ZAČETEK DELA DOMOV
Novosti v Finale 2002
KONTAKTI
ISKALEC

CODA-USA
PRIREDBE ZA MPZ
PROGRAMI
F.A.Q.
PROBLEMI
PREDLOGI
CENIKI
DISKUSIJA

 

Spoznajmo delo s programom Finale NotePad od bližje

  V čarovniku, ki nas pričaka, vpišemo naslov skladbe in komponista, če ga želimo, v spodnjem delu tega okna določimo obliko (naši tiskalniki običajno tiskajo na papir velikosti A4) in postavitev strani papirja  (pokončna ali ležeča postavitev). Da bomo čim lažje  in najhitreje spoznali program, bomo znotirali slovensko ljudsko »Na planincah«.
Po kliku na gumb NEXT se premaknemo v naslednje okno čarovnika, kjer določimo, katere instrumente bomo v naši skladbi zapisali in kakšen naj bo njihov vrstni red tudi v notnem zapisu.
    Seveda se instrumenti postavijo »na papir« že pravilno transponirani. V levem oknu izbiramo med pihali, trobili, tolkali, brenkali, instrumenti s tipkami, glasovi in godali. V srednjem oknu se nam pokažejo posamezni instrumenti glede na skupino, ki je izbrana v levem oknu.
Tu željeni instrument označimo in ga s klikom na tipko ADD postavimo v desno okno, ki predstavlja hkrati tudi vrstni red črtovij na notnem papirju v enem sistemu. Tem instrumentom lahko vrstni red še zamenjujemo tako, da jih označimo in s klikanjem v drobcena gumbka s puščicami navzgor in navzdol prestavimo na drugo mesto v tem stolpcu. Ko imamo število inštrumentov in njihov vrstni red določen, se s klikom v gumb NEXT premaknemo v naslednje okno.
  Tu nas v zgornjem delu okna čaka odločitev, v katerem taktovskem načinu bo naša skladba pisana. Na razpolago so nam vse najobičajnejše in največkrat uporabljane izbire. V spodnjem delu okna izbiramo tonovski način. Okence z violinskim ključem ima na desni strani premikalni trak in s klikanjem v zgornjo puščico se premikamo po kvintnem krogu navzgor, s spodnjo pa navzdol.
Na desni strani tega okenca pa v skritem padajočem meniju izberemo ali naj nastavitve tonovskega načina veljajo za dur (Major Key) ali za mol (Minor Key).
  Tako. Končali smo z začetnimi nastavitvami in s klikom v gumb FINISH se premaknemo v delovno okno.

Tu nas pričaka list notnega papirja, pravilno obrnjen, z že postavljenimi črtovji in pravilno transpozicijo, z vpisanim naslovom in komponistom. Potrebno je le še vnesti note.

  V delovnem oknu je tako kot povsod drugje pod naslovno najprej menijska vrstica. Tu se del menijev vsebinsko spreminja glede na to, katero orodje imamo trenutno izbrano v orodni vrstici.

Ob vklopu gumba za takte, se pojavi meni MEASURE (takt),  ob gumbu za vnašanje not, meni SIMPLE (enostaven vnos), ob gumbu za tekst, meni TEXT in ob gumbu za označevanje (lokomotiva), meni MASS MOVER (premikalec vsebine).

Pod menijsko vrstico je orodna vrstica z gumbi, s katerimi vklapljamo posamezna orodja. Če se z miško nad gumbom za par sekund zaustavimo, se nam v oblačku izpiše njegovo ime, čisto spodaj v delovnem oknu, v sporočilni vrstici pa se izpiše kratek opis tega, kaj lahko z njim naredimo – seveda v angleškem jeziku.

Nazaj na Prejšnjo stran

DOMOV | CODA-USA | PRIREDBE ZA MPZ | PROGRAMI | F.A.Q. | PROBLEMI | PREDLOGI | CENIKI | DISKUSIJA

Vprašanja, probleme v zvezi s to web stranjo naslovite na [Slavc.Zust@guest.arnes.si].
Copyright © 2002 [Mikro Graf Art d.o.o., Ljubljana]. All rights reserved.
Obiskalo nas je že obiskovalcev
Zadnja sprememba: sobota, 01. februar 2003.