Jubilejni 20. Pokal Ljubljane

Jubilejni 20. Pokal Ljubljane


Tekmovanje z najdaljšo tradicijo v
FAI

Joze Cuden
Foto: Stuart Lodge in Anton ŠijanecLjubljanski Astronavtsko-raketarski klub, ki bo letos praznoval trideseto obletnico ustanovitve je oktobra zaokrozil se eno obdobje - 20 let, odkar prireja tekmovanje za pokal Ljubljane. Vztrajnost in zavzetost, s katero ga prizadevni clani pripravijo vsako jesen, je botrovala castitljivemu jubileju, saj je tekmovanje, ki je preraslo iz nekdanjega zveznega, danes eno najuglednejsih v svetu, vsekakor pa z najdaljso tradicijo v
FAI. Kot zadnjemu v dolgi sezoni mu je tudi tokrat pripadla cast finalne prireditve svetovnega pokala. Zadnja tri leta poteka na povrsinah Agroemone na Drnovem pri Kamniku. Prav tu so izvrstne razmere za tekme modelarjev, o cemer so se prepricali tudi udelezenci SP pred dvema letoma.

Udelezba na ljubljanskem tekmovanju je bila vedno mnozicna in tudi tokrat je bila povsem na ravni finala svetovnega pokala. V sestih panogah se je pomerilo vec kot 50 modelarjev iz 9 drzav: Hrvaske, Italije, Jugoslavije, Latvije, Poljske, Slovaske, Svice, Velike Britanije in Slovenije.

Kot je ze obicaj, je bilo najprej na vrsti tekmovanje raket s padalom (S3A). V tej klasicni panogi je pogoj za uvrstitev v vrh, trikrat doseci maksimalni cas, kajti v tako mocni konkurenci vsak spodrsljaj pomeni slovo od najvisjih mest. S polnim izkupickom se je v fly-off uvrstilo kar osem tekmovalcev, med njimi tudi dva nasa, Andrej Vrbec in Mitja Muhvic. Na veliko veselje domacinov si je v napetem finalu prvega »zlatega zmaja« priboril prav Kamnican Mitja Muhvic, srebrnega je dobil Zoran Katanic iz Sremske Mitrovice, bronastega pa Jozo Ivancic iz zagrebskega kluba ARAK Dubrava.

Pri raketah s trakom je slo tudi za koncno odlocitev v svetovnem pokalu. Nas Igor Stricelj, ki je bil v dveh zaporednih sezonah skupni zmagovalec v tej panogi, tokrat ni posegel v boj za sam vrh. Kljub temu da so se na prvih stirih mestih zvrstili Jugoslovani, je veliki met vendarle uspel Italijanu Mazzarachiu (5.), ki je bil vse leto med najboljsimi. Od nasih najuspesnejsi Igor Stricelj je zasedel 6. mesto.

Dosezki pri raketoplanih so pokazali, da so mnogi modelarji v izvrstni formi in ni dosti manjkalo, da bi prvouvrsceni, Slovak Zitnan, naletel vse tri lete maksimalno. Drugo mesto je zasedel poljski mladinec Bartosz Boniecki. S tretjim mestom pa se je znova izkazal nas veteran Egon Engelsberger. Razveseljuje tudi napredek nasih najmlajsih, saj se je tik za njim na cetrto mesto povzpel mladi up Domen Hluchy.
Napovedanemu poslabsanju vremena se je naslednji dan se uspelo izogniti tekmovalcem z radijsko vodenimi raketoplani (S8E). Razplet fly-offa je bil tudi tu izjemno razburljiv. V njem sta imela glavno vlogo vodilna v svetovnem pokalu, Slovaka Mokran in Zitnan. Kot ze na nekaj tekmah je bil spet za odtenek boljsi Zitnan. Ne gre pa prezreti tudi dosezkov nasih, saj se je z novim, aerodinamicno izjemno dodelanim modelom na tretje mesto uvrstil Bogdan Makuc. Ce bi pred tem opravil nekaj vec trenaznih letov, bi bil izid tekme najbrz bistveno drugacen. Dobro pripravljenost sta pokazala tudi Ivan Turk (4.) in Bogo Stempihar (5.).

Makete so startale ze v dezju, vendar to ni motilo svetovnih mojstrov, kot sta Latvijec Baca ali Poljak Krzywinski, ki sta s poletoma maket sojuza in ariane razgrela ze nekoliko premrazene gledalce in sodnike. Zmagal je Baca, ki je z vrhunsko izdelano maketo sojuza vodil ze po staticnem ocenjevanju in s tem osvojil tudi svetovni pokal v S7.

Ko je ze kazalo, da s poleti visinskih maket ne bo nic, je dez le nekoliko ponehal, da so lahko odstartali tudi tekmovalci v S5B. Tokrat so domaci raketarji povsem zasencili lanske zmagovalce, Poljake. Vsem so brez napake lepo uspeli dvostopenjski leti. Prvo mesto je zasedel Joze Cuden, drugo Andrej Vrbec, na tretjem pa je le po zaslugi zaloge tock z ocenjevanja Poljak Krzywinski za las prehitel Matevza Dularja.
Kljub dezju, ki je ob koncu nekoliko pokvaril razpolozenje, so bili organizatorji delezni stevilnih pohval za odlicno izvedbo tekmovanja - po mnenju mnogih gostov najboljsega letos.

Fotografije...