Villa Maria, Obala 29, 6320 Portorož
Dekanat, tel.: 05/617-70-21
Referat: redni študij, tel.: 05/617-70-28
izredni študij, tel.: 05/617-70-27
faks: 05/617-70-20
spletne strani:
www.turistica.si
e-mail: info@turistica.si
Predstavitev. Turistica – Visoka šola za turizem Portorož je samostojni zasebni visokošolski zavod s koncesijo za izvajanje študijskega programa Hotelirstvo in turizem. Turistica je prvi visokošolski zavod v Sloveniji, ki ga je ustanovilo gospodarstvo (v sodelovanju s Centrom za izobraževanje in razvoj v turizmu, d. o. o. Portorož). Prva generacija rednih študentov je bila vpisana v študijskem letu 1995/1996.
Študijski program. Hotelirstvo in turizem je dodiplomski študijski program za pridobitev visoke strokovne izobrazbe (VII/S). Študij po tem programu traja tri leta (6 semestrov pedagoškega procesa).
Smeri študija. Na visokošolskem strokovnem študijskem programu Hotelirstvo in turizem se izvajajo 3 študijske smeri: Turizem, Hotelirstvo ter Igralništvo. Študij poteka tako, da je 1. letnik enoten za vse smeri, v 2. letniku pa študent nadaljuje študij na smeri, ki jo izbere ob vpisu v 1. letnik. Smer Igralništvo se izvaja samo kot izredni študij.
Strokovni naslov diplomanta Turistice je diplomirani/na organizator/ka turizma (dipl. org. tur.).
Temeljni cilji izobraževanja po študijskem programu Hotelirstvo in turizem so:
§ posredovanje interdisciplinarnega in multidisciplinarnega znanja, potrebnega za razumevanje hotelirske, turistične in igralniške stroke;
§ posredovanje poglobljenega strokovnega znanja s področja poslovanja prehrambenih in nastanitvenih gostinskih obratov, turističnih agencij in organizatorjev turističnih potovanj ter dopolnilnih turističnih dejavnosti;
§ posredovanje funkcionalnega managerskega znanja za upravljanje manjših poslovnih sistemov, organizacijskih enot in sektorjev ter vodenje poslovnih funkcij;
§ usposabljanje študentov za samostojna strokovna in vodstvena dela v turističnem gospodarstvu in v dejavnostih, povezanih s turizmom.
Prostorski pogoji. Turistica izvaja redni in izredni študij. V Portorožu, v prostorih Ville Marie se izvajata redni in izredni študij. Tu so na voljo: velika predavalnica s 120 sedeži, dve manjši predavalnici (30–40 sedežev), učilnica za tuje jezike, sodobno opremljena računalniška učilnica, strokovna knjižnica s čitalnico ter kabineti za profesorje in asistente. Poleg tega se v Vili Marii nahajata tudi uprava šole in dekanat.
Izredni študij se izvaja še na treh dislokacijah – v Ljubljani, Radencih, v študijskem letu 2002/2003 pa se bo izvajal predvidoma tudi v Novi Gorici.
Zaposleni: študijski program izvajajo habilitirani visokošolski učitelji in strokovni sodelavci. Na šoli je 47 zaposlenih (18 administrativno-tehničnih delavcev in 29 pedagoških delavcev) ter več zunanjih strokovnih sodelavcev s področja turizma.
Finančni viri so šolnine in drugi prispevki študentov za študij ter drugi viri. Višino prispevkov študentov in šolnine določi vsako leto na podlagi poslovnega načrta Upravni odbor šole.
Mednarodno sodelovanje: pri izvajanju projekta Tempus ob nastajanju šole, je Turistica vzpostavila sodelovanje s štirimi tujimi univerzami in sicer: Université d' Angeres, Francija; Free University Brussels, Belgija; Netherlands Institute of Tourism and Transport Studies, Nizozemska, in Università degli studi di Venezia, Italija. Na podlagi projekta Erasmus-Sokrates Turistica sodeluje še z Kalmar University iz Švedske in University of the West of England iz Bristola, Velika Britanija. Poleg tega ima šola sklenjenih več bilateralnih sporazumov o sodelovanju s sorodnimi šolami v tujini.
