RAKETNO MODELARSTVO LZS V LETU 2002


Sezona 2002 je bila za raketne modelarje najbolj uspešna v vsej zgodovini tako slovenskega kot že pred tem jugoslovanskega raketnega modelarstva. Vsa bistvena tekmovanja so potekala po letnem planu. Organizirano je bilo osem tekmovanj za državno prvenstvo LZS v posameznih kategorijah z dobro udeležbo vseh slovenskih klubov, ki so jih organizirali ARK Komarov, ARK Vega in ARK Apollo. Odpadla so le državna prvenstva, ki jih kljub večkratnim poizkusom zaradi slabega vremena, ni bilo možno izpeljati. Na SP smo osvojili 11 medalj, od tega tri naslove svetovnega prvaka. Osvojili smo tudi tri nove svetovne rekorde ter na domačih tleh v velikem slogu zaključili serijo tekmovanj za svetovni pokal raketnih modelarjev.

DRŽAVNA PRVENSTVA RAKETNIH MODELARJEV

Državni prvaki v kategorijah raketnega modelarstva v tekmovalni sezoni 2002 so:

med člani v:

kategoriji S3B/2 (rakete s padali); Drago Perc, ARK Vega
kategoriji S4B (prostoleteči raketoplani); Tomaž Kogej, ARK Komarov,
kategoriji S6B/2 (rakete s trakom); Jože Čuden, ARK Komarov,
kategoriji S8E/P (RV raketoplani); Igor Štricelj, ARK Vega,
kategoriji S9B (žirokopterji); Miha Kozjek, ARK Komarov,

med mladinci pa v:

kategoriji S3A (rakete s padali); Robert Bečaj, MMK Logatec,
kategoriji S4A (prostoleteči raketoplani); Miha Čuden, ARK Komarov
kategoriji S6A (rakete s trakom); Andrej Zevnikar, ARK Vega

SVETOVNO PRVENSTVO RAKETNIH MODELARJEV

V dneh od 13. do 19 . oktobra 2002 je na športnem letališču Sazena pri Pragi potekalo 14. svetovno prvenstvo raketnih modelarjev. Udeležila se ga je 15-članska reprezentanca slovenskih raketnih modelarjev, ki so tekmovali v šestih od skupno osmih razpisanih kategorij, tako v mladinski kot članski konkurenci. Za naše modelarje je bilo prvenstvo izredno uspešno, saj so skupno dosegli kar 11 medalj, kar je največ v naši zgodovini tega športa, od tega dva naslova posameznega svetovnega prvaka in enega ekipnega.

Najboljši po kategorijah 14. SPRM 2002 pa so bili:

S1A (rakete za doseganje višine, mladinci):
1. mesto Miha Čuden, 2. mesto Andrej Zevnikar, 1. mesto ekipno

S1B (rakete za doseganje višin, člani):
1. mesto Anton Šijanec, 3. mesto Tomaž Kogej

S3A (rakete s padali, mladinci):
3. mesto Simon Urbas, 3. mesto ekipno

S3B (rakete s padali, člani):
3. mesto ekipno

S4B (prostoleteči raketoplani, člani):
3. mesto Miha Kozjek, 3. mesto ekipno

S8D (RV raketoplani-trajanje leta, mladinci):
2. mesto Robert Bečaj

Svoje kadre smo imeli tudi v sodniški ekipi SP, kjer je Primož Kuhar, član ARK Komarov, sodeloval kot vodja mednarodne ekipe sodnikov za makete kategorij S5 in S7.

Člani slovenske reprezentance raketnih modelarjev so tako ponovno dokazali svojo visoko športno raven, saj že od osamosvojitve Slovenije neprekinjeno ostajajo v samem vrhu svetovnega raketno modelarskega športa. V obdobju samostojne Slovenije so člani slovenske reprezentance raketnih modelarjev osvojili skoraj štirideset odličij na svetovnih in evropskih prvenstvih, od tega kar osem naslovov svetovnih prvakov. Pri tem nedvomno pomaga povezano delo vseh članov reprezentance, kakor tudi požrtvovalno delo z mladimi, ki večinoma črpajo znanje in izkušnje od najboljših na svetu, svojih starejših reprezentančnih kolegov.

RANGIRANJA ZA ŠPORTNIKA LETA PODKOMISIJE MK LZS ZA RAKETNO MODELARSTVO IN ŠK LZS

Na LZS izvajamo dve rangiranji športnikov. Prvo je rangiranje posamezne dejavnosti v podkomisiji, ki poteka po interni strkovni formuli ločeno za mladince in člane. V tej konkurenci so se najbolje odrezali med mladinci Andrej Zevnikar, 921 točk, Miha Čuden, 702 točk, Robert Bečaj, 666 točk in med člani Miha Kozjek, 740 točk, Igor Štricelj, 648 točk, Drago Perc, 607 točk. . Drugo rangiranje se izvaja v ŠK LZS in gre za konkurenco vseh športnikov v LZS, izmed naših športnikov kategorij S so kandidati za najboljše v LZS Miha Čuden s 600 točkami, Anton Šijanec s 570 točkami in Andrej Zevnikar s 528 točkami.

