° C.

  ČESNOVO VINO
  50 g strtega česna, žlica medu ali sladkorja, liter belega vina. Vse sestavine damo v steklenico in shranimo na hladnem za tri mesece. Nato precedimo in shranimo v temni steklenici.

  STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
  Česen deluje močno dražeče na želodčno in črevesno sluznico, zlasti v večjih količinah, prav tako pa tudi na žolčnik in žolčna izvodila ter sečila. Večje količine česna lahko povzročijo želodčne in črevesne kolike, lahko pa tudi žolčne in ledvične.
  Enkratni odmerek 25 mL svežega česnovega ekstrakta povzroči pekoč občutek v ustih, žrelu in želodcu, potenje in slabost oziroma vrtoglavico. Varnost pri ponovljenih odmerkih ni definirana.

  Čeprav je česen široko uporabljan v kulinariki, je varnost uporabe skozi daljše časovno obdobje nejasna.

  POVZETEK
  Česen je že stoletja zelo cenjena začimba in zdravilo. Ima številne pozitivne učinke, katerih jakost (hipoglikemični, hipolipemični učinki) je primerljiva z nekaterimi sinteznimi učinkovinami.

  Ob stalni, zmerni uporabi močno zmanjšamo tveganje kardiovaskularnih, rakavih in bakterijskih črevesnih obolenj, preprečimo pa tudi lažje prehlade.

  Njegove slabosti so ob zmerni uporabi omejene le na neprijeten zadah iz ust in deloma tudi kože (znoj), ki je posledica razpada žveplovih spojin v eteričnem olju. Eterična olja, vključno z ALICINOM, so topna v vodi in alkoholu, zelo hitro se absorbirajo iz prebavil ter razmeroma hitro po užitju preidejo v znoj, urin in izdihani zrak. Prav zaradi tega je vonj po česnu še dolgo po užitju navzoč v neposrednem okolju.

  LITERATURA
  (1) Zeitschrift für Phytoterapie 16 (1995), 17 (1996)
  (2) The Lawrence review of Natural Products
  (3) Dobelis IN: Magic and Medicine of Plants. Pleasantville, NY: The Readers Digest Association, 1986
  (4) Ariga T, et al.: Platelet aggregation inhibitor in garlic (letter). Lancet 1980
  (5) Das I: Potent activation of nitric oxide synthase by garlic: A basis for its therapeutic applications. Curr. Med. Res. Opi. 1995: 13: 257-263
  (6) Newall A, Anderson LA, Phillipson JD: Herbal medicines - A Guide for Healthcare Professionals
  (7) Carper J: Hrana čudežno zdravilo
  (8) Pokorn D: S prehrano do zdravja