Reportaža

Spomladi pet novih članskih državnih prvakov
in novi svetovni rekord

ANTON ŠIJANEC

Letošnja sezona raketnih modelarjev poteka zelo usklajeno in po planu. V veselje vseh tekmovalcev je bilo v spomladanskem delu za nami že kar pet najpomembnejših državnih prvenstev. To je še posebej pomembno za člane državne reprezentance raketnih modelarjev LZS, ki so te priložnosti izkoristili tudi za trening in kot izhodišče za njihove zaključne priprave pred nastopom na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki bo od 13. do 20. okrobra v mestu Sazena na Češkem. Udeležilo se ga bo 16 najboljših slovenskih mladincev in članov v večini od osmih razpisanih kategorij svetovnega prvenstva.

Sezona članov se je začela z napornim tekmovalnim vikendom

Najprej so člani ARK Vega iz Sevnice v soboto 11. maja pripravili člansko državno prvenstvo v kategorijah S6B -- rakete s trakom in S8E/p - RV-raketoplani s pristajanjem na cilj. V rosnem jutru so se na tekmovalnem poligonu novomeškega letališča Prečna zbrali nastopajoči iz vseh štirih slovenskih klubov raketnih modelarjev. Tekmovanje se je pričelo s kategorijo S6B, kjer se je pomerilo 14 tekmovalcev. Sprva se je vse odvijalo precej spokojno, saj so bili tekmovalci še utrujeni od priprav, leti modelov v drugem turnusu pa so že nakazovali najboljše. Zadnji tretji turnus je ponovno pokazal, da inovacije in izkušnje še vedno pomenijo največ, končni seštevek časov vseh treh letov je tako na mesto novega državnega prvaka kategorije S6B postavil našega najbolj izkušenega raketnega modelarja Jožeta Čudna, ARK Komarov, tesno pa sta mu sledila Igor Štricelj in Boris Jenko, oba ARK Vega.
Tekmovalni dan se je nadaljeval s kategorijo S8E/p, kjer na tekmovanjih že dalj časa pogrešamo tekmovalce starejše generacije, zato pa mlajši člani več kot uspešno nadaljujejo njihove uspehe, kar so potrdili tudi s tretjim mestom ekipno na lanskem EP. Po treh letih je največji seštevek točk iz letenja in natančnega pristajanja zbral Igor Štricelj, ARK Vega, sledil mu je klubski kolega Borut Lendaro, tretje mesto pa je osvojil Blaž Grgič, ARK Komarov.
Vzporedno s kategorijama državnega prvenstva je v odprtem turnusu potekalo tudi tekmovanje za celoletni ciklus tekmovanj z raketami s padalom kategorije S3B-nacional, ki sicer ni uradna kategorija LZS in FAI, je pa zaradi večjih dimenzij konstrukcije modela pri tekmovalcih zelo priljubljena. Tokrat je zmagal ekspert za kategorije raket s padalom Drago Perc, ARK Vega, sledil mu je klubski kolega Boris Jenko, tretje mesto pa je osvojil Anton Šijanec, ARK Komarov. Spremenljivo vreme je zdržalo do konca, tako da se je prva ploha ulila šele med podelitvijo medalj. Organizacijo je vzorno vodil Srečko Lendaro, ki je bil tudi glavni sodnik, delegat LZS pa je bil Anton Šijanec.
Naslednji dan, v nedeljo 12. maja, se je karavana raketnih modelarjev ustavila v Šentjerneju, kjer je v organizaciji ARK Apollo iz Novega mesta potekalo državno prvenstvo v kategorijah S3B -- rakete s padali in S4A -- prostoleteči raketoplani. Tekmovanje se je pričelo s kategorijo S3B, kjer smo Slovenci že zadnjih deset let v svetovnem vrhu. Tekmovanje je bilo zelo napeto že od samega začetka, saj so se maksimalni časi letov kar nizali drug za drugim. Že takoj je bilo jasno, da brez dodatnih letov (fly-offa) ne bo šlo. Po koncu zadnjega turnusa sta v boju za prvo mesto na DP ostala največja favorita Drago Perc, ARK Vega, ki je v tej kategoriji že dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka in Andrej Vrbec, ARK Komarov, ki je že nekaj let nepretrgoma držal naslov državnega prvaka, na EP in SP pa dosegal najvišja mesta. V dodatnem letu sta svoje modele raket izstrelila praktično hkrati in letela dolgo, zelo dolgo, izvrstno in izenačeno, na koncu pa so bili sodniki zaradi slabe vidljivosti in res zelo dolgih letov prisiljeni ustaviti štoperice. Tokrat je bil boljši Drago Perc, ki je tako v tej kategoriji prvič osvojil naslov državnega prvaka pred velikim tekmecem Andrejem Vrbcem, tretje mesto pa je zasedel Rok Žunič, ARK Apollo, ki je hkrati tudi vodil organizacijo tekmovanja. Zmagovalni dodatni let je Dragu zadostoval tudi za postavitev svetovnega rekorda, kar je nov dosežek v seriji vrhunskih rezultatov Draga Perca v kategoriji raket s padalom.
Sledila je kategorija S4B, kjer smo v konkurenci poleg favorita, aktualnega evropskega prvaka Mihe Kozjeka, ARK Komarov, imeli še več izvrstno pripravljenih tekmovalcev. Po ogorčenem boju je na koncu slavila mlajša generacija članov. Novi državni prvak v kategoriji S4B je postal Tomaž Kogej, ARK Komarov, sledila pa sta mu klubska kolega Blaž Grgič in Predrag Hluchy. Tudi v nedeljo je potekalo tekmovanje v ciklusu S3A-nacional, le da je tokrat trojno zmago dosegla družina Jenko s prvim mestom sina Borisa, ki sta mu sledila oče Marjan in mlajši sin Uroš, vsi ARK Vega. Tudi na nedeljskem tekmovanju je bil glavni sodnik Srečko Lendaro, delegat LZS pa Anton Šijanec.

