fzs Fiap-mladi
 
 
 

fzs

 

Fotografska izkušnja 2007

Fotografska izkušnja je mednarodni natečaj mladih fotografov v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. Natečaj že vrsto let koordinira Generalitat de Catalunya, Departement de Cultura (Katalonija, Španija) in 34 državam se je pred devetimi leti priključila tudi Slovenija. Slovenski organizator Fotografske izkušnje zavod LokalPatriot iz Novega mesta, od leta 2002 nadaljuje tradicijo, ki jo je pri nas začela takratna Uprava RS za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo. Natečaj pripravljamo v okviru letne produkcije Festivala dokumentarne fotografije Fotopub. Zmagovalci natečaja so vabljeni na poletno fotografsko delavnico, v okviru samega festivala pa imajo možnost samostojnih razstav in objave v letnem Katalogu Fotopub.

Mladi fotografi, ki fotografirajo v dveh starostnih skupinah (od 11 - 15 let in 16 - 21 let) obdelujejo eno natečajno temo, ki je vsebinsko prilagojena posamezni starostni skupini. Natečaj Fotografska izkušnja je namenjen ohranjanju zavesti o domači kulturni dediščini in njenemu spoznavanju na poseben kreativen način - skozi objektiv fotoaparata in s svobodno avtorjevo interpretacijo izbrane teme. V preteklosti so se teme Fotografske izkušnje  vedno ukvarjale z nepremično kulturno dediščino, vendar pa so del naše dediščine tudi običaji, navade, šege, prehrana .

V letu 2007 tako v sodelovanju z lokalnim društvom za razvijanje idej in ohranjanje dediščine, Društvom Akcija (univerzitetna diplomirana etnologinja Alenka Lamovšek), razpisujemo natečajno temo >Navade in šege, nekoč in danes<. Udeleženci bodo skozi fotografije predstavljali posebnosti v svojih krajih. Namen natečaja je iskanje fotografskih motivov in skozi slednje spoznavanje morda do tedaj neznanih običajev, ki bodo tako predstavljeni najširšemu evropskemu občinstvu.

Več o navadah in šegah si preberite na spletni strani: www.fotopub.com

Vse prispele fotografije na natečaj bo ocenjevala nacionalna strokovna komisija, fotografije zmagovalcev bodo objavljene v Katalogu Fotopub in v evropskem katalogu Fotografska izkušnja. Vse zmagovalne fotografije sodelujočih držav na mednarodnem natečaju Photographic Experience so zbrane tudi na skupinski razstavi, ki je postavljena v palači Sveta Evrope v Strasbourgu.

Nagrade:

Podelili bomo štiri nagrade. Prvo in drugo nagrado v mlajši in starejši kategoriji. Glavni pokrovitelj Fotografske izkušnje je podjetje Olympus, ki bo prispeval digitalne fotoaparate za vse kategorije.

Zavod LokalPatriot podarja zmagovalcem udeležbo na poletni fotografski delavnici Fotopub (6. avgust - 11. avgust 2007) in v novembru omogoči zmagovalcem udeležbo na slovesni podelitvi diplom v Strasbourgu, v palači Sveta Evrope.

Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.fotopub.com\, 30. aprila 2007.

Pravila natečaja so na drugi strani!

Pravila natečaja

  1. Natečaj je namenjen mladim od 10 do 20 let, ki so razdeljeni v dve starostni skupini: mlajša (od 10 do 15let) in starejša skupina (od 16 do 20 let)

Natečaj je anonimen.

  1. Vsaka fotografija naj bo opremljena z:
  2. avtorjevo šifro
  3. imenom fotografije
  4. krajem fotografiranja

V ovojnico s fotografijami naj bo dodana še zaprta ovojnica s šifro in z naslednjimi podatki:

  1. ime in priimek
  2. starost
  3. šola, ki jo udeleženec obiskuje
  4. naslov
  5. telefonska številka, številka mobilnega telefona, elektronski naslov
  1. Vsak udeleženec lahko pošlje do 4 fotografije velikosti 13x18 cm

Fotografije lahko pošljete tudi v digitalni obliki na CD-ju v .tif ali .jpg obliki po pošti ali po e-mailu izkusnja@fotopub.com

 Velikost 13x18cm 300 dpi / 2100 X 1500 pixlov

 Rok za oddajo fotografij je ponedeljek, 23. april 2007.

  1. Fotografije pošljite na naslov: LOKALPATRIOT, >Fotografska izkušnja<, p.p. 100, 8001 Novo mesto
  2. Od vsakega udeleženca bo izbrana le ena fotografija
  3. Strokovna komisija bo izbrala 4 zmagovalne fotografije (po 2 v vsaki kategoriji)

Avtor se strinja, da lahko zavod LokalPatriot uporablja poslane fotografije za promocijske namene natečaja in jih ne vrača. Avtor zadrži vse moralne in materialne pravice do fotografij.

več informacij: www.fotopub.com

 


 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 222, SI-3001 Celje, Slovenija izvedba: agencija Prepih