Reportaža o začetku sezone - mladinskem DP LZS 2003

.    
 

Začeli z najmlajšimi
Anton Šijanec

 
.

.

.

V navadi je že, da svoje zimsko delo in priprave prvi predstavijo najmlajši raketni modelarji. Že kar tradicionalna lokacija mladinskega državnega prvenstva raketnih modelarjev LZS je poligon na Ljubljanskem barju. Prizadevni člani ARK Komarov iz Ljubljane vsako leto organizirajo venček tekmovanj za najmlajše v štirih tekmovalnih kategorijah in treh različnih konkurencah. Srečajo se tako tisti najmlajši, še prvošolčki, ki svoje modele izdelujejo pod vodstvom mentorjev v modelarskih šolah, kot tisti malo starejši mladinci, ki že bolj samostojno delujejo v slovenskih klubih LZS, kjer gojijo raketno modelarstvo, v odpri kategoriji pa je tekmovalo tudi nekaj članov. Tako se je letos zbrala množica okrog šesdesetih tekmovalcev, organizatorjev, sodnikov in seveda staršev, ki so vsi skupaj pripomogli k temu, da je mladinsko državno prvenstvo odlično izpadlo, narava pa je s prelepim sončnim vremenom poskrbela, da naši najmlajši svojega prvega ali vsaj enega prvih tekmovanj ne bodo nikoli pozabili. Jutranjo registracijo modelov je izpeljal vodja tekmovanja Anton Šijanec, ki je v seznamu tekmovalcev našel kar nekaj novih imen, zato se za prihodnost raketnega modelarstva pri nas še ni potrebno posebej bati. Ker je bilo vreme ugodno, dnevi pa so spomladi še vedno kratki, je glavni sodnik Blaž Grgič kar pohitel in takoj po urdani odtvoritvi tekmovanja s slovensko himno in dvigom zastave dal znak za začetek tekmovanja.

Najprej so poletele rakete s padali v kategoriji S3A/2. Klub temu, da je bilo ozračje mirno, so modeli v močni termiki leteli zelo daleč in tekmovalci so jih s svojimi pomočniki le s težavo vračali. Novi državni prvak je postal novinec v svetu raketnega modelarstva Janko Rupnik iz MMK Logatec, sledil mu je državni reprezentat Andrej Zvenikar iz ARK Vega, Sevnica, tretje mesto pa je osvojil Iztok Rupnik, MMK Logatec.

Hkrati se se pričela tudi kategorija S3B nacional, večji modeli raket s padali v odprti konkurenci. Poleg peščice starejših, so tekmovali so predvsem najmlaji v konkurenci SMT Ljubljanske regije. Pokazalo se je, da brez dobrega mentorstva ne gre. Najboljši so bili tako ravno učenci Mateje in Mihe Kozjeka, izkušenih mentorjev modelarske šole MTC. Prvo mesto je osvojil Žiga Matjašec, sledila sta mu Luka Pavko in Matic Lenaršič.

Kot druga kategorija mladinskega državnega prvenstva je sledila kategorija prostoletečih raketoplanov S4A. Praviloma zelo zahtevna kategorija predvsem za mlade, saj morajo dobro pripraviti model za motorni vertikalni let ter hkrati zagotoviti njegovo brezhibno jadranje ob povratku. Najbolje je svojo nalogo opravil novi mladinski državni prvak Uroš Jenko iz ARK Vega, Sevnica, sledil mu je Robert Bečaj iz MMK Logatec, oba sta tudi člana državne reprezentance, na tretjem mestu pa jima je sledil novinec Iztok Rupnik iz MMK Logatec.

Rakete s trakom kategorije S6A so bile na vrsti kot zadnja kategorija mladinkega državnega prvenstva. Razlike v tej kategoriji so majhne in boj je praviloma hud. Najbolje se je odrezal novi državni prvak Miha Čuden iz ARK Komarov, Ljubljana, sledil mu je Uroš Jenko iz ARK Vega, Sevnica, oba sta tudi člana državne reprezentance, tretje mesto je ponovno osvojil novinec Simon Rupert iz ARK Vega.

Tekmovalni dan je lepo uspel. Na zaključni podelitvi mladinskih tekmovanj je vedno najlepše, ko vidiš zadovoljne, ponosne in nasmejane obraze tekmovalcev, še posebej tistih najboljših, ki prejmejo zaslužene medalje in diplome. Ostaja le želja in upanje, da bodo mladi s tem lepim športom živeli tudi v bodoče. Starejši se trudimo, da bi zagotovili kar se da ugodne pogoje za delo po klubih. Veliko delamo tudi na področju sistemskih okvirjev za delovanje našega športa in si prizadevamo za vspostavitev enakopravnega statusa med ostalimi športi. Kot največji problem letošnjega mladinskega zleta moramo izpostaviti le dejstvo, da delo z mladimi modelarji po osnovnih šolah močno zamira. Zato vsaj na tem mestu pozivamo predvsem učitelje tehničnega pouka, da ponovno oživijo krožke po osnovnih šolah. To je, če drugega ne, vsaj nihova moralna obvezost, saj so ravno oni prvi stik mladih s temi dejavnostmi, to pa je še kako pomembno, še posebej, če si zares prizadevajo za ohranitev pouka Tehnične vzgoje v osnovnih šolah.


Vodja tekmovanja Anton Šijanec, ARK Komarov in Roman Vaupotič, sekretar MZDTK Ljubjana v družbi Matica Lenaršiča (3), Žige Matjašca (1) in Luke Pavka (2) najboljših v kategoriji S3B-nacional rakete s padali.
(Foto: Iztok Matjašec)


Iztok Rupnik (3.), Janko Rupnik (1.) in Andrej Zvenikar (2.) najboljši v kategoriji DP LZS S3A - rakete s padali.
(Foto: Anton Šijanec)


Robert Bečaj (2.), Uroš Jenko (1.) in Iztok Rupnik (3.) najboljši v kategoriji DP LZS S4B - prostoleteči raketoplani.
(Foto: Anton Šijanec)


Uroš Jenko (2.), Miha Čuden (1.) in Simon Rupert (3.) najboljši v kategoriji DP LZS S6A - rakete s trakom.
(Foto: Anton Šijanec)


Najmlajši tekmovalci učenci Mateje Kozjek iz modelarske šole MTC MZDTK Ljubljana so bili letos izvrstno pripravljeni in zato tudi zasedli najvišja mesta. (Foto: Anton Šiajenc)

.


Mladi so si priročno delavnico za priprave modelov organizirali kar na tleh. (Foto: Igor Štricelj)


Model rakete s padalom tik pred pristankom. (Foto: Jan Prpič)

 


Model rakete s padalom
zapušča lansirno rampo.
(Foto: Jan Prpič)


Miha Čuden, državni prvak v kategoriji S6A, v spremstvu svojega trenerja očeta Jožeta, pripravlja svoj model raketoplana na polet.
(Foto: Jan Prpič)


Model rakete s padalom med letom. (Foto: Jan Prpič)


Žiga Matjašec, zmagovalec kategorije S3B nacional, pripravljen na polet svojega modela. (Foto: Jan Prpič)


Na jutranji registraciji se je zbralo veliko mladih tekmovalcev, manjkalo ni tudi novincev. (Foto: Igor Štricelj)


 

     

(c) ARK Komarov 2003