
Domač kruh s pivom
Avtor: Miran Šinigoj
Za 500g hrustljavega domačega kruha potrebujete
350g bele moke
150 g polnozrnate moke
3dcl domačega piva
čajno žličko soli
čajno žličko sladkorja
zavitek suhega pekovskega kvasa
začimbe za domač kruh (po želji)
Moko zmešamo v multipraktiku z nastavkom za mesenje testa ter dodamo sladkor, sol in kvas. Nato dodamo na sobno temperaturo ogreto domače svetlo pivo ter mesimo približno dve minuti, da testo odstopi od posode. Z rokami testo še malo premesimo in ga v posodi za vzhajanje postavimo na toplo za pol ure. Nato ga še enkrat z rokami premesimo in postavimo v posodo ali pladenj za peko. Prekrijemo s krpo in še enkrat postavimo na toplo. Medtem pečico predgrejemo na 230 stopinj. Po dvajsetih minutah damo kruh v peèico in zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj. Pečemo priblizno štirideset minut.
Kruh, ki smo mu dodali domače pivo, ostane zelo dolgo svež (po mojih izkušnjah tudi ves teden).
Dober tek!
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-2000