Tako so varili naši predniki

 


Prepis izvirnih navodil iz 30-tih let, z dovoljenjem g. Mitje Papeža

Potrebujemo: 15 litrov vode, 2 pesti hmelja, pol litra knajpa, 2.5 dkg kvasa, 30 dkg sladkorja

Kuhaj takole:
Nameri v en velik lonec 15l mrzle vode, naredi si 2 mala žaklja iz gostega platna, v enega zavezi in nameri 1/2 listra knajpa celega (takega, da je na škatli fajmoštrova glava). Z žaklom vred daj v mrzlo vodo. V drugega daj 2 pesti hmelja (kolikor dvakrat zgrabiš z eno roko) in zaveži . Potem naj počasi vre 1 1/2 ure z obema žakloma vred. Kuhaj zvečer, ko vre 1 1/2 ure, postavi na hladno čez noč.
Zvečer vzemi knajp ven, hmelj pa pusti notri. Zjutraj pa še hmelj ven vzameš. V en pisker si nalij malo kuhanega pira in v njem zašprudlaj tistih 30 dkg sladkorja in 2 1/2 dkg kvasa, ko je fajn vse zašprudlano vse skupaj v velikem loncu zmešaj in potem je gotovo. Nato ga nalij v kakršnokoli flašo čisto in nove zamaške skuhaj jih dobro z tako mašino za flaše zapirat zapri in še s svečo ali pečir boks zapečati.
Stati mora 10 dni, da je za piti in na hladnem. Prej, ko je kuhan se ne peni, ko pa stoji 10 dni, ga pa zelo žene. Če pa delj stoji tem boljši in močnejsi je. Zamaški ne smejo biti luknjasti, ne sme zrak potem do pira.
Tu smo ga imenitno skuhali in dobrega. Pride komaj ena flaša na 5 din, drugače pa stane 55 din 1/2 litra. Hmelj so mi dali na Vegrovi in sicer čisto rujavega in se nič ne pozna. Pivo je izvrstno.
Poskusi, Ti pride poceni pijača in dobra.
Ni veliko sitnosti s to pijačo in tudi hmelja gre neverjetno malo.


Na tej strani objavljamo recepte nasih prednikov, ki so se ohranili v pismih ali zabelezkah. Recepti so objavljeni v izvirni, nelektorirani obliki. Vse, ki imate kaksen tak recept (lahko tudi ustno izrocilo), vabim, da mi ga posljete in objavili ga bomo na teh straneh. Zraven prilozite se priblizen kraj in cas nastanka recepta.

Nazaj

Zadnja sprememba: 02. september 2003

© Društvo domačih pivovarjev, 1996-2000