Domač kruh s pivom

Avtor: Miran Šinigoj


Za 500g hrustljavega domačega kruha potrebujete

350g bele moke

150 g polnozrnate moke

3dcl domačega piva

čajno žličko soli

čajno žličko sladkorja

zavitek suhega pekovskega kvasa

začimbe za domač kruh (po želji)


Moko zmešamo v multipraktiku z nastavkom za mesenje testa ter dodamo sladkor, sol in kvas. Nato dodamo na sobno temperaturo ogreto domače svetlo pivo ter mesimo približno dve minuti, da testo odstopi od posode. Z rokami testo še malo premesimo in ga v posodi za vzhajanje postavimo na toplo za pol ure. Nato ga še enkrat z rokami premesimo in postavimo v posodo ali pladenj za peko. Prekrijemo s krpo in še enkrat postavimo na toplo. Medtem pečico predgrejemo na 230 stopinj. Po dvajsetih minutah damo kruh v peèico in zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj. Pečemo priblizno štirideset minut.

Kruh, ki smo mu dodali domače pivo, ostane zelo dolgo svež (po mojih izkušnjah tudi ves teden).

Dober tek!


Nazaj


Zadnja sprememba: 02. september 2003

© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-2000