VNAŠANJE NOT DOMOV
Novosti v Finale 2002
KONTAKTI
ISKALEC

CODA-USA
PRIREDBE ZA MPZ
PROGRAMI
F.A.Q.
PROBLEMI
PREDLOGI
CENIKI
DISKUSIJA

 

Pa pričnimo z delom

V notni orodjarni izberemo gumb s polovinko in kliknemo v črtovje flavte na g črto. Polovinka se vnese, ob kliku pa nam program tonsko višino v informacijo tudi odigra. V orodjarni preklopimo na četrtinko in kliknemo na pozicijo note f. Četrtinka je vnesena in prvi takt »naše« skladbe končan.

Pri enostavnem vnosu z  miško dostikrat pride do nenatančnega klikanja v notno črtovje in nota se takrat vnese na nepravo višino. Kako si lahko pomagamo? Na več načinov:

bulletNajbolj enostavno je z miško, ki kaže isto notno vrednost, napačno vnešeno noto "prijeti" v njeni glavici in jo dvigniti navzgor za kolikor je potrebno ali spustiti navzdol .

To spoznanje lahko uporabimo pri hitrem popravljanju vnosa nepravilne tonske višine, kajti roke z miško sploh ne bomo premikali na gumb z radirko in nazaj.

Drugega in naslednje takte bomo poizkusili vnesti s še eno, mnogo hitrejšo metodo. Tudi pri njej ne bo več potrebno z miško skakati do orodjarne, vključiti gumb s pravo ritmično vrednostjo, se premakniti na črtovje, jo vnesti in se zopet premakniti na orodjarno, zopet zamenjati ritmično vrednost… pa spet in spet, prava telovadba z roko po celem ekranu bo odpadla.

Orodjarno z notami si dobro oglejmo:

 

Nad notnimi vrednostmi so napisane številke: nad celinko 7, nad polovinko 6, nad četrtinko 5, nad osminko 4, itd. In sedaj pravilo, ki si ga velja zapomniti. Če v črkovnem delu tipkovnice z eno roko tiščimo pritisnjene določene številke, bomo ob kliku v črtovje vnesli tisto ritmično vrednost, katere nadpisano številko tiščimo. Pa pravilo preizkusimo ob našem primeru. Za nalašč bomo vključili gumb z radirko. Tako tudi s klikom po nesreči ne bomo vnesli nobene note. Levi sredinec bomo v črkovnem delu tipkovnice v zgornji vrstici položili na številko 5, kazalec na 6 in prstanec na številko 4. Za naše namene bosta zadostovali številki 5 (četrtinka) in 6 (polovinka).

Tiščimo 6 in kliknimo na pozicijo note e, tiščimo na 5 in kliknemo na pozicijo note e, v naslednjem taktu pa še na  pozicijo e, d in zopet e. V četrtem taktu pa tiščimo 6 in kliknemo na pozicijo note f, tiščimo 5 in kliknemo na d. Prvi del melodije je končan. Vse skozi nam je program sproti igral tonsko višino vnesenih not z zvokom klavirja. Sedaj pa preigrajmo celo frazo. Na orodjarni za predvajanje, katere gumbi so nam poznani že iz klasičnih magnetofonov, kliknimo v gumb z zelenim trikotnikom in predvajanje poženimo. Sedaj nam program frazo igra s flavto, instrumentom, ki smo ga izbrali na začetku.

Tudi melodijo B dela bomo vnesli s hitro metodo, ki smo jo ravnokar spoznali. Po njej pa še enkrat del A (prvi štirje takti), vendar tokrat s pomočjo kopiranja. Vključimo gumb z lokomotivo in nato kliknemo v prvi takt našega bodočega izbora. Takt  se je izbral in črno obarval. S klikanjem na premikalne trakove, se premaknemo na takt, ki bo zadnji takt našega izbora, pritisnemo in tiščimo tipko SHIFT, ter kliknemo vanj. Vse takte med prvim in zadnjim klikom smo tako izbrali. Ravnokar smo se naučili, kako določamo takte v daljši izbor (celega območja, ki ga bomo izbrali, na ekranu ne vidimo naenkrat), pa si zapomnimo: klik v prvi takt  … SHIFT + klik v zadnji takt izbora. Krajše izbore, kjer vse željene takte na ekranu vidimo, pa naredimo tako, da jih z miško diagonalno orišemo v pravokotni izbor.

