Mediji o nas: Naša krila - 24. pokal Ljubljane


24. pokal Ljubljane
ANTON ŠIJANEC

Slovenci znamo marsikdaj presenetiti, tudi z organizacijo prireditev, kakršnih ni nikjer drugod. Ena takih je mednarodno FAI tekmovanje raketnih modelarjev za pokal Ljubljane, ki je več kot zgolj tekmovanje. Je zadnje v sezoni, finale svetovnega pokala, največje in po izjavah mnogih udeležencev najbolj priljubljeno srečanje raketnih modelarjev. Vsekakor pa je to tekmovanje z najdaljšo tradicijo v svetu, saj se izvaja neprekinjeno že skoraj četrt stoletja. Letos bo tako praznovalo srebrni jubilej, 25 let neprekinjenega izvajanja. Vse to dokazuje veliko zavzetost, vztrajnost in prizadevnost članov Astronavtsko raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane.

Tekmovanje za 24. Pokal Ljubljane je potekalo od 25. do 27. oktobra na zdaj že uveljavljeni lokaciji pod vasjo Križ pri Kamniku, le slab teden po zaključku svetovnega prvenstva. Časovna stiska organizatorjev je bila velika, saj so bili praktično vsi ključni ljudje hkrati tudi člani slovenske reprezentance raketnih modelarjev in so se vrnili domov tik pred zdajci. Obstajala je tudi bojazen, da zaradi pravkar končanega svetovnega prvenstva udeležencev ne bo toliko kot običajno. Kljub temu se je vse lepo izteklo, klubsko tovarištvo je premagalo časovo stisko, mik tekmovanja med evropskimi tekmovalci pa je privabil skoraj vse stalne udeležence in še nekaj novih. Nazadnje se je na jutranji otvoritvi tekmovanja zbralo več kot 80 tekmovalcev, organizatorjev in sodnikov iz devetih držav.

Prvi tekmovalni dan se je takoj začelo zelo zares -- na sporedu so bile kar tri kategorije prostoletečih modelov. Tekmovalni poligon, ki je bil postavljen na zemljišču gospe Marte Kos iz Križa, je bil izvrstno pripravljen, zato je glavni sodnik Marjan Čuden lahko brez obotavljanja napovedal začetek tekmovanja.
Prva je bila na programu kategorija raket s padalom S3B/2, kjer že dve leti veljajo nova pravila, ki so nesmiselna v točki previsokega impulza raketnih motorjev, kar povzroča previsoke in predolge lete modelov. Časomerilci jih v zraku težko spremljajo, temovalci pa imajo preveč težav z vračanjem modelov. Predlog organizatorjev, da se moč motorja prepolovi, so tako vsi tekmovalci sprejeli z navdušenjem in tekmovanje je bilo zato precej bolj napeto in razgibano. Maksimalnih časov je bilo bistveno manj in pomembna je bila vsaka sekunda. Na koncu je slavil naš reprezentant Miha Kozjek iz domačega kluba, sledila pa sta mu moskovski gost Vitalij Majboroda in Igor Štricelj iz sevniškega ARK Vega.

Kot druga je bila na vrsti kategorija prostoletečih raketoplanov S4B, kjer je z novo konstrukcijo raketoplana -- letečim krilom prepričljivo zmagal ruski tekmovalec Vladimir Hohlov, za njim pa sta se uvrstila Čeh Jaromir Chalupa in njegov moskovski klubski kolega Vitalij Majboroda. Poleg obeh Rusov so bili njunega uspeha veseli tudi organizatorji, saj bodo njuni dosežki gotovo spodbuda tudi drugim ruskim modelarjem, da bi se bolj množično udeleževali Pokala Ljubljane.
Po odmoru in kosilu se je v popoldanskih urah začelo tekmovanje v kategoriji raket s trakom S6B. Tudi tu nova pravila delajo preglavice s premočnimi raketnimi motorji, čeprav manj izrazito. Kljub temu smo bili priče številnim dolgim poletom, ki so se pogosto končali sredi sicer zelo oddaljene koruzne njivi. Boj med posamezniki je bil hud, na koncu je slavil naš reprezentant in v preteklosti že zmagovalec svetovnega pokala v tej kategoriji, Igor Štricelj iz ARK Vega. Sledila sta mu stalna gosta pokala Ljubljana Poljaka Jerzy Boniecki in Jerzy Kolodziej.