MEDNARODNA FAI TEKMOVANJA ZA SVETOVNI POKAL

Tudi na mednarodnih tekmovanjih, ki so v koledarju FAI in štejejo za svetovni pokal so naši tekmovalci dosegali izjemne rezultate. V Krupki, Češka republika, je Miha Čuden, ARK Komarov v kategoriji S6B (rakete  trakom) dosegel 6. mesto. Naši tekmovalci so se udeležili tudi FAI tekmovanja za Sirmium Cup v Sremski Mitrovici, Srbija in Črna gora, kjer so dosegli vidne rezultate, med najboljšimi pa so bili Miha Kozjek, ARK Komarov z 2. mestom in Blaž Grgič, ARK Komarov s 3. mestomv kategoriji S4B (prostoleteči raketoplani), v prvo deseterico kategorije S6B (rakete s trakom) sta se udeležila Tomaž Kogej in Anton Šijanec, oba ARK Komarov, zmago v kategoriji S8E/p (RV raketoplani) je dosegel Blaž Grgič, ARK Komarov, najbolj pa je bila vzpodbudna naša zmaga v še vedno novi kategoriji S9B (žirokopterji), ki jo je dosegel Miha Kozjek, na 4. in 6. mestu pa sta mu sledila še Andrej Vrbec in Anton Šijanec, vsi ARK Komarov..

DOMAČE MEDNARODNO FAI TEKMOVANJE IN FINALE SVETOVNEGA POKALA

Oktobra se je zaključila sezona tekmovanj raketnih modelarjev za svetovni pokal, to se je že tradicionalno zgodilo na izvrstno pripravljenem mednarodnem FAI tekmovanju raketnih modelarjev za 24. pokal Ljubljane v organizaciji članov ljubljanskega ARK Komarov. Tekmovanja se je udeležilo preko 70 tekmovalcev iz devetih evropskih držav. Tekmovanje je po izjavah mnogih udeležencev vrhunec svetovnega dogajanja v raketnomodelarskem športu. Tudi na edinem domačem FAI tekmovanju, ki so ga organizirali domači tekmovalci tekmovalni uspehi niso izostali. Med najpomembnejšimi je bila zmaga Mihe Kozjeka, ARK Komarov in tretje mesto Igorja Štriclja, ARK Vega v kategoriji raket s padali S3B/2 ter zmaga Igorja Štriclja, ARK Vega in četrto mesto Predraga Hluchyja, ARK Komarov v kategoriji raket s trakom S6B.

OSTALA DOMAČA TEKMOVANJA

Člani in športniki LZS so tudi sodelovali pri izvedbi tekmovanj sistema Srečanja mladih tehnikov, tako na regijskih kot državnem nivoju. Ta tekmovanja, namenjena osnovnošolcem, so zelo pomembna kot baza najmlajših novih tekmovalcev v LZS.

SVETOVNI REKORDI

Pretekla sezona je bila uspešna tudi pri postavljanju rekordov. Prvi, ki je uspel doseči ta laskavi naziv je bil Drago Perc, ARK Vega, z novim svetovnim rekordm v kategoriji S3B (rakete s padalom), jeseni pa sta mu sledila še Miha Čuden, ARK Komarov, z novim svetovnim rekordom v kategoriji S1A (rakete za doseganje višine) in Anton Šijanec, ARK Komarov, z novim svetovnim rekordom v kategoriji S1B (rakete za doseganje višine). Vsi trije rekordi so tudi novi državni rekordi.

OSTALE STROKOVNE AKTIVNOSTI

Na področju amaterske raketne tehnike, ki jo gojijo v ARK Komarov, je bilo izvedenih več uspešnih lansiranj. Zastavljeni so tudi projekti dvostopenjskih raket. Raketno amatersko tehniko so pričeli gojiti tudi v ARK Apollo in opravili tudi že prve uspešne testne lete. Člani ARK Komarov so tudi nastopili na "Smotri raketne amaterske tehnike" v Garešnici, Hrvaška, kjer so z izvrstnimi poleti amaterskih raket zabeležili lep uspeh in si prislužili tudi reportažo na hrvaški nacionalni televiziji HTV.

Velja tudi omeniti, da je ARK Komarov uspel zagnati tudi novi tekmovalni poligon na Ljubljanskem barju pri Bistri.

PODMLADEK

Pri širjenu baze med mladimi še vedno potekajo aktivnosti in sodelovanje s sistemom Srečanja mladih tehnikov. Poleg izvedbe teh tekmovanj, člani LZS sodelujejo pri izobraževanju tako mentorjev po osnovnih šolah, kot mladih neposredno. V vseh slovenskih klubih raketnega modelarstva potekajo tečaji za najmlajše, člani vodijo krožke po osnovnih šolah, pomembno pa je tudi sodelovanje mentorjev iz naših vrst v modelarski šoli MTC MZDTK Ljubljana.

PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI

Vezano na velike uspehe na SP in domači zaključek svetovnega pokala je bila tudi medijska aktivnost visoka. Reportaže in strokovni članki so bili objavljeni v večih regionalnih časopisih, dnevniku Delo, strokovni reviji TIM, reviji Naša krila, internetnih straneh in TV. Zelo odmevna je bila tudi predstavitev našega športa na razstavi Dnevi tehnične kulture na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer je ARK Komarov sodeloval s svojim razstavnim prostorom in podrobno seznanil javnost s preteklimi velikimi uspehi članov LZS, dejavnostjo in športom.

 Predsednik PK MK LZS za S.
 Anton Šijanec, l.r.

Ljubljana, januar 2003
 

c) ARK Komarov 2003