Računalnik sedaj pričakuje, da mu povemo, kaj se bo z izbranimi takti zgodilo. Če bi pritisnili tipko DELETE, bi seveda vse izbrano pobrisali. Mi pa te takte želimo skopirati. Z miško primemo izbrane (počrnjene) takte in jih prenesemo tako, da jih »odložimo« v prvi takt območja, kamor naj bi se skopirali. Da si izvedbo lažje predstavljamo, miška nosi s seboj črtkasto narisane izbrane takte.

Pojavi se majhno okence, ki nas sprašuje, kolikokrat želimo izbrano skopirati. Prednastavljena vrednost 1 je za nas pravšnja, zato kliknemo v gumb OK.

Na enak način si bomo pomagali v nadaljevanju. Peti takt bomo skopirali v trinajstega. Štirinajsti takt pa bomo zopet vnesli z miško. V orodni vrstici preklopimo na gumb SIMPLE ENTRY, tiščimo 6 in kliknemo na mesto note h, tiščimo 5 in kliknemo na položaj note a. V petnajsti takt bomo s pomočjo lokomotive skopirali vsebino prvega. Manjka še zadnji petnajsti takt s polovinko s piko. Preklopimo na orodje SIMPLE ENTRY, tiščimo 6 in kliknemo na mesto note e, v notni orodjarni izberemo gumb s piko in kliknemo v notno glavico polovinke.

Ostal nam je samo še en problem: kako pobrisati odvečne takte. Z lokomotivo kliknemo v prvi odvečni prazni takt, in ob pritisnjeni tipki SHIFT še v zadnjega. Odvečne takte smo izbrali, s pritiskom na tipko DELETE pa jih pobrišemo. Končna taktnica se ob »novem« zadnjem taktu avtomatično izriše.

Že na začetku smo se odločili, da bomo poleg solističnega inštrumenta napisali tudi klavirsko spremljavo. To ne bo težko, saj bomo za obe stopnji (tonika in dominanta) pripravili preprosta akorda in ju nato pridno kopirali s pomočjo lokomotive.

V prvi takt vnesimo dominantni septakord, v drugega pa toniko.
Če pa želimo stvar zakomplicirati, pa bomo napisali akord, razloženo zaigran. Da se kasneje ne bomo še enkrat trudili z vnašanjem dominantnega septakorda, ga takoj z lokomotivo označimo in skopiramo v četrti takt. Nato pa v notni orodjarni izberemo radirko in v prvem taktu v desni roki pobrišemo prvi dve dobi (četrtinsko pavzo in akord v četrtinkah). Na prvo dobo se premakne preostali akord v četrtinkah. Tiščimo številko 6 in kliknemo v že obstoječo notno glavico akorda v četrtinkah, ki se takoj spremeni v polovinke. Dodamo še piko v levi in desni roki.
  Da boste akordu dodali tudi pravilno oznako, izberite orodje za izvajalske oznake (Articulation tool). Kliknite v katerokoli glavico note, ki sestavlja dominantni septakord. V oknu z oznakami, ki se takoj nato odpre, izberite oznako 13. S klikom na gumb SELECT okno zaprete in oznako s klikom vstavite. Oznako za arpeggio bomo še pravilno pozicionirali tako, da jo primemo v zgornji ročici in jo premaknemo na željeno mesto.

 

  Oznako primemo nato še v spodnji ročici in jo potegnemo navzdol v spodnje črtovje tako, da označuje akord v obeh rokah.  Na podoben način vnašamo tudi druge oznake za izvajanje.

Nazaj na Prejšnjo stran

DOMOV | CODA-USA | PRIREDBE ZA MPZ | PROGRAMI | F.A.Q. | PROBLEMI | PREDLOGI | CENIKI | DISKUSIJA

Vprašanja, probleme v zvezi s to web stranjo naslovite na [Slavc.Zust@guest.arnes.si].
Copyright © 2002 [Mikro Graf Art d.o.o., Ljubljana]. All rights reserved.
Obiskalo nas je že obiskovalcev
Zadnja sprememba: sobota, 01. februar 2003.