Zvečer so se vsi tekmovalci zbrali na banketu in podelitvi diplom, nagrad in plaket najboljšim prvega dne. Direktor tekmovanja Anton Šijanec in predsednik organizacijskega odbora Jože Čuden sta jim podelila unikatno izdelane "zmajčke", tradicionalna odličja na Pokalu Ljubljane. Večer se je ob prijateljskem klepetu udeležencev in v sproščenem okolju planinskega doma v Kamniški Bistrici zavlekel še dolgo v noč.

Nedelja je bila tretji in hkrati tudi zadnji dan tekmovanja. Na lansirnih rampah so se pojavili modeli RV-raketoplanov, okoli njih pa njihovi izkušeni piloti. Strokovni vodja tekmovanja v tej kategorije Ivan Turk jih je razvrstil v pet predtekmovalnih skupin, na koncu pa so se najboljši pomerili še v finalu. Tudi tokrat se je najbolje odrezal naš stalni gost, Arthur Hunziker iz Švice, sledila sta mu tudi že stari znanec Jerzy Kolodziej iz Poljske, treje mesto in svojega prvega zmajčka pa si je priboril drugi švicarski tekmovalec Daniel Studiger.

Že v petek in soboto je ekipa sodnikov za makete, ki jo je vodil Primož Kuhar, opravila statično ocenjevanje prijavljenih letečih maket raket kategorije S7. Razplet je bil kar pričakovan, saj se je tekmovanja spet udeležil večkratni zmagovalec svetovnega pokala in ljubljanskega tekmovanja v tej kategoriji, Latvijec Arnis Bača, ki je na koncu zasluženo ponovno osvojil obe lovoriki. Za njim sta se uvrstila Anglež Stuart Lodge in učenec velikega Bače, mladi Edgars Zvirgzdis.

Krog uradnih FAI kategorij in kategorij svetovnega pokala je bil tako sklenjen. Mednarodna žirija FAI v sestavi Krešimir Pavleš iz Hrvaške, Tomaš Sladek iz Češke ter predsednik žirije Roman Ložar iz Slovenije so pohvalili res izvrstno in požrtvovalno delo članov ARK Komarov iz Ljubljane pri organizaciji tekmovanja in podpisali uradne rezultate tekmovanja.

S tem pa dogajanja še ni bilo konec; v lepem sončnem nedeljskem popoldnevu je sledila še tradicionalna kategorija "nenavadnih modelov", ki je pri tekmovalcih in gledalcih izredno priljubljena. Udeleženci so pripravili vrsto zanimivih nemogočih modelov, ki so vsi bolj ali manj uspešno vzleteli - v zabavo udeležencev in številnih gledalcev. Najbolj se je izkazal Kristjan Crnoja iz novomeškega ARK Apollo -- zmagal je z natančno izdelano maketo povečanega mobilnega telefona, ki je pred poletom tudi zvonil in vibriral. Člani ARK Komarov iz Ljubljane so ob zaključku, kot je že v navadi, izvedli še nekaj poletov večjih raket z amaterskimi raketnimi motorji, tokrat pa so se jim s svojo raketo pridružili tudi člani ARK Apollo iz Novega mesta.

Vsi ljubitelji raketnega modelarstva se že veselijo jubilejnega 25. pokala Ljubljane, ki bo za vse gotovo res pravi praznik.

 

(c) ARK Komarov 2003