Število študentov: v študijskem letu 2001/2002 je na Turistici vpisanih 456 rednih študentov in 1053 izrednih študentov (vključno z absolventi).
Vpisni pogoji: v visokošolski strokovni študijski program Hotelirstvo in turizem se lahko vpiše, kdor je opravil maturo, poklicno maturo ali zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
Če bo sprejet sklep o omejitvi vpisa, bodo kandidati izbrani glede na:
§ splošni uspeh pri maturi, poklicni maturi oz. zaključnem izpitu 60 % točk
§ splošni uspeh v 3. in 4. letniku 40 % točk
Vpisna mesta:
Hotelirstvo in turizem – visokošolski strokovni program |
Redni |
Izredni |
Portorož |
120 |
130 |
Ljubljana |
– |
120 |
Radenci |
– |
60 |
Nova Gorica |
– |
50 |
Izredni študij na posamezni lokaciji se izvaja, če je zanj prijavljenih najmanj 30 kandidatov. |
Nadaljevanje študija po merilih za prehode
Vpis v 3. letnik – izredni študij. Za vpis v 3. letnik se kandidati prijavijo z obrazcem Prijava za vpis na visokošolski zavod v študijskem letu 2002/2003 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode, ki ga morajo poslati na Turistico –Visoko šolo za turizem Portorož.
V 3. letnik študijskega programa Hotelirstvo in turizem se lahko vpišejo diplomanti višješolskega študija hotelirske ali turistične usmeritve, ki jim bodo glede na izobrazbo določeni dodatni diferencialni izpiti.
Vpisna mesta:
Hotelirstvo in turizem – visokošolski strokovni program |
Izredni |
Portorož |
20 |
Ljubljana |
20 |
Radenci |
20 |
Vpis v 2. letnik. V 2. letnik študijskega programa Hotelirstvo in turizem se lahko vpišejo diplomanti višjih strokovnih šol s področja gostinstva in turizma, če:
§ izpolnjujejo pogoje za vpis v študijski program za pridobitev visoke strokovne izobrazbe,
§ imajo povprečno oceno opravljenih obveznosti v višji strokovni šoli najmanj 8 in
§ opravijo diferencialne izpite iz prvega tujega jezika I, Sociologije turizma in Psihologije turizma. Diferencialni izpit iz prvega tujega jezika mora študent opraviti preden pristopi k izpitu istega tujega jezika v višjem letniku.
Vpisna mesta:
Hotelirstvo in turizem – visokošolski strokovni program |
Redni |
Izredni |
Portorož |
5 |
15 |
Ljubljana |
– |
15 |
Radenci |
– |
20 |
Strokovno prakso študentje opravijo se po zaključku predavanj pod nadzorom oz. ob asistenci mentorjev na Turtistici in v turističnih podjetjih, tako da lahko uporabijo vsa temeljna in aplikativna znanja v realnih delovnih procesih in pri načrtovanju ter izvajanju razvojnih projektov. Študenti spoznavajo realne delovne procese. Izbrano tematiko obdela v obliki projektne naloge.
Dodatne storitve in ponudba. Turistica – Visoka šola za turizem je za redne študente pripravila poleg standardnih storitev še naslednje dodatne storitve:
§ dodatna mentorstva (v šoli in podjetjih) študentom pri praktičnem usposabljanju, module za pripravo na praktično usposabljanje, dodatna strokovna in funkcionalna usposabljanja potrebna za delo v turizmu, sodobno informacijsko opremo (hardware) in podporo (software), študijska gradiva, obiske tujih predavateljev;
§ študij 3. tujega jezika, ki se izvaja v primeru, če se za posamezni jezik odloči najmanj 15 študentov;
§ strokovne ekskurzije, organizirane v okviru obštudijske dejavnosti.
