Na dno

Ekskurzija, Letalska kontrola poletov, simulator letenja Adria, Kontrola prometa DARS, 27. 11. 2015

Na vrh

V okviru aktivnosti projekta TIP MOK (Talenti Inovativnost Podjetnost MOK; E - kot ekosistem bo bolje, da izpustimo, ker je verjetno prekomplicirano in predolgo!?) je bila v sodelovanju MOK, OpenLaba in Društva učiteljev tehničnega pouka organizirana 2. strokovna ekskurzija. Tako si je skupina 20 učiteljev in profesorjev kranjskih osnovnih šol in gimnazij v petek popoldne najprej ogledala center Kontrole zračnega prometa Slovenije http://www.sloveniacontrol.si/ na Brniku. Ogled je zajemal tako delo kontrolorjev, kot vseh zahtevnih tehnologij, ki zagotavljajo varen in tekoč letalski promet.
Sledil je ogled simulatorja letenja na katerem se šolajo piloti http://sierra5.net/index.php?option=com_content&task=view&id=261 . Nekateri od udeležencev, tudi Metod, mentor iz Openlaba, ki ga vidimo na sliki, so se preizkusili v vodenju letala na simulatorju.
Drug del ekskurzije je bil namenjen ogledu  Nadzornega centra DARSa https://www.dars.si/Novice/Nadzorni_centri_prispevajo_k_vecji_varnosti_672.aspx kjer so se udeleženci spoznali s problematiko in tehnologijami za zagotavljanje nemotenega in varnega cestnega prometa.
Oba ogleda sta bila izjemno zanimiva, še posebej ker sta zajemala tako organizacijske, inženirske in poslovne vidike v dveh visokotehnoloških podjetjih. Posebej je bil poudarjen pomen strokovnih in inovativnih kadrov za doseganje zahtevnih ciljev.
Po ogledu je, na povabilo Fakultete za elektrotehniko, sledilo neformalno srečanje udeležencev na katerem smo snovali naslednje aktivnosti projekta TIP MOK. Prva od aktivnosti bo delavnica Internet stvari, ki bo potekala januarja 2016, sledijo pa še druge delavnice, ekskurzije in praktično delo z mladimi …