Iva Šubelj KramarKamničanka Iva Šubelj Kramar je v avgustu 2009 pripravila v paviljonih graščine v Dolu pri Ljubljani samostojno razstavo fotografij Šopki. Ob tem je zapisala: "Šopek rada poklonim in tudi sprejmem. Razveseljuje me doma ali na delovnem mestu. Kamorkoli ga postavim, prijazno naznanja življenje. Prostor zaživi!"

Obiskovalci razstave s(m)o bili navdušeni nad njenim ustvarjalnim smislom pri oblikovanju šopkov pa tudi nad izbiro in dekoracijo okolja, v katerem jih je fotografirala. Na razstavi je bil prikazan le majhen del njenih kreacij, ki jih je v celoti krepko preko sto. Večji izbor je v naši spletni galeriji, v katero vas vabimo na ogled (kliknite in vstopite v galerijo)

Iva Šubelj Kramar je strokovna sodelavka in raziskovalka s področja dediščine stavbarstva v samostojnem podjetju. Njen življenjski izziv je etnološka dediščina, predvsem izročilo in varstvo le-te. Svojo vlogo v tem izzivu vidi v prepoznavnosti v "živem" muzeju, kar je dokazala tako v Budnarjevi muzejski hiši v Zgornjih Palovčah nad Kamnikom kot tudi v Preskarjevi bajti na Veliki planini. Z Budnarjevo hišo je dobesedno živela celo desetletje, v njej pa je poleg ohranjanja življenja, kakršno je bilo nekoč pred dvesto leti, organizirala zanimive razstave, predavanja, prikaze različnih dejavnosti in najrazličnejše delavnice, povezane z etnološko dediščino. Kar nekaj let je v poletnih mesecih skrbela tudi za Preskarjevo bajto na Veliki planini. Uspelo ji je povrniti nekaj nekdanjega pastirskega življenja, hkrati pa ta "pastirski stan" obravnavati kot "živi" muzej. V svojem ustvarjalnem opusu je kot avtorica pripravila večje število razstav in sicer: Dediščina in kultura stavbarstva na Slovenskem, stare kritine, kamnoseštvo, kovaštvo, Dediščina stavbarstva Primorska in Kras, Bovška hiša, Slovenski dom, Vrata – dediščina – rezbana vrata Tuhinjske doline, Odpadki v gradbeništvu in varovanja okolja. Sodelovala je pri pripravi razstave Rekonstrukcija krogovičij poznogotskih oken cerkve Sv. Primoža nad Kamnikom. Sodelovala je še pri mnogih drugih razstavah in obnovah dediščine, na domačem pa tudi tujem področju. Poleg prizadevanj pri oživljanju Budnarjeve muzejske hiše in Preskarjeve bajte je želela obnoviti in oživiti tudi nekatere druge pomembnejše objekte naše dediščine, kar nekaj tudi v Tuhinjski dolini.

Iva Šubelj Kramar ima obsežnejšo

spominsko spletno stran na naslovu

http://ivasubelj.nakamniskem.si/

Za svoje strokovno delovanje in nesebična prizadevanja je leta 2004 prejela 1. nagrado avtomobilske družbe Ford, pomembno priznanje za ohranjanje kulturne dediščine pri nas (za projekt Ohranjanje pastirske dediščine na Veliki planini – Preskarjev stan, ki predvideva ohranjanje in vitalno življenje izjemnega primera pastirske dediščine ne le v slovenskih Alpah ampak tudi širše, evropsko). Leta 2006 pa ji je Občina Kamnik podelila bronasto priznanje Občine Kamnik za zasluge pri varstvu etnološke dediščine na Kamniškem.

Leta 2006 je izdala knjigo Tako so živeli in kuhali, v njej pa so poleg etnološke in zgodovinske vsebine, plod proučevanja vasi nad Kamnikom; Trebelno, Sp. Palovče, Zg.Palovče in Vranja Peč, zajete zgodbe preprostih ljudi, ki so zaznamovali njeno življenje.

Leta 2003 je Ivi uspelo kupiti ustrezno kmečko hišo v Beli nad Motnikom ter jo v nekaj letih obnoviti v starem kmečkem stilu, poleg nje pa postavila star kmečki kozolec toplar, ki ji ga je uspelo rešiti propada na neprimernem mestu v dolini.. Septembra 2010 je povabila prijatelje in dobre znance in jim predstavila to svojo kmečko hišo, obenem pa je pripravila razstavo starih kmečkih pletarskih izdelkov in obrazložila svoje bogate načrte za bodoče delo in prizadevanja pri ohranjaju stare kmečke dediščine.

Žal jo je bolezen prehitela in januarja 2011 je sklenila svoje prekratko, a zelo plodno življenje.
Njeni šopki nam bodo v njen spomin.

Oglete si tudi video predstavitev šopkov (kliknite tukaj)

Na internetu sta dosegljiva tudi dva kratka video prispevka iz predstavitve obnovljene kmečke hiše 2010 in sicer http://www.youtube.com/watch?v=o7D0AeyqLuU (odlomek uvodnega pozdrava Ive Šubelj Kramar) in
http://www.youtube.com/watch?v=f-0_4HrP0zg (celoten intervju Ive Šubelj Kramar za slovensko televizijo)

Kreacija šopkov in fotografije: Iva Šubelj Kramar, spletna galerija fotografij: Branko Novak (2009 - )