Reportaža


Mladi raketni modelarji začeli tekmovalno sezono
ANTON ŠIJANEC

Pri slovenskih raketnih modelarjih je že več let v navadi, da se na prvem tekmovanju v sezoni zberejo in med seboj pomerijo ravno najmlajši. Čez zimo pod vodstvom svojih mentorjev v klubih in osnovnih šolah izdelujejo svoje modele raket. Mnogi se takrat tudi prvič srečajo s samim športnim delom raketnega modelarstva. Letos se je tako sezona tekmovanj raketnih modelarjev začela v soboto 6. aprila na Ljubljanskem barju. Zbralo se je več kot 50 udeležencev iz treh slovenskih klubov Letalske zveze Slovenije (LZS), več ljubljanskih osnovnih šol in predstavnikov Mestne zveze organizacij za tehnično kulturo (MZDTK) Ljubljana. Tekmovanje so vzorno organizirali člani Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane ob pomoči kolegov in prijateljev iz drugih klubov in organizacij. Delegat LZS je bil Jože Čuden, glavni sodnik Matevž Dular, vodja tekmovanja pa Anton Šijanec. Tokrat je bilo tekmovalcem naklonjeno tudi vreme, ki je omogočilo izpeljavo obsežno zastavljenega programa. Tekmovanje je bilo zelo naporno, saj so mladi tekmovali v treh konkurencah in štirih tekmovalnih kategorijah raketnega modelarstva: raketah s padalom S3A/2, raketoplanih S4A, raketah s trakom S6A in nacionalni panogi raket s padalom S3B -- nacional.

Na mladinskem državnem prvenstvu LZS so novi državni prvaki postali Robert Bečaj (MMK Logatec) v kategoriji raket s padalom, Miha Čuden (ARK Komarov) v kategoriji raketoplanov in Andrej Zevnikar (ARK Vega iz Sevnice) v kategoriji raket s trakom. Delo z mladimi v klubih poteka uspešno. Največ mladincev je prišlo iz sevniškega kluba ARK Vega, žal pa se tekmovanja niso udeležili mladi člani ARK Apollo iz Novega mesta. Državno prvenstvo je bilo pomembno tudi za izbor mladinske državne reprezentance raketnih modelarjev LZS. Na podlagi dosežkov lanske in preteklih sezon ter ob pomoči aktualnih rezultatov trenutne forme je lahko direktor reprezentance Jože Čuden dokončno določil mladinski del državne reprezentance.

V konkurenci regijskega srečanja mladih tehnikov Ljubljane so se med seboj pomerili ljubljanski osnovnošolci. Potegovali so se tudi za mesta v ljubljanski ekipi, ki bo nastopila na državnem srečanju mladih tehnikov ZOTK Slovenije v Dolenjskih Toplicah. Udeležila se ga bosta prva dva uvrščena iz vsake tekmovalne kategorije. Najboljši osnovnošolci Ljubljane so bili letos Rok Malešič (OŠ dr. Vita Kraigherja) v kategoriji S3A/2, Miha Čuden (OŠ Poljane) v kategoriji S4A in Jure Božič (OŠ dr. Vita Kraigherja) v kategoriji S3B -- nacional. Pravilnik omogoča, da tekmovalcu na lansirnem mestu pomaga tudi trener. To vlogo so prevzeli njihovi mentorji, nekaterim pa so pomagali kar bolj zavzeti starši. Že med jutranjo registracijo modelov in tekmovalcev je bilo jasno, da je znanja o raketnem modelarstvu med mladimi vedno več, saj so bili vsi modeli izdelani korektno, pa tudi sami poleti modelov raket so potekali brez večjih težav. Letos so največ uspeha poželi varovanci mentorja Tomaža Kogeja, ki že več let vodi krožek raketnega modelarstva na OŠ dr. Vita Kraigherja.
Zelo zanimivo je bilo tudi odprto mestno tekmovanje Ljubljane, na katerem so skupaj tekmovali najmlajši, starejši in rekreativci. Posebej velja omeniti skupino najmlajših, še predšolskih otrok, ki so svoje modele čez zimo pripravljali v modelarski šoli MTC pod vodstvom mentorice Mateje Kozjek, ki pa se zaradi rojstva sina ni mogla udeležiti tekmovanja. Tako je mlade raketarje na tekmovanju spremljal in vodil njen mož Miha Kozjek, sicer mentor številnih raketnih modelarjev in trener mladinske reprezentance LZS.
Zadnje čase na vsakem tekmovanju raketnih modelarjev vidimo tudi izstrelitev amaterske rakete. Amaterska raketna tehnika je zahtevna dejavnost, katere namen je samostojno konstruiranje raketnih motorjev in gradnja večjih raket z vgrajeno najrazličnejšo opremo. Ker je za to potrebnega veliko znanja, izkušenj in preudarnosti, poteka izključno in samo v visoko strokovno usposobljenih okoljih. Tokrat smo videli štart, ki sta ga pripravila Andrej Vrbec in Tomaž Kogej, člana ARK Komarov. Izstrelila sta 6 kg težko amatersko raketo z raketnim motorjem 300 Ns in elektroniko, ki je odprla dve padali in izmerila višino poleta -- 599 m.

Tekmovalna sezona raketnih modelarjev tako doma kot v tujini bo tudi letos naporna. Doma nas čaka še osem članskih državnih prvenstev, udeležili pa se bomo tudi vsaj petih mednarodnih tekmovanj FAI. Letos bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo raketnih modelarjev v Pragi na Češkem. Žal bo zelo pozno, šele na začetku oktobra. Vrhunec in sklepno dejanje sezone pa bo tudi letos pri nas, v Sloveniji. Od 25. do 27. oktobra 2002 bo na Kamniškem polju potekalo mednarodno tekmovanje FAI raketnih modelarjev za 24. pokal Ljubljane v organizaciji članov ARK Komarov iz Ljubljane. Z veseljem ugotavljamo, da to tekmovanje, ki je med raketnimi modelarji v Evropi najbolj priljubljeno, na željo mnogih še naprej ostaja finale svetovnega pokala verige 23 tekmovanj po vsem svetu. Vsako leto se ga udeleži okrog 70 tekmovalcev iz najmanj 10 držav.

(c) ARK Komarov 2002