Priprava vzorcev
lesa
dolžina=0.85 dm
širina =0.25 dm
višina =0.15 dm
Merjenje mase na
pisemski tehtnici ( odčitek na skali v gramih )
Vpis dobljenih
meritev v tabelo
LES (vrsta)
|
Masa (g)
|
Razvrstitev
|
smreka |
17
|
3
|
jesen |
23
|
2
|
hrast |
23
|
2
|
lipa |
15
|
4
|
bukev |
26
|
1
|
Vzorec, ki ima večjo
maso ima v tem primeru tudi večjo gostoto saj je množina snovi v
njem večja. V zgornji tabeli označim najgostejši les
s številko 1. Nadaljujem z 2,3,4,5 in 6.
Primerjam ugotovitve s
tabelo na straneh o lastnostih lesa.
Gostoto smo samo ocenili. Lahko pa jo tudi izračunamo s pomočjo
obrazca:
masa (kg)
GOSTOTA = --------------------------------------
prostornina (m3)
Ali drugače maso lesa delimo z njegovo prostornino.
Moj primer:
Prostornina = dolžina x širina x višina =
0.85 dm x 0.25 dm x 0.15 dm = 0.03 dm3
Masa je enaka teži v gramih.
Pri izračunih lahko uporabiš tudi računalo,
ki se ti skriva med pripomočki računalnika.
Smreka:
Gostota= masa / prostornino = 17 g / 0.03 dm3
= 566g/dm3 = 566 kg/m3
Bukev:
Gostota= masa / prostornino = 26 g / 0.03 dm3
= 866g/dm3 =866 kg/m3
LES (vrsta)
|
Masa (g)
|
Razvrstitev
|
Izračun gostote
kg/m3
|
Podatki iz tabele
kg/m3
|
smreka |
17
|
3
|
566 |
470 |
jesen |
23
|
2
|
766 |
690 |
hrast |
23
|
2
|
766 |
700 |
lipa |
15
|
4
|
500 |
530 |
bukev |
26
|
1
|
866 |
720 |
Odstopanja pri meritvah so
vzrok različno posušenih vzorcev. Podatki v tabeli so
za naravno sušene vzorce. Rezultati kažejo, da je večina vzorcev
bolj vlažnih kot naravno sušen les v tabeli.
nazaj