Začela se je sezona tekmovanj raketnih modelarjev 2000

 

Piše Anton Šijanec

Tabele z rezultati >>


Letos so raketni modelarji s svojimi tekmovanji začeli že zgodaj. Kot je že v navadi, so bili prvi na terenu najmlajši, ki so se 1. aprila zbrali na poligonu na Ljubljanskem barju. Nastopili so v treh kategorijah za mladinsko državno prvenstvo, odprto mestno tekmovanje in srečanje mladih tehnikov ljubljanske regije. Tekmovanja so potekala v organizaciji ARK Komarov in MZDTK Ljubljana.


Udeležba na tekmovanju je bila kar lepa, saj se je zbralo prek 40 tekmovalcev iz večine slovenskih klubov in enajstih ljubljanskih osnovnih šol. Skupaj z mentorji, starši in organizatorji se je tako zbralo okrog 60 ljudi. Lep in obetaven začetek tekmovalne sezone bi lahko rekli, če ga ne bi spet zagodlo vreme, ki je spomladi modelarjem pogosto nenaklonjeno.


Tekmovanje se je začelo ob 9.30 uri s kategorijo S3 (rakete s padali), tako v klasični različici FAI (35-centimetrski modeli), kot slovenski posebnosti S3B-nacional (50-centimetrski modeli). Prvi turnus je potekal brez zapletov, sredi drugega pa se je vreme nenadoma pokvarilo in močan dež ter veter sta preprečila nadaljevanje tekmovalnega dne. Organizatorji in tekmovalci so se odločili, da izpeljejo dva turnusa letov in na podlagi teh rezultatov korektno zaključijo najbolj množične kategorije raket s padali. Vsi udeleženci so se mokri in prezebli, a vendarle zadovoljni s svojimi dosežki odpravili domov. Vsa pohvala gre mentorjem mladih raketnih modelarjev, ki so zavzeto in kljub težkim razmeram s svojimi varovanci vztrajali do konca. V takih razmerah se je pokazala dobra pripravljenost tekmovalcev, ki je rezultat načrtnega dela mentorjev z mladimi. Na voljo so tudi sestavljanke oziroma kompleti modelov za vse kategorije, ki mladim omogočajo, da več časa lahko posvetijo končni dodelavi modelov in treningom letenja. Mentorji so vse bolj suvereni in nimajo več težav pri pripravah, električnem vžigu motorjev in izstreljevanju modelov. Nekaj preglavic je bilo le z modelarskimi raketnimi motorji, za katere pa sta bila deloma vzrok tudi slabo vreme in visoka vlaga, za katero so motorčki zelo občutljivi.


V Sloveniji že nekaj let tekmujemo v nacionalni kategoriji modelov raket s padalom, kjer so predpisani večji modeli, ki jih je laže izdelati in z njimi rokovati. Čeprav so leti teh modelov nižji in časi krajši, so bolj slikoviti, modeli pa se manj izgubljajo, kar je pomembno predvsem za najmlajše. Hkrati pa je raketno modelarstvo s tem postalo zanimivejše tudi za gledalce.


Raketni modelarji so si namreč zastavili veliko nalog, saj jih skupno čaka kar osem vikendov različnih dejavnosti od mladinskih in članskih državnih prvenstev, srečanj mladih tehnikov do strokovnih razstav, vrhunec sezone pa bo 13. svetovno prvenstvo na Slovaškem. Sezona se bo po tradiciji zaključila z 22. pokalom Ljubljane, enim najbolj priljubljenih in obiskanih tekmovanj raketnih modelarjev v svetu.


Nadaljevanje tekmovanja z raketoplani, ki je štelo za srečanje mladih tehnikov Ljubljane in odprto mestno tekmovanje je raketnim modelarjem uspelo izpeljati šele v petek, 21. aprila. Ker so za izvedbo tekmovanja v eni kategoriji običajno potrebne tri ure, so se modelarji in njihovi mentorji dogovorili za popoldanski termin med tednom. Zbrali so se mladi iz petih ljubljanskih osnovnih šol in kluba ARK Komarov. V prekrasnem sončnem vremenu so vsem uspeli korektni štarti. Z izjemo dveh so bili vsi leti tehnično brezhibni, za kar velja posebej pohvaliti tudi mentorje, ki so mlade modelarje dobro pripravili za nastop v zanje dokaj zahtevni panogi. V obeh konkurencah je znova slavil obetavni Miha Čuden.


Tako kot že vrsto let zapored je tudi letos (15. 4.) državno prvenstvo raketnih modelarjev v kategoriji raket s trakom S6A/2 organiziral Astronavtično-raketni klub Vega iz Sevnice. Tokrat je izpeljal tudi mladinsko prvenstvo v isti kategoriji in z raketoplani S4A, ki je zaradi slabega vremena 1. aprila v Ljubljani odpadlo. Tekmovanje je potekalo ob vzletno-pristajalni stezi Modelarskega kluba Krško.
Pri raketah s trakom je tako v članski kot mladinski konkurenci prvo mesto osvojil mladi Miha Čuden (ARK Komarov). Pri članih sta se za njim uvrstila Igor Štricelj (ARK Vega) in Ivan Turk (MMK Logatec).


Mladinsko prvenstvo z raketoplani se je nadaljevalo v izjemno močnem vetru, ki je začel pihati takoj po tekmi raket s trakom.


Mladinci, med katerimi je bilo nekaj takih, ki so sploh prvič nastopili na kakem tekmovanju, so kljub močnemu vetru opravili nekaj izvrstnih poletov in dokazali, da se znajdejo tudi v tako nemogočih razmeram. Najboljši so bili mladi Logatčani na čelu s Simonom Urbasom.


V kategoriji S3B-nacional je uspešno nastopila tudi mlada modelarka Lana Razpotnik.
Nekdanji mladinski svetovni prvak Tomaž Kogej se je tokrat prvič preizkusil tudi kot mentor. Eden od njegovih učencev je v S3A osvojil celo prvo mesto. Mladi Miha Čuden je z osvojitvijo naslova članskega in mladinskega državnega prvaka v S6A/2 dosegel svoj največji uspeh. Na sliki je v družbi z Igorjem Štricljem (2.) in Ivanom Turkom (3.).
Prizadevna mentorica Mateja Kozjek v modelarski šoli Mladinskega tehničnega centra MZDTK Ljubljana skrbi za najmlajše. Najmlajši raketni modelarji so navdušeni nad slovensko posebnostjo -- kategorijo S3B-nacional. Tovrstni modeli raket s padali so večji in leti bolj zanimivi. Tekmovalcem so bila za izstreljevanje modelov na razpolago štiri izstrelišča.
Tekmovalci, mentorji in starši so z zanimanjem spremljali trenutno stanje rezultatov na zbirniku tekmovanja. Med mladimi tekmovalci v S4A jih je bila večina še osnovnošolcev. Miha Čuden, OŠ Poljane, zmagovalec kategorije S3B-nacional.

 

(c) ARK Komarov 2000