Po premoru so se člani ponovno zbrali 13. julija 2002

Po dvomesečnem premoru so se člani ponovno zbrali 13. julija 2002 na poligonu pri Bistri na Ljubljanskem barju na tekmovanju in raketarskem pikniku v organizaciji članov ARK Komarov iz Ljubljane. Potekalo je drugo državno prvenstvo v novi kategoriji S9B žirokopteri. Cilj nove kategorije je doseganje trajanja prostega leta z modelom, ki poleti kot raketa, zaviralni pristajalni sistem pa izkorišča avtorotacijo rotorja. Model ima v svojem trupu zložen rotor, ki ga v najvišji točki leta izvrže, le-ta se razpre in se prične vrteti ter tako zavira model. Da bi lažje razumeli za kaj gre, naj omenim pristajanje semena z drevesa gaber ali pa sistem reševanja, ki ga uporabljajo piloti helikopterja pri morebitni nenadni odpovedi motorja. Podobno kot na prvem državnem prvenstvu te kategorije so tudi tokrat tekmovalci pripravili zelo različne konstrukcije modelov in poleg tekmovanja tako tudi preizkušali, kateri model se bo najbolje obnesel. Po treh tekmovalnih letih se je najbolje izkazal Miha Kozjek, član ARK Komarov in tako postal novi državni prvak v kategoriji S9B, sledila sta mu klubska kolega Jože Čuden in Predrag Hluchy. Sledilo je tudi temovanje za ciklus S3A - nacional, kjer sta na žalost nastopila le Tomaž Kogej in Anton Šijanec ter v tem vrstnem redu tudi končala tekmovanje. Glavni sodnik je bil Rok Žunič, delegatka LZS Mateja Kozjek, tekmovanje pa je vodil Anton Šijanec. Zaključek poletnega tekmovalnega dneva so slovenski raketni modelarji skupaj s prijatelji izkoristili za že dolgo pričakovani raketarski piknik. Izstrelili so nekaj demonstracijskih in amaterskih raket, pekli na žaru, za rekreacijo pa igrali različne športne igre. Piknik je lepo uspel in kot je dan kasneje po elektronski pošti sporočil glavni sodnik, se ga bomo vsi še dolgo spominjali.

Tekmovalne sezone pa še zdaleč ni konec. Sledijo še tri tekmovanja za državno prvenstvo v mladinski in članski konkurenci, nastop reprezentance raketnih modelarjev na SP in pa veliki finale svetovnega pokala raketnih modelarjev, ki bo po tradiciji in na željo mnogih svetovnih raketnih modelarjev ponovno na letošnjem 24. pokalu Ljubljane v organizaciji članov ARK Komarov, 19. in 20. oktobra na Kamniškem polju, pred Kamnikom.

























c) ARK Komarov 2002