KGZS-ZAVOD LJUBLJANA

ZLATKO KRASNIČ

VZGOJA AMERIŠKE BOROVNICE

Sodobni način življenja in pomanjkanje delovne sile na vasi so razlog, da je na naših tržnicah naprodaj vsako leto manj gozdnih borovnic. Gozdne borovnice imajo odličen okus in aromo, vendar imajo drobne jagode, ki rastejo posamezno na vsakem borovničevem grmičku in so zato težke za obiranje in tudi rastlina ni primerna za vzgojo v večjih nasadih.

V borovnici (Vaccinium myrtillus), se nahaja 83,4 odstotka vode, 0,6 odstotka beljakovin, 0,6 odstotka maščob, 0,67 odstotka kislin (jabolčne in limonske), 9,7 odstotka sladkorja in še antocijan, (ki daje borovnici modro barvo), tanin in arbutin.

Največ vsebuje vitamina A (280 odstotnih miligramov) in vitamina C (16 %mg). Vsebuje tudi kalcij (16% mg), fosfor (13% mg), železo in mangan (kot mikroelemente).

Kot nadomestek gozdni borovnici, narašča zanimanje za vzgojo sorodne ameriške borovnice, ki je zelo primerna za vzgojo v intenzivnih nasadih ali na lastnem vrtu.

Tudi ameriška borovnica ima, tako kot gozdna, zelo prijeten okus in sočno vsebino. Analize vsebnosti ameriških borovnic so celo pokazale, da vsebujejo več suhe snovi in več vitamina C in sladkorja kot gozdne borovnice. Prednost gozdne borovnice pa je predvsem v večji vsebnosti antocijana tako, da jo v prehrambni industriji ameriška borovnica ne more popolnoma izpodriniti.

Največji svetovni proizvajalec borovnic so Združene države Amerike, ki imajo več kot 10000 hektarov nasadov, sledijo pa ji v vse večji meri Nemčija in Nizozemska. Tudi pri nas narašča zanimanje za vzgojo borovnic. Predvsem so borovnice pomembne v industriji sadnih sokov, imajo pa tudi pomen kot zdravilne rastline.

Ameriška borovnica zahteva določene klimatske pogoje, da lahko uspešno raste. To je rastlina hladnejšega klimata, vendar temperatura ne sme pasti pod - 20 stopinj Celzija (posebno, če ni snega).

V času cvetenja prenese temperaturo od -3 do -8 Celzija. Ker ima plitko korenino, zahteva več vlage v tleh, poleg večje količine padavin ji prija tudi višja vlažnost v zraku. Borovnica je kultura, ki raste na kislih tleh in tleh bogatih s kislim humusom (barjanska tla).

Za uspešno proizvodnjo so najbolj primerne naslednje sorte borovnic: Jersey, Berkley, Bluecrop in Blueroy.

Borovnice so zelo zdrave in primerne za zdravo prehrano, lahko jih jemo sveže (dokler jih lahko nabiramo) ali pa jih za zimo predelamo v kompot, sadni sok ali marmelado.

V zdravilne namene se uporabljajo mladi spomladanski listi borovnic kot čaj, ki pomaga pri driski in kašlju. S tem čajem lahko tudi izpiramo usta pri vnetjih ustne sluznice, same borovničeve jagode pa so dobre za uravnavanje prebave, ker odpirajo apetit. Posebno vlogo pa imajo borovnice pri zdravljenju in preprečevanju drisk, še posebej pri otrocih. Lažje driske se zdravijo z zaužitjem posušenih borovnic, ki smo jih skuhali v gosto maso.

Suhe borovnice namreč hitro pripomorejo h izločanju sluzi v črevesju, uničujejo nalezljive klice in pomagajo pri nekaterih oblikah hemoroidov, ker odpravljajo napenjanje in pline, ki nastajajo pri gnilem vretju v črevesju.

Borovnice vsebujejo tri pomembne lastnosti pri zdravljenju: vežejo bakterije in njihove strupe (koncentriran sok suhih borovnic), zavirajo razvoj škodljivih bakterij (delujejo antiseptično) in delujejo umirjajoče na vneto črevesje.