Rdeča raketa

.

.
Klikni za shemo... .

Dne 27. junija 2001 smo člani Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane v bližini Cerkniškega jezera izstrelili več amaterskih raket za potrebe snemanja Mobitelovega televizijskega oglasa Rdeča raketa. Člani smo na prizorišču snemanja s pomočjo posebne lansirne rampe izstrelili pet enakih Rdečih raket z različnimi pogonskimi motorji. Štiri rakete so poganjali modelarski raketni motorji s totalnim impulzom 80 Ns (F25/F50), zadnja pa je letela z amaterskim motorjem lastne konstrukcije s totalnim impulzom 320 Ns in časom delovanja 4,5 sekunde. Zadnja raketa je dosegla višino nad 1.000 metrov.

Pri načrtovanju omenjenih raket so sodelovali sledeči člani kluba: Andrej Vrbec, Tomaž Kogej in Jože Čuden. Posebno premično lansirno rampo iz aluminija z električnim pogonom pa je izdelal Jože Ficko. Amaterski raketni motor je izdelal A. Vrbec, za elektroniko pa je poskrbel T. Kogej.

Dimenzije rakete, ki jo je oblikoval Primož Pislak iz Studia Luks, so bile prilagojene zahtevam reklamne agencije Agencija 41, ki je z našim sodelovanjem pripravila tudi barvno shemo. Ime Rdeča raketa pa izhaja iz Kosovelove poezije. Sporočilo reklamnega spota pa se glasi: z majhnimi koraki k visoki tehnologiji, oziroma od modela rakete do osvajanja vesolja. Režiser televizijskega oglasa je Vinči Vogue Anžlovar, idejno zamisel za reklamno akcijo pa je skoval Marko Peljhan.

 


Podatki o Rdeči raketi:
Premer trupa : 54 mm
Dolžina : 1200 mm
Celotna masa motorja : 660 g
Razpetina stabilizatorjev: 250 mm
Štartna masa : ~ 600 g
Dosežena višina : nad 1.000 m

Podatki o motorju Rdeče rakete:
Premer : 45 mm
Dolžina : 220 mm
Celotna masa motorja : 660 g
Totalni impulz : 320 Ns
Srednja potisna sila : 70 N
Čas gorenja : 4,5 s
Maksimalni delovni tlak : 20 bar


Rdeča raketa na motorizirani lansirni rampi.


Člani ARK Komarov, ki so sodelovali pri snemanju: J. Ficko, A. Vrbec, J. Čuden, A. Šijanec in T. Kogej.


Mobitelov televizijski oglas v WMV formatu (439 kB, 45 sekund).


Preizkus Rdeče rakete in lansirne rampe na Barju.

(c) ARK Komarov 2001