Fotoreportaža: 22. pokal Ljubljane

22. Pokal Ljubljane
Ljubljana / Kamnik, 13.-15. 10. 2000
>> Rezultati tekmovanja >>

Vsako leto sredi oktobra se tedaj že pospravljene kmetijske površine Kamniškega polja za tri dni spremenijo v pravi mali kozmodrom, s katerega vzletajo proti nebu raketni modeli različnih tekmovalnih kategorij. Slovenija je takrat nekaj časa v središču pozornosti svetovne raketnomodelarske srenje. Pokal Ljubljane je namreč mednarodno tekmovanje FAI, s katerim se konča niz tekmovanj za svetovni pokal, Kamnik pa končni cilj najboljših raketnih modelarjev Evrope tudi iz tako oddaljenih držav, kot so Španija, Velika Britanija ali Latvija.

Čeprav je od SP na Slovaškem minil komaj slab mesec, je 22. Pokal Ljubljane privabil blizu 50 raketarjev iz desetih držav, ljubljanski komarovci, prireditelji te najbolj ugledne mednarodne prireditve, pa so se lahko znova izkazali tudi kot dobri gostitelji in izvrstni organizatorji. K prijetnem športnem vzdušju je svoje prispevalo za ta čas izredno toplo sončno vreme, ki je omogočilo vrsto izjemnih dosežkov, med drugim tudi nova slovenska državna rekorda v S5B - 405 m (J. Čuden) in S8E - 19 min. 35 sek. (I. Turk).

Uvodna kategorija so bile rakete s padalom. Po srebrni medalji naših reprezentantov v S3A na SP je bilo pričakovati ogorčen boj za stopničke prav med našimi reprezentanti in nekaterimi tujimi mojstri te panoge, vendar sreča tokrat ni bila na strani naših asov. Enaka napaka pri odpiranju padala, ki se zgodi zelo poredko, je iz boja za vrh izločila tako svetovnega prvaka Draga Perca kot bronastega Andreja Vrbca in Miho Kozjeka. Od naših se je najbolje odrezal Blaž Grgič, vendar je moral priznati premoč tokrat izrednega Zagrebčana Joza Ivančiča, ki je v napetem fly-offu dosegel najboljši rezultat.

Pri raketoplanih je po napeti tekmi slavil španski mojster Jordi Roura. V korak mu je sledil Čeh Jaromir Chalupa, nedaleč za njim pa naš najboljši Predrag Hluchy (3.). Stopničkam se je močno približal Drago Perc (5.), ki tudi v tej kategoriji dosega vedno boljše rezultate. Ob tem velja pripomniti, da je večina najboljših nastopila z modeli z zložljivim krilom.

Pred nastopom v S6A je bil najbolj miren mladinski svetovni prvak Bartosz Boniecki, ki si je že pred tem zagotovil zmago v svetovnem pokalu. Kljub temu je šlo za prestižno tekmo, v kateri je nastopila cela plejada dobitnikov medalj z zadnjega SP. Svetovni prvak Živan Josipović (Jug.) je sicer ponovil svoj dosežek s SP, toda kdo bi si mislil, da bo prav do zadnje objave rezultatov trepetal pred našim mladinskim reprezentatom Miho Čudnom, ki je po dveh letih z obema maksimumoma celo vodil, na koncu pa samo za 7 sekund zaostal za prvakom. Tesno je šlo tudi na naslednjih mestih. Tretje mesto si je s Hrvatom Vidovićem razdelil Drago Perc, peto pa je s sekundo manj osvojil Jože Čuden. Res izjemna tekma!

Naslednji dan sprva ni kazalo, da se bo megla nad Kamniškim poljem sploh dvignila, zato so bile po daljšem čakanju najprej na vrsti makete kategorije S7. Bili smo priče poletom poljskih arian, češkega saturna V, angleškega vertikala 1 in vrhunca v panogi, tristopenjskega sojuza TM, s katerim je Arnis Bača v prvih sončnih žarkih, ki so predrli meglo, še enkrat dokazal svoje mojstrstvo in osvojil prvo mesto na tekmi in skupno v svetovnem pokalu.

V nadaljevanju tekmovanja so se pomerili piloti z RV-raketoplani. Logatčan Ivan Turk, naš trenutno najboljši v kategoriji S8E, ni niti za hip dopustil dvomov o zmagovalcu. Z najboljšim dosežkom fly-offa in novim državnim rekordom je prepričljivo osvojil prvo mesto pred presenečenjem tekme, Denisom Grgurićem iz zagrebškega ARAK Dubrava.

V mirnem sončnem vremenu so imeli tudi tekmovalci v S5B priložnost pokazati, kaj zmorejo. Dvostopenjski leti nike cajunov naših reprezentantov so bili spet primer "za učbenik". Najboljši je bil Jože Čuden, svetovni prvak v S1B, z novim državnim rekordom 405 m pred Andrejem Vrbcem in Poljakom Krzywinskim. Reprezentanta Miha in Mateja Kozjek sta nastopila le v konkurenci za DP in zasedla 2. in 3. mesto za skupnim zmagovalcem J. Čudnom.

Uspešno prireditev so z izstrelitvami večjih raket popestrili italijanski modelarji pod vodstvom Stefana Figonija ter ob zaključku tekmovanja še poleti show modelov. Nedvomno glavna atrakcija pa je bil spektakularni polet maksimakete V-2 z amaterskim raketnim motorjem 600 Ns lastne konstrukcije, ki sta ga izvedla Andrej Vrbec in Tomaž Kogej.
..


Jože Čuden je s prvim mestom v S5B in novim državnim rekordom zaokrožil niz uspešnih nastopov z maketo nike cajun.


Ob zaključku 22. Pokala Ljubljane sta člana ljubljanskega ARK Komarov, Andrej Vrbec in Tomaž Kogej, izvedla uspešno izstrelitev maksimakete rakete A 4 (V-2). Poganja jo motor amaterske izdelave s totalnim impulzom 600 Ns; odpiranje padala je radijsko s pomočjo RV-naprave.


Mladi Miha Čuden (2.) in svetovni prvak, Beograjčan Živan Josipović (1.) sta bila pri raketah s trakom (S6A) razred zase.


Igor Štricelj si je z uspešnimi nastopi v S8E zagotovil mesto v ekipi, ki bo nastopila na naslednjem evropskem prvenstvu.


Prizor z ocenjevanja: makete raket ariane in vertikal 1 v ozadju pa višinske makete maxus in nike cajuni domače ekipe


Draga Perca je napaka pri odpiranju padala prav v zadnjem krogu fly-offa raket s padalom veljala višje uvrstitve.

Poljak Wojciech Krzywinski ob prijavi pred štartom in predstavitvi svoje makete ariane II mednarodnim sodnikom.


Dvostopenjska maketa rakete ariane II poljskih raketarjev v oblaku dima zapušča lansirno rampo.


Z zmago v S7 je Arnis Bača (Latvija) postal tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala v tej kategoriji.

Čeh Jaromir Chalupa je tekmoval v vseh kategorijah in dosegel vrsto lepih uvrstitev. V S7 je nastopil z maketo saturn V.

A

B

C

D

(c) ARK Komarov 2001