Oktober 2004

 

ZALOŽBA DRUŠTVO APOKALIPSA

 

Apokalipsa (revija za preboj v živo kulturo) je mesečnik in je tudi založba, pomembna za slovenski kulturni prostor in razvoj ustvarjalnosti na različnih področjih. Apokalipsa tako ne pomeni katastrofe, temveč prostor, odprt različnim ljudem in idejam.

To pomeni, da je »združenje« žive kulture. Neformalna skupina sodelavcev – pesnikov, filozofov, esejistov, znanstvenikov, pisateljev, umetnikov, slikarjev arthitektov in drugih – se povezuje skozi dialog in izmenjavo mnenj in s tem ustvarja naboj, ki je najpomembnejša podlaga kulturnega napredka. Kot založba je Apokalipsa do sedaj izdala knjige filozofije, umetnosti, poezije in proze ter seveda haikuja kot posebnega žanra, tako prevodno kot izvorno slovensko literaturo. Letos bomo ob reviji izdali od 25 do 30 knjig, kar načrtujemo tudi v naslednjih letih. Prav tako smo soustanovili Svetovno haiku združenje.

 

Pa projekt Revija v reviji?

Po letih ne zgolj preživetja na robovih družbe (Apokalipsa je edina literarna revija ustanovljena po letu 1991 v neodvisni državi), temveč tudi produkcije ene najbolj vitalnih sodobnih slovenskih revij, smo se odločili za prodor v mednarodni prostor skupaj s sorodnimi revijami iz drugih držav. Projekt sta zasnovala Primož in Stanislava Repar. Drugo in Drugačno naj ne bo sovražnik, temveč še nekdo; projekt zdaj povezuje 9 revij iz srednje in jugovzhodne Evrope. Med seboj si izmenjujejo vsebine ter predstavljajo v svojih lastnih jezikih.

 

Toda, zakaj Apokalipsa?

Morda zaradi svojega posebnega pomena, pomena vizije, duha in razkrivanja, pluralnosti intelektualnih in kreativnih idej. Ter umetniške/ustvarjalne svobode.

 

Primož Repar, glavni urednik založbe

 

 

Naslov: ZALOŽBA DRUŠTVO APOKALIPSA

UL. LILI NOVY 25

1000 LJUBLJANA

 

Tel.: 01 256 22 50

Fax.: 0590 54 020

E-mail: apokalipsa@t-2.net, revija@kud-apokalipsa.si