Študent se za dodatne storitve prostovoljno odloči. Za pokritje materialnih in drugih stroškov, ki nastanejo pri izvajanju dodatnih storitev, šola študentom zaračuna nadomestilo.
Možnosti za zaposlitev. Diplomanti Turistice se bodo lahko zaposlili v katerikoli dejavnosti znotraj turističnega sektorja in v drugih, s turizmom povezanih dejavnostih (trgovina, transport, kmetijstvo itd.), v dejavnostih, kjer se zahteva solidno znanje tujih jezikov in komunikativnost zaposlenih, v neprofitnih organizacijah (srednje in višje strokovne šole gostinske in turistične usmeritve), v upravnih organih in organizacijah za promocijo turizma države in lokalnih skupnostih.
Perspektive razvoja šole: razvoj modularnega in kreditnega sistema študija in razvoj podiplomskega specialističnega študija.
Predmetnik:
|
Predmet |
Ure |
TUR |
HOT |
IGR |
1. letnik |
Uvod v turizem |
60 |
l |
l |
l |
Poslov. turističnih podjetij |
105 |
l |
l |
l |
|
Informatika |
60 |
l |
l |
l |
|
Statistika |
75 |
l |
l |
l |
|
Sociologija turizma |
60 |
l |
l |
l |
|
Računovodstvo |
60 |
l |
l |
l |
|
Psihologija v turizmu |
60 |
l |
l |
l |
|
Upravlj. poslovnih sistemov |
90 |
l |
l |
l |
|
Prvi tuji jezik: ita., nem., ang. |
90 |
l |
l |
l |
|
Drugi tuji jezik: ita., nem., ang. |
90 |
l |
l |
l |
|
2. letnik |
Marketing |
105 |
l |
l |
l |
Trajnostni razvoj 1 |
60 |
l |
l |
l |
|
Poslovne finance |
75 |
l |
l |
l |
|
Gospodarsko pravo |
60 |
l |
l |
l |
|
Upravljanje s človeškimi viri |
45 |
l |
l |
l |
|
Prvi tuji jezik: ita., nem., ang. |
60 |
l |
l |
l |
|
Drugi tuji jezik: ita., nem.,ang. |
45 |
l |
l |
l |
|
Posl. nastanitvenih obratov 1 |
120 |
|
l |
|
|
Posl. prehrambenih obratov 1 |
120 |
|
l |
|
|
Higiena in sanitacija |
60 |
|
l |
|
|
Posl. potovalnih agencij 1 |
120 |
l |
|
|
|
Dopolnil. turist. dejavnosti 1 |
120 |
l |
|
|
|
Turistični resursi |
60 |
l |
|
|
|
Poslov. in organiz. posebnih iger na srečo |
180 |
|
|
l |
|
Antropološke in kulturne značilnsti emitivnih območij |
60 |
|
|
l |
|
Tretji tuji jezik |
60 |
|
|
l |
|
3. letnik |
Ekonomika turizma |
60 |
l |
l |
l |
Kulturna dediščina |
45 |
l |
l |
l |
|
Prvi tuji jezik: ita., nem., ang. |
30 |
l |
l |
l |
|
Posl. nastanitvenih obratov 2 |
60 |
|
l |
|
|
Posl. prehrambenih obratov 2 |
60 |
|
l |
|
|
Kulinarika |
60 |
|
l |
|
|
Management prireditev |
60 |
l |
m |
l |
|
Managerska komunikologija |
60 |
m |
m |
l |
|
Teorija prostega časa |
60 |
m |
m |
l |
|
Trajnostni razvoj 2 |
60 |
m |
|
|
|
Dopolnil. turist. dejavnosti 2 |
60 |
l |
|
|
|
Posl. potovalnih agencij 2 |
60 |
l |
|
|
|
Tretji tuji jezik |
60 |
|
|
l |
|
Strokovna praksa |
375 |
l |
l |
l |
l
obvezni predmet,
m
študent izbere en predmet
HOT=hotelirstvo, TUR=turizem, IGR=igralništvo