RECEPT ZA ČOKOLADO


Kulinarična Slovenija

Čokolade nam ni nikoli dovolj. Ne samo otroci, tudi odrasli radi segamo po njej. Pa ste že kdaj pomislili, da bi jo pripravili sami doma?
Ne kakšna škoda. Kajti zelo dobro čokolado lahko z malo truda in veliko dobre volje naredimo tudi doma. Moji otroci jo jedo že zelo dolgo. Res je, da včasih kupimo tudi industrijsko narejeno čokolado, za spremembo, je doma narejena mehkejša in drugačnega okusa.
Jo boste poskusili pripraviti doma? Kar pogumno in veliko sreče.
Najprej moramo pripraviti vse, kar potrebujemo.


Sestavine za pripravo čokolade so :

  • 2 jogurtova lončka sladkorja
  • 2 jogurtova lončka mleka
  • 1 jogurtov lonček vode
  • 1 vrečka kakava v prahu (10 dag)
  • 1 kg mleka v prahu

Dodatne sestavine:

  • lešniki
  • orehi
  • rozine
  • mandeljni

Lešnikov ali orehov potrebujemo toliko, da z njimi prekrijemo dno v posodi v katero bomo vlili vročo, kuhano čokolado.
V večji pekač ali kakšno podobno posodo položimo papir za peko tako, da prekrijemo tudi robove posode, saj bo vroča čokolada, ki jo bomo vlili vanjo tekoča in ne sme odteči v posodo, da se ne prilepi na dno.

Pa se lotimo priprave!

Najprej v posodi v kateri bomo kuhali čokolado, premešamo sladkor in kakav v prahu; nato med mešanjem vlivamo vodo in mleko, vse skupaj dobro premešamo z metlico in damo na štedilnik. Kuhamo pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem. Če se nam čokolada prime dna posode, ne bo dobra, paziti moramo tudi, da vse grudice razmešamo. V veliko pomoč nam bo električni mešalnik z metlicami za pripravo smetane.
Ko zmes zavre, jo med stalnim mešanjem kuhamo vsaj še 5 (pet) minut, seveda pri nizki temperaturi.
Nato počasi vmešamo še mleko v prahu. Dodajamo ga po žlicah. Med stalnim mešanjem kuhamo zmes še vedno pri nizki temperaturi 2 do 3 minute. Kot je že prej omenjeno pred tem pripravimo lešnike, orehe in rozine, da z njimi prekrijemo dno posode. Tako pripravljeno čokolado vlijemo v pekač (ali drugo posodo, ki smo jo pripravili) vendar ne na debelo, sicer se ne bo strdila.
Zdaj pride za male sladkosnede najtežji del saj mora narejena čokolada stati vsaj 25 ur, da se bodo razvili vsi dobri okusi. Narežemo jo z vročim nožem. Prijetno sladkanje vam želim.
Dober tek!

M.K.
(Prepis članka.)

Če želite napraviti manj čoklade zmanšajte sestavine. Tudi mešanje bo lažje


Na vrh strani
Sunday, 21